Γενικά

Αποκαλύπτουμε την επιστολή – ταφόπλακα στις Πανεπιστημιακές Σχολές στη Λάρνακα

Δεσμεύτηκε ο Πρόεδρος, αποδεσμεύτηκε το Υπουργείο Οικονομικών

 

 

Με τον πιο επίσημο τρόπο υπαναχώρησε από την απόφαση για στέγαση σχολών του Πανεπιστημίου Κύπρου στη Λάρνακα η κυβέρνηση. Όπως ήδη έχει δημοσιοποιηθεί, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής στις 3 Απριλίου, όπου συζητήθηκε ο προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου Κύπρου, αποκαλύφθηκε ότι το Υπουργείο Οικονομικών επίσημα έχει ανάψει κόκκινο στην υλοποίηση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου και της σχετικής δέσμευσης του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Όπως αποκαλύφθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή, από τις 14 Δεκεμβρίου 2018 το Υπουργείο Οικονομικών ενημέρωσε με επιστολή το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ότι δεν υπάρχει καμία οικονομική δυνατότητα χρηματοδότησης της δημιουργίας της Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας στη Λάρνακα, παραπέμποντας αόριστα στο μέλλον και στις δημοσιονομικές δυνατότητες του κράτους. Η επιστολή υπογράφηκε από τον γενικό διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών Χρίστο Πατσαλίδη και απευθύνθηκε στον αναπληρωτή γενικό διευθυντή του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Σήμερα αποκαλύπτουμε το ακριβές περιεχόμενό της, το οποίο δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών.  Ο κ. Πατσαλίδης ξεκαθαρίζει τα εξής:

«Το Υπουργείο Οικονομικών δεν διαφωνεί με την ίδρυση της νέας Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας, αλλά σημειώνει ότι το κράτος δεν μπορεί στο παρόν στάδιο να δεσμευτεί για τη χρηματοδότηση ανέγερσης της νέας Σχολής. Όσον αφορά στη μελέτη βιωσιμότητας που έχει διενεργηθεί από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Υπουργείο Οικονομικών είναι της άποψης ότι θα πρέπει να τύχει περαιτέρω επεξεργασίας και ο δημοσιονομικός αντίκτυπος να προσδιοριστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια. Σε κάθε περίπτωση, η οικονομική δυνατότητα ίδρυσης της νέας Σχολής δεν μπορεί να κριθεί εκ των προτέρων, αλλά μπορεί να επιβεβαιωθεί μόνο μέσα από την ένταξή του στον δημοσιονομικό σχεδιασμό».

Όπως γίνεται σαφές, πρόκειται για ταφόπλακα στην απόφαση η οποία είχε ανακοινωθεί από την κυβέρνηση στις 30 Οκτωβρίου 2014 με δεδομένο ότι δεν υπάρχει καμία οικονομική δυνατότητα διοχέτευσης των απαιτούμενων κονδυλίων από τον υφιστάμενο Προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου Κύπρου. Αυτό έχει ξεκαθαριστεί σε αρκετές περιπτώσεις το τελευταίο διάστημα από τον νέο πρύτανη και τις νέες πρυτανικές αρχές του ιδρύματος. Με βάση τη μελέτη την οποία έχει διεξαγάγει το Πανεπιστήμιο Κύπρου για το κόστος του εγχειρήματος, αυτό κυμαίνεται περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 50 εκατομμύρια χρειάζονται για τις κτιριακές εγκαταστάσεις, όπως υπολογίζεται.

Με βάση την αρχική εξαγγελία της κυβέρνησης τον Οκτώβριο του 2014, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την αξιοποίηση γης συνολικής έκτασης 95 σκαλών, παρά την Αλυκή Λάρνακας, όπου βρίσκεται το παλιό λεπροκομείο, προς εγκατάσταση τριών σχολών, ινστιτούτων και ιδρυμάτων του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η απόφαση είχε ληφθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο 19 Οκτωβρίου 2014 και στη συνέχεια ανακοινώθηκε και επίσημα από το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Πέραν τούτων όμως, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δύο επισκέψεις του στη Λάρνακα τον Ιούλιο του 2015 και τον Ιούλιο του 2017 δεσμεύτηκε για την υλοποίηση του έργου, επαναβεβαιώνοντας αυτή τη δέσμευση στην επίσκεψη της 21ης Ιουλίου 2017.

Επίσημα, η νέα Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου στη Λάρνακα ανακοινώθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2017 από τον τέως Πρύτανη Κωνσταντίνο Χριστοφίδη με διάσκεψη Τύπου στη Λάρνακα, παρόντος του δημάρχου Ανδρέα Βύρα αλλά και του Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, Kitack Lim.

Σχετικά νέα

X
Translate »