Γενικά
Η Λάρνακα χρειάζεται «στρατηγικό» Δήμαρχο, με διεθνές κύρος!
Μία ενδιαφέρουσα μελέτη, ενόψει των δημοτικών εκλογών του ερχόμενου Δεκεμβρίου
Οι δημότες της πόλης του Ζήνωνα παραπονούνται για την πόλη τους και ως γενικό συμπέρασμα φαίνεται ότι έχει παραμεληθεί -σε σχέση με τις άλλες πόλεις- και ότι ο ρυθμός ανάπτυξής της είναι αργός
Όλα αυτά τα χρόνια έχουν ακουστεί πολλά, αλλά ίσως (δεν) έχουν γίνει άλλα τόσα. Στην πλειοψηφία τους, οι δημότες της Λάρνακας παραπονούνται για την πόλη τους και ως γενικό συμπέρασμα «φαίνεται» ότι έχει παραμεληθεί -σε σχέση με τις άλλες πόλεις- και ότι ο ρυθμός ανάπτυξής της είναι αργός.
Επειδή δεν είμαι από αυτούς που μηδενίζουν τα πάντα, τόσο ως δημότης αυτής της πόλης αλλά και ως εκ της ιδιότητάς μου στο (Πολιτικό) Στρατηγικό Μάρκετινγκ, θα πρέπει να πούμε πως έγιναν κινήσεις συγκριτικά με προηγούμενα χρόνια. Όμως, και πάλι, κάτι λείπει από αυτή την πόλη!
Τι νιώθουν οι Λαρνακείς
Μέσα από τις έρευνες που έχω διεξαγάγει όλα αυτά τα χρόνια και αφορούσαν την πόλη (και υποψηφίους αυτής), έχει καταγραφεί ως «γενική εκτίμηση» πως οι δημότες της Λάρνακας νιώθουν πως η πόλη τους/μας:
*δεν έχει «φωνή»
*δεν έχει τα κατάλληλα άτομα
*δεν έχει όραμα
*συχνά νιώθουν πως τα άτομα που τη διοικούν (υπο)κινούνται από προσωπικά ή κομματικά συμφέροντα
*οι πολιτικές «στρατηγικές», τα συμφέροντα των κομματικών ποσοστών, αλλά και η απουσία οριζόντιας ψηφοφορίας «πληγώνουν» εκείνα τα άξια άτομα που θα μπορούσαν να προσφέρουν για το καλό της πόλης
Η ιδανική διαδικασία ψηφοφορίας
Ειδικά στις δημοτικές εκλογές, η ψηφοφορία δεν περιορίζει τον ψηφοφόρο, μιας και ο ψηφοφόρος μπορεί να ψηφίσει τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους όποιου κόμματος θέλει και παράλληλα να ψηφίσει, ανεξάρτητα από τους δημοτικούς συμβούλους, τον Δήμαρχο.
Σίγουρα, η ιδανική διαδικασία ψηφοφορίας θα ήταν:
*ο κάθε ψηφοφόρος να μπορούσε να βάλει σταυρό στο κόμμα της επιλογής του, έτσι ώστε τα κόμματα να μην έχουν παράπονο ότι δεν μπορούν να μετρήσουν τα (τοπικά) κουκκιά τους
*ο κάθε ψηφοφόρος να επιλέγει οριζόντια τα (καλύτερα) άτομα που θεωρεί ως τα ιδανικά για να αποτελέσουν το Δημοτικό Συμβούλιο (αλλά και τη Βουλή)
*ο κάθε ψηφοφόρος να επιλέγει όποιον Δήμαρχο (ή βουλευτή) θέλει για να εκπροσωπήσει την πόλη
Αυτά είναι όμως τα δεδομένα τώρα, και έτσι ο καθένας θα πρέπει να προσαρμοστεί και να ψηφίσει (κομματικούς) δημοτικούς συμβούλους, και παράλληλα Δήμαρχο (ή δυστυχώς, να μην ψηφίσει καν!). Για δημοτικούς συμβούλους, θα παραπέμψω σε παλαιότερή μου αρθρογραφία (LA Voice – Τεύχος Απριλίου 2016 – «Μάνα Ποιον»), λίγο πριν από τις βουλευτικές εκλογές, ως βοήθημα στην επιλογή των σωστών ατόμων.
Τα χαρακτηριστικά
Πέραν όμως των γενικών χαρακτηριστικών, ο εκλελεγμένος άρχοντας της κάθε πόλης χρειάζεται να έχει και να κατέχει επιπλέον χαρακτηριστικά. Χαρακτηριστικά που δεν πηγάζουν μόνο από την ποιότητά του ως άνθρωπος, αλλά και από την ποιότητά του ως «στρατηγικά» σκεπτόμενος/η ηγέτης.
Σε πρόσφατη μελέτη, την οποία ετοίμασα αφιλοκερδώς για την πατρίδα μας, αναλύεται η Επικοινωνιακή Πολιτική Στρατηγική που ενδείκνυται να ακολουθήσει (Sigmalive: «Πώς να αλλάξει η επικοινωνιακή – πολιτική στρατηγική»).
Και η κάθε Στρατηγική Μάρκετινγκ πρέπει να έχει (πάντα) ως βασικό άξονα τα εξής:
1.ΤΙ να κάνουμε
2.ΠΩΣ να τα κάνουμε
3.ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ να τα κάνουμε
4.ΠΟΤΕ να τα κάνουμε
5.ΠΟΣΑ θα στοιχίσουν όσα θα κάνουμε
Εκείνο το κάΤΙ που χρειάζεται η Λάρνακα δεν βρίσκεται στις άδειες για νέες καφετερίες και τα κέντρα αναψυχής. Η «ομορφιά» δεν είναι προτεραιότητα μιας χώρας με λιγότερο από 1 εκατομμύριο πληθυσμό και πέραν των 50.000 ανέργων, εκ των οποίων μεγάλο ποσοστό «ανήκει» στη Λάρνακα. Φυσικά και να μη σταματήσουν οι άδειες, δίνοντας την ευκαιρία να προσπαθήσει ο κάθε συμπολίτης μας να βγάλει το ψωμί του, αλλά να μην το «θεωρούμε» και ως τον μόνο τρόπο ανάπτυξης!
Επίσης, οι χρόνιες συζητήσεις περί λιμανιού, μαρίνας, διυλιστηρίων, κλπ θεμάτων, θεωρώ πως «κόλλησαν» την ανάπτυξη και δεν ερευνήθηκε το «ΤΙ» άλλο! Όπως και τα «ίδια και τα ίδια» στον Κατακλυσμό και τα Ανθεστήρια, τα οποία (σίγουρα) χρειάζονται φρεσκάρισμα και συνεργασίες, πέραν του κυπριακού και ελληνικού χώρου!
Γι’ αυτό και ο/η Δήμαρχος χρειάζεται να έχει κύρος, πέραν των χωρικών υδάτων της Κύπρου, έχοντας τη στρατηγική (υπο)δομή να οργανώσει και να υλοποιήσει ιδέες-προτάσεις, όπως τις πιο κάτω! (Σημ. τα όσα αναφέρονται είναι ένα μικρό μέρος μελετών και προτάσεων που έχουν ετοιμαστεί για τη Λάρνακα κατά καιρούς, αλλά δεν αξιοποιήθηκαν (π.χ. 18 Μαΐου 2016 http://ikypros.com/?p=172986).
Προτάσεις, τις οποίες με χαρά και ευχαρίστηση μπορώ να προσφέρω άλλες τόσες στον Δήμο της πόλης όπου έκανε και ο δικός μου γιος τα πρώτα του βήματα, για το καλό των συμπολιτών μας (αν και εφόσον μου ζητηθεί).
Ποιοι στόχοι
Ο άνεργος δεν μπορεί να πάει στην «καινούργια» καφετερία ή στο καινούριο εστιατόριο. Επίσης, το παιδί του άνεργου πατέρα δεν μπορεί να τρέξει και να παίξει στις Φοινικούδες, μιας και κάτι τέτοιο είναι οικονομικά ασύμφορο για τον πατέρα (και τη μητέρα).
Η γιαγιά με την αναπηρική καρέκλα δεν μπορεί να κινηθεί εύκολα στο «υπερσύγχρονο» παραλιακό μέτωπο. Και πολλές άλλες κατηγορίες συνανθρώπων μας-συμπολιτών μας, δεν μπορούν (τουλάχιστον) τώρα να «μοιραστούν» τα πλεονεκτήματα αυτών των «κινήσεων».
Γι’ αυτούς, και πολλούς άλλους λόγους, οι στόχοι πρέπει να επικεντρωθούν σε μικρές, απλές κινήσεις ελάφρυνσης, κυρίως των ευπαθών ομάδων. Και με αφορμή όλα όσα αναφέρονται, θα επιχειρήσω κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις (όπως την πιο πάνω που σημειώθηκε στην παρένθεση), ως παραδείγματα, τα οποία θα έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα και τα οποία ο/η κάθε υποψήφιος/α οφείλει να γνωρίζει και να προωθεί.
Γιατί, όπως κατά καιρούς έχω αναφέρει, ο κόσμος θέλει προτάσεις και έργα «αγάπης», και όχι φωτογραφίες σε κοσμικές εκδηλώσεις που να κατακλύζουν ανούσια το διαδίκτυο (20 Μαρτίου 2016 http://ikypros.com/?p=161007).
Και ναι, ο/η νέος/η Δήμαρχος πρέπει να είναι «στρατηγικός» ή, αν δεν είναι, να φροντίσει να γίνει κτίζοντας το καλό της πόλης, της Λάρνακας, πάνω στην καθημερινή έρευνα των αναγκών των συνδημοτών μας, και με βάση τα πιο κάτω (καθημερινά) βήματα!
Και έχοντας ως γνώμονα ΜΟΝΟ το «κέρδος» των συνδημοτών μας. Και όπως μου είπε πριν από χρόνια ένας καθηγητής μου στο Μάρκετινγκ: «Να ξυπνά(ς) και να σκέφτεσαι ΠΩΣ να κερδίσεις και όταν κοιμάσαι να μετράς τι κέρδισες». Και το κέρδος εδώ δεν μετριέται με μίζες αλλά με ανθρώπινες ψυχές!
Συνεπώς οι στόχοι πρέπει να είναι:
1.Μείωση των άπορων μαθητών της πόλης, κατά 50%, σε ένα χρόνο.
2.Οικονομική ελάφρυνση των νοικοκυριών, κατά 15%, σε ένα χρόνο.
3.Με την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς 2017-18, στήριξη και συνεργασία με τις τοπικές σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της πόλης, για δημιουργία κλάδου προσέλκυσης φοιτητών, οι οποίοι θα παίρνουν υποτροφίες για μεταπτυχιακό, ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ότι θα υποβάλλουν για έγκριση τις ακαδημαϊκές τους προτάσεις (research proposals) με μοναδικό θέμα «Τρόπους Ανάπτυξης της Λάρνακας».
Η στρατηγική
Κάποιες φορές, ακολουθείται ο «εύκολος» δρόμος τού «δεν υπάρχουν κονδύλια». Άλλοι λένε, «είναι δύσκολο και χρονοβόρο να πάρουμε κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση». Εγώ λέω πως ούτε το ένα είναι δύσκολο, αλλά ούτε και το άλλο, αρκεί να ζητηθεί η συνεργασία των κατάλληλων ανθρώπων. Όμως, και πάλι, για όσους το θεωρούν «δύσκολο», προχωρώ σε μια τρίτη επιλογή, απλή, ως παράδειγμα «αντιγραφής» πολλών άλλων. Είναι η επιλογή του «εφευρίσκω τρόπους και δεν περιμένω από άλλους!».
Παράδειγμα: Από το αεροδρόμιο της Λάρνακας, περνούν περίπου 2 εκατομμύρια τουρίστες τον χρόνο. Και παρ’ όλο που η Λάρνακα έχει τόσες ομορφιές στην είσοδό της, π.χ. Αλυκή και Τεκές, εντούτοις, τόσο τα τουριστικά λεωφορεία, όσο και ο δικός μας, εκτός Λάρνακας κόσμος, περνά περιμετρικά της πόλης. Είναι δικαίωμα του καθενός να επιλέγει όποια διαδρομή θέλει.
Όμως είναι δικαίωμα ΚΑΙ των αρχών της Λάρνακας να «επιβάλουν» διόδια, ένα μέτρο που ακολουθούν εκατοντάδες πόλεις, περιοχές, χώρες, πολιτείες, ανά τον κόσμο. Αν κάποιος θέλει να μπει και να βγει από τη Λάρνακα, τότε δεν πληρώνει. Αν όμως κάποιος επιλέξει να πάει περιμετρικά της Λάρνακας, τότε θα πρέπει να πληρώσει το διόδιό του, π.χ. 3 ευρώ!
Αν θεωρήσουμε πως οι μισοί θα επιλέξουν να πάνε από τη Λάρνακα, το όφελος είναι η «περηφάνια» της πόλης και ο σεβασμός που θα «φωνάξει» η πόλη για να ακολουθήσουν όλοι, ντόπιοι και ξένοι. Και οι άλλοι μισοί (1 εκατομμύριο) θα πληρώσουν, κάτι που αντιστοιχεί σε 3 εκατομμύρια ευρώ ετήσια!!! Κατ’ επέκταση, τα οφέλη για την πόλη μεγάλα, είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο! Και ΣΑΝ αυτή την πρόταση, υπάρχουν πολλές-απλές ιδέες που μπορούν να μετουσιωθούν σε προτάσεις!
Ποιοτική κι ανθρώπινη αναβάθμιση
Κι από εδώ ξεκινά η στρατηγική, η ποιοτική, η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ αναβάθμιση! Γιατί στο Στρατηγικό Μάρκετινγκ, στη Σύγχρονη Πολιτική Επικοινωνία, η «επιτυχία» εκφράζεται μέσα από το πόσο έχουμε ικανοποιήσει τον κόσμο, πόσο νοιαστήκαμε γι’ αυτούς που «νοιαστήκαμε» όταν θέλαμε την ψήφο τους. Φανταστείτε τι μπορούμε να κάνουμε με 3 εκατομμύρια τον χρόνο. Ακόμη και με δύο, με ένα ή με μισό εκατομμύριο!!!
Πόσα παιδιά σιτίζουμε, σε πόσες μάνες δίνουμε πίσω τη χαμένη τους περηφάνια για να μην τρέχουν στα κοινοτικά παντοπωλεία, πόσο σεβόμαστε εμείς πρώτοι την πόλη μας με αυτά τα 3 (ίσως και περισσότερα) εκατομμύρια ευρώ. Γιατί, χωρίς αυτοσεβασμό, πώς ζητάμε να μας σεβαστούν οι άλλοι, πώς θα κερδίσουμε τον σεβασμό τους!
Σε σχέση με τον τρίτο στόχο, που αφορά τη διατριβή φοιτητών σε θέματα ανάπτυξης, δεν νομίζω πως χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση. Μια τέτοια κίνηση δίνει κίνητρο σε άτομα της πόλης, τα οποία δεν μπορούν οικονομικά να αντεπεξέλθουν. Οι τοπικές σχολές μπορούν και οφείλουν να στηρίξουν μια τέτοια προσπάθεια, με την παροχή συμβούλων για ακαδημαϊκή καθοδήγηση των μελετών, έτσι ώστε η πόλη να ξεκινήσει να έχει ένα ασταμάτητο «φυτώριο μελετών», το οποίο μακροπρόθεσμα θα έχει τεράστια οφέλη.
Και ως «αντάλλαγμα», θα μπορούσε το Δημαρχείο να ορίσει εκπροσώπους-φοιτητές από αυτές τις σχολές, ως «Δημαρχείο των Νέων», κάτι αντίστοιχο με τη «Βουλή των Νέων», και, γιατί όχι, να τους δώσει δικαίωμα ψήφου σε προτάσεις, μελέτες, κλπ θέματα!
Με ποιους να τα κάνουμε
Πιστεύω πως ιδέες – προτάσεις όπως τις πιο πάνω δεν χρειάζονται διδακτορικό για να υλοποιηθούν. Γι’ αυτό, ο/η «Στρατηγικός Δήμαρχος» μπορεί να κινηθεί απλά, προωθώντας τέτοιες προτάσεις, οι οποίες μόνο καλό μπορούν να φέρουν στην πόλη.
Και πάμε στο επίμαχο θέμα, όπου το Δημοτικό Συμβούλιο, και με βάση τις ώς τώρα εμπειρίες μας, ίσως «διασπαστεί» για οποιουσδήποτε λόγους (κομματικούς, προσωπικούς, κλπ.)! Αν μέρος του Δημοτικού Συμβουλίου αρνηθεί να συνεργαστεί σε προτάσεις που εξόφθαλμα και αντικειμενικά θα αποφέρουν κέρδος στο δημόσιο καλό, τότε ο/η Δήμαρχος έχει τη δύναμη και την ευχέρεια να ζητήσει από τους δημότες να τοποθετηθούν, παρουσιάζοντάς τους τη συνολική συγκομιδή προτάσεων – το πλάνο του, το οποίο θα «κολλήσει» πιθανόν σε «ξερά» κεφάλια.
Μπορεί, αν το θελήσει, και αν το Δημοτικό Συμβούλιο συμπεριφερθεί «ανώριμα», στερώντας του την πλειοψηφία για υλοποίηση, να μαζέψει τις προτάσεις του και να προχωρήσει σε ένα «τοπικό δημοψήφισμα», ή σε ένα πανδημοτικό ερωτηματολόγιο! Ενημερώνοντας, παράλληλα, δημόσια τους λόγους! Κάτι τέτοιο θα του δώσει δύναμη και θα αποδυναμώσει τις «ανώριμες» φωνές!
ΝΑΙ, η Λάρνακα και το κάθε οργανωμένο σύνολο χρειάζεται ηγέτη για να μπει μπροστά. Έναν/μια αποφασιστικό ηγέτη, ο οποίος μέσα από τις ολοκληρωμένες προτάσεις του, βασισμένες στις τοπικές ανάγκες, να «αναγκάσει» το Συμβούλιο (ίσως και το κόμμα του) να τρέξει μαζί του, μαζί με τους δημότες! (Νίκος Αντωνιάδης – Νέα Υόρκη 2015 – Έκδοση: «Ο Επιτυχημένος Πολιτικός» (Ανταγωνιστικότητα και Απόδοση – Κεφάλαιο 4 – Πολιτική Αποφασιστικότητα).
Ομάδα στήριξης
Παράλληλα όμως με τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, η στελέχωση του Δημάρχου -Δημαρχείου από τεχνοκράτες σε κάθε τομέα είναι επιτακτική. Σίγουρα χρειάζεται μια ομάδα δίπλα του όπως π.χ.:
*Επαγγελματία δημιουργίας (συνεχών) ερευνών και ετοιμασίας προτάσεων, βασισμένες και ΜΟΝΟ στις τοπικές ανάγκες
*Επαγγελματία «προετοιμασίας» εδάφους για συνεργασίες με άλλες πόλεις του εξωτερικού, με απώτερο στόχο την προσέλκυση κεφαλαίων
*Επαγγελματίες που να συνοδεύουν τον/τη Δήμαρχο σε ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα, με απώτερο στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών του δημότη (π.χ. μηχανογράφηση όλων των υπηρεσιών για εξυπηρέτηση των ανέργων, του καθορισμού ραντεβού στο νοσοκομείο), και με μεσοπρόθεσμο (3ετή) στόχο τη δημιουργία Τοπικού Διαδικτυακού και Τηλεφωνικού Κέντρου, με γνώμονα τη διευκόλυνση της τρίτης ηλικίας, και όχι μόνον (τηλεφωνικά) και των υπολοίπων (διαδικτυακά)! Φτάνει πια ουρές. Μιλάμε για ανθρώπους με ανάγκες. Μιλάμε για ανθρώπους με πόνο!
*Και κυρίως, «Ομάδα Ελέγχου και δημοσιοποίησης μηνιαία όλων των κινήσεων και των «εσόδων-εξόδων»! Μια ανεξάρτητη, επιστημονική ομάδα, αποτελούμενη από έναν «εξωτερικό» εκπρόσωπο από κάθε κόμμα, ο οποίος να δρα ως μέρος του ελέγχου της Γραμματείας, των Οικονομικών, του Δημάρχου. Και το άτομο αυτό να αλλάζει κάθε εξάμηνο, ή έστω κάθε χρόνο, κλπ.
Πρέπει να γίνουν χτες!
Όλα αυτά, και πολλά άλλα πρέπει να γίνουν ΧΤΕΣ!!! Και σε σχέση με το ΠΟΣΑ, η ιδέα με τα διόδια «φωτογραφίζει» τον μηδενικό και «μοναχικό» δρόμο που μπορεί να ακολουθήσει η Λάρνακα, αλλά και η κάθε πόλη! Και πάνω σε αυτή τη βάση πρέπει να κτιστεί το μέλλον της Λάρνακας.
Το μέλλον πρέπει να κτιστεί πάνω σε «Επαγγελματικές Στρατηγικές Βάσεις», τις οποίες ο/η όποιος/α Δήμαρχος να ακολουθήσει ευλαβικά για το κοινό καλό. Και όταν γίνουν όλα αυτά αλλά και πολλά άλλα… τότε προχωράμε και σε έργα ομορφιάς και καλλοπισμού! Γιατί άλλο Δήμαρχος του 1976 και… άλλο Δήμαρχος του 2016!
ΜΕΛΕΤΗ: ΝΙΚΟΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ
Σύμβουλος Πολιτικού Μάρκετινγκ – Νέα Υόρκη – Αφιλοκερδώς, για τη Λάρνακα.
Σύμβουλος Πολιτικού Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας, και μέλος του Αμερικανικού Συνδέσμου Πολιτικών Συμβούλων (AAPC). Υποψήφιος Διδάκτορας στο Πολιτικό Μάρκετινγκ, έχει προταθεί για τα Αμερικανικά Βραβεία Μάρκετινγκ 2016 (ΑΜΑ) για τη δημιουργία του Μοντέλου Μέτρησης της Πολιτικής Ανταγωνιστικότητας & Απόδοσης
Πηγή: www.sigmalive.com