Ρετρό

Ένα εγκατελειμένο χωρίο στην επαρχία Λάρνακας

Πριν η Κύπρος αναπτυχθεί ραγδαία στα μεγάλα αστικά κέντρα που ξέρουμε μέχρι σήμερα, χιλιάδες κάτοικοι ζούσαν στα χωριά της υπαίθρου όπου έχτιζαν τις οικογένειες τους γύρω από τις τοπικές κοινωνίες και έβλεπαν τα χωριά τους να ανθίζουν.
Για διάφορους λόγους ωστόσο, με κυριότερους αυτό της αστυφιλίας και του πολέμου, αρκετά χωριά άρχισαν να εγκαταλείπονται από τους κατοίκους τους, ακόμα και να αδειάζουν εντελώς μετα χωριά να παραμένουν έρημα μέχρι και σήμερα.
Ένα τέτοιο χωρίο υπάρχει στην επαρχία Λάρνακας το οποίο μετά από την περίοδο των δικοινοτικών ταραχών στη Κύπρο εγκαταλήφθηκε και αφέθηκε στο χρόνο.
Πετροφάνι
Το χωριό Πετροφάνι της Επαρχίας Λάρνακας είναι σχετικά άγνωστο στο ευρύ κοινο. Τα ερείπια του βρίσκονται περίπου δυο χιλιόμετρα μακριά από την Αθηένου δίπλα στην νεκρά ζωνη. Επρόκειτο για ακόμα ένα χωριό που διέμεναν Τ/κ και άρχισε να εγκαταλείπεται την περίοδο των δικοινοτικών ταραχών στη Κύπρο.
Στον παλιό  δρόμο  Λευκωσίας – Λάρνακας έξω από το  Πετροφάνι δολοφονήθηκαν οι Ντερβίς Αλί Καβάζογλου και Κώστας Μισιαούλη, στις 11 Απριλίου 1965. Μετά την εισβολή το χωριό εγκαταλείφθηκε εντελώς με τους κατοίκους τους να μετατοπίζονται στη κατεχόμενη Κύπρο.

Σχετικά νέα

X
Translate »