Κοινωνία

Aναστάτωση προκαλεί στους κατοίκους Ζυγίου η ανέγερση Υποδοχής Ασυνόδευτων ανηλίκων

Αναστάτωση επικρατεί σε μεγάλη μερίδα των κατοίκων του Ζυγίου, με την απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει την ανέγερση Κέντρου Υποδοχής Ασυνόδευτων ανηλίκων στο χώρο του εγκαταλειμμένου στρατοπέδου.

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Η Κοινοτική Αρχή, συνεχίζει να προβάλλει ενστάσεις, αν και αποφεύγει να τοποθετηθεί δημόσια, προφανώς έπειτα από την κατακραυγή του κόσμου, στην ανάρτηση στο facebook η οποία είχε θεωρηθεί ρατσιστική, της Προέδρου του Κοινοτικού Συμβουλίου, τον περασμένο Αύγουστο.

Υπάρχει ωστόσο και η άλλη άποψη σε μερίδα των κατοίκων του Ζυγίου, υπάρχουν δηλαδή, αυτοί  που θεωρούν  ότι το Κέντρο Υποδοχής, όχι μόνο δε θα βλάψει την Κοινότητα, αλλά αντίθετα θα προσφέρει οφέλη και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Για την ανέγερση του Κέντρου, έχει περιληφθεί  στον κρατικό προϋπολογισμό του 2019 κονδύλι ύψους €750.000, μόνο για τα κατασκευαστικά έργα.

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις αναμένεται να στοιχίσουν  €1,5 εκατ. Σύμφωνα με τον περί Προσφύγων Νόμο, η Κυπριακή Δημοκρατία υποχρεούται να παρέχει φροντίδας και να διασφαλίζει τα  δικαιώματα των ασυνόδευτων ανήλικων, ηλικίας κάτω των 18 ετών που εισέρχονται στη Δημοκρατία χωρίς να συνοδεύονται από γονέα/κηδεμόνα.

Σύμφωνα με τις πρόνοιες της νομοθεσίας, τον ρόλο του κηδεμόνα των ασυνόδευτων ανηλίκων από την είσοδό τους στην Κυπριακή Δημοκρατία αναλαμβάνει η διευθύντρια Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας. Ο κηδεμόνας έχει υποχρέωση παροχής στέγης, διατροφής και φροντίδας καθώς και διασφάλισης της ευρύτερης πρόσβασης των ασυνόδευτων παιδιών σε όλα τα δικαιώματά τους, δηλαδή, πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευσης και γενικά σε υπηρεσίες που είναι αναγκαίες για τη νόμιμη διαμονή των παιδιών στη Δημοκρατία.

Η απόφαση για ανέγερση του Κέντρου είχε ληφθεί τον περασμένο Μάρτιο και αφορούσε στην ανέγερση και λειτουργία κέντρου υποδοχής ασυνόδευτων ανηλίκων χωρητικότητας 100 θέσεων, λειτουργία του κέντρου με ευθύνη του γραφείου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Για το σκοπό αυτό αποφασίστηκε να μεταβιβαστεί από το Υπουργείο Άμυνας στο υπουργείο Εργασίας, τμήμα των εγκαταστάσεων της Ε.Φ. στο Ζύγι.

Για υλοποίηση των αποφάσεων αυτών, αποφασίστηκε να συνεχιστεί η συνεργασία με τους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου και την ευρωπαϊκή τράπεζα αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης. Από την πλευρά της η Κοινοτική Αρχή Ζυγίου είχε ζητήσει τη συγκεκριμένη περιοχή για τη δημιουργία κατασκηνωτικού χώρου.

Σχετικά νέα

X
Translate »