Breaking News

Ρετρό

Η αιματηρή αεροπειρατεία στη Λάρνακα πριν 30 χρόνια

Το 1988, εξτρεμιστές κατέλαβαν αεροπλάνο που πραγματοποιούσε πτήση από Μπανγκόκ προς Κουβέιτ. Η πτήση ήταν διάρκειας δεκαέξι ημερών καθώς θα περνούσε πάνω από τρεις ηπείρους. Η υπόθεση εξελίχθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα αεροπορικά θρίλερ, όταν η κυβέρνηση του Κουβέιτ αρνήθηκε να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εξτρεμιστών.

Με αφορμή την συμπλήρωση 30 χρόνων από την δραματική διαπραγμάτευση για απελευθέρωση ομήρων η «Sydney Morning Herald» επαναδημοσιεύει το ρεπορτάζ της εποχής με ημερομηνία τις 11/4/1988.

Οι αεροπειρατές οι οποίοι κρατούσαν καθηλωμένο το αεροσκάφος στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, απειλούσαν ότι θα εκτελέσουν ένα από τους 50 επιβάτες εάν δεν ικανοποιείτο το αίτημα τους για ανεφοδιασμό καυσίμων.

Νωρίτερα είχαν ανακοινώσει ότι θα σκότωναν ένα, ένα τους ομήρους εάν δεν έκαναν ακριβώς ότι τους ζητούσαν. Έπειτα από έκκληση της κυπριακής κυβέρνησης, αποφεύχθηκε η «μαζική σφαγή».

«Έχουμε ήδη αρχίσει με τον πρώτο επιβάτη», δήλωσε ένας από τους αεροπειρατές στον Πύργο Ελέγχου λίγα  λεπτά μετά την λήξη της προθεσμίας για τον ανεφοδιασμό του αεροπλάνου.

Ο μηχανικός της πτήσης του αεροπλάνου είχε προηγουμένως μεταφέρει το  μήνυμα στον πύργο  ελέγχου ότι μερικοί από τους επιβάτες άρχισαν να αρρωστούν.

Στο σημείο που είχε σταθμεύσει το αεροσκάφος η θερμοκρασία είχε ξεπεράσει τους 30℃.

Οι έξι στον αριθμό αεροπειρατές δεν διαπραγματεύονταν την απελευθέρωση ομήρων που είχαν ασθενήσει.
Το αεροσκάφος της Kuwait Airways βρισκόταν στο ανατολικό άκρο του διαδρόμου στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Οι αεροπειρατές κρατούσαν τις πόρτες του κλειστές και άνοιγαν μόνο για τους διαμεσολαβητές ή για την αποστολή φαγητού.

Οι αεροπειρατές ζητούσαν επίμονα την απελευθέρωση 17 μαχητών που κρατούνταν στο Κουβέιτ. Ήθελαν να φτάσουν στο Κουβέιτ και απειλούσαν ότι θα προσέκρουαν στο παλάτι της χώρας, εάν δεν τους επιτρεπόταν η προσγείωση.

Ένας από τους επιβάτες δολοφονήθηκε τελικά, αφού πρώτα υποβλήθηκε σε πολύωρα βασανιστήρια. Μάλιστα οι αεροπειρατές έριξαν το πτώμα του από το αεροπλάνο, ως προειδοποίηση για το τι θα ακολουθούσε. Όπως διαπιστώθηκε επρόκειτο για στρατιωτικό αξιωματούχο του Κουβέιτ που επέστρεφε από τις διακοπές του στην Μπανγκόκ.

Το αεροπλάνο προσγειώθηκε στη Λάρνακα μετά από μια τρομακτική πτήση η οποία ξεκίνησε ενώ το αεροπλάνο βρισκόταν ακόμη στο Ιράν.

Το αεροσκάφος προσπάθησε επανειλημμένα να προσγειωθεί στη Βηρυτό, αλλά συριακά στρατεύματα που είχαν τον έλεγχο του αεροδρομίου ανέτρεψαν τα σχέδια των αεροπειρατών, βάζοντας εμπόδια στον αεροδιάδρομο και ρίχνοντας προειδοποιητικές βολές προς το αεροπλάνο, ενώ έκανε κύκλους πάνω από τα κεφάλια τους για τέσσερις περίπου ώρες.

Όταν τα καύσιμα άρχισαν να λιγοστεύουν δόθηκε άδεια για προσγείωση του αεροσκάφους στη Λάρνακα. Εντούτοις η κυβέρνηση αρνήθηκε να ανεφοδιάσει το αεροσκάφος με καύσιμα κατόπιν αιτήματος του Κουβέιτ.

Περίπου οκτώ ώρες μετά τη δολοφονία του αξιωματικού, οι αεροπειρατές προχώρησαν στην απελευθέρωση ενός 25χρονου από το Λίβανο, ως «χειρονομία καλής θέλησης». Αλλά οι αρχές της Δημοκρατίας δεν αποδέχονταν να μπουν ακόμη και τότε στη λογική της συνδιαλλαγής, ανταποδίδοντας την κίνηση.

Οι αεροπειρατές είχαν υποβάλλει εν συνεχεία μία σειρά από προτάσεις συμπεριλαμβανομένης και της απελευθέρωσης αριθμού επιβατών ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση μερικών μαχητών που κρατούντο στο Κουβέιτ. Οι 17 στο σύνολο φυλακισμένοι καταδικάστηκαν για τις βομβιστικές επιθέσεις του 1983 στις αμερικανικές και γαλλικές πρεσβείες στο Κουβέιτ και σε άλλους στόχους.

Το χρονικό

Τρίτη, 5 Απριλίου: Οι αεροπειρατές εκμεταλλεύθηκαν τη στάση του αεροσκάφους της Kuwait Airways με αριθμό πτήσης KU422 που βρισκόταν καθ’ οδόν προς Κουβέιτ από την Μπανγκόκ. Το Boeing 747, με 97 επιβάτες και 15μελές πλήρωμα, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Mashhad στο βορειοανατολικό Ιράν. Ανάμεσα στους ομήρους ήταν και τρία μέλη της τότε κυρίαρχης οικογένειας του Κουβέιτ Αλ Σαμπάχ.

Τετάρτη, 6 Απριλίου: Οι αεροπειρατές ζητούν την απελευθέρωση 17 Μουσουλμάνων φονταμενταλιστών φυλακισμένων στο Κουβέιτ. Είκοσι τέσσερις γυναίκες απελευθερώνονται.

Πέμπτη 7 Απριλίου: Οι αεροπειρατές απελευθερώνουν άλλους 32 ανθρώπους, αλλά κρατούν όμηρους άλλους 50 επιβάτες η πλειοψηφία των οποίων προερχόταν από το Κουβέιτ. Το Κουβέιτ αρνείται να διαπραγματευτεί μέχρις ότου απελευθερωθούν οι όμηροι.

Παρασκευή 8 Απριλίου: Το Ιράν ανεφοδιάζει με καύσιμα το αεροπλάνο, το οποίο κατευθύνεται προς Βηρυτό.

Σάββατο, 9 Απριλίου: Η Βηρυτός αρνείται να δώσει άδεια για προσγείωση του αεροσκάφους. Προσγειώνεται στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, όπου οι αεροπειρατές αρχικά απειλούν να ξυλοκοπήσουν και στη συνέχεια να δολοφονήσουν μαζικά τους επιβάτες. Ένας επιβάτης δολοφονήθηκε.

Κυριακή, 10 Απριλίου: Οι αεροπειρατές απειλούν να εκτελέσουν ξανά τους επιβάτες αλλά αποσύρουν την απειλή έπειτα από έκκληση της κυπριακής κυβέρνησης.

Το αεροσκάφος απογειώθηκε και η αεροπειρατεία έληξε 15 ημέρες αργότερα στην Αλγερία.

Πηγή: philenews /μετάφραση από Sydney Morning Herald

Σχετικά νέα

X
Translate »