Κοινωνία

Αυτά είναι τα δικαιώματα των επιβατών με αναπηρίες ή περιορισμένη κινητικότητα

Πηγή: alphanews.live

Για τα δικαιώματα των ΑμεΑ και των ατόμων με μειωμένη κινητικότητα, αλλά και τις υποχρεώσεις αεροπορικών εταιρειών και αεροδρομίων, μίλησαν στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση, η Διευθύντρια Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταναλωτή Κύπρου, Αναστασία Στυλιανίδου και ο Επιθεωρητής Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Μαυρογιάννης.

Σχολιάζοντας το πρόσφατο περιστατικό, κατά το οποίο αεροπορική αρνήθηκε την επιβίβαση σε επιβάτη ΑμεΑ, επειδή δεν είχε συνοδό, η κ. Στυλιανίδου σημείωσε ότι η νομοθεσία προνοεί ότι οι επιβάτες υποχρεούνται να ταξιδεύουν με συνοδό, μόνο στις περιπτώσεις που οι ίδιοι έχουν δηλώσει ότι δεν είναι σε θέση να αυτοεξυπηρετηθούν (π.χ. να πάνε τουαλέτα).

Οι αεροπορικές δε, δικαιούνται να αρνηθούν επιβίβαση σε άτομο με αναπηρία, μόνο για λόγους που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια πτήσεων, κι όχι γιατί είναι ΑμεΑ.

Σε ό,τι αφορά στους επιβάτες για τους οποίους θα πρέπει να γίνουν ειδικές διευθετήσεις στο ταξίδι τους, αυτοί θα πρέπει να ενημερώσουν την αεροπορική τους τουλάχιστον 48 ώρες πριν από την προγραμματισθείσα πτήση, με τις αεροπορικές να υποχρεούνται να ενημερώσουν σχετικά το αεροδρόμιο.

 

Οργανωμένα ταξίδια

Σε ό,τι αφορά στα οργανωμένα ταξίδια (δηλαδή, στον συνδυασμό δύο ή περισσότερων ταξιδιωτικών υπηρεσιών), ο  κ. Μαυρογιάννης σημείωσε ότι σε αυτά υπάρχει υψηλότερο επίπεδο προστασίας από τον νόμο.

Συγκεκριμένα, αν προκύψει οτιδήποτε κατά τη διάρκεια ενός οργανωμένου ταξιδιού, ο διοργανωτής υποχρεούται εντός 14 ημερών να επιστρέψει τα χρήματα στους ταξιδιώτες. Μάλιστα, στις περιπτώσεις που ένα πρόβλημα προκύψει εξαιτίας του διοργανωτή, οι ταξιδιώτες ενδεχομένως να δικαιούνται επιπλέον αποζημίωση.

Σημειώνεται ότι οι διοργανωτές θα πρέπει να ενημερωθούν εκ των προτέρων για τυχόν ειδικές ανάγκες ή απαιτήσεις των ταξιδιωτών, προκειμένου αυτές να περιληφθούν στη σύμβαση που θα συνάψουν διοργανωτής-ταξιδιώτης, ώστε ο ταξιδιώτης να δικαιούται αποζημίωση σε περίπτωση προβλήματος.

 

Τρόποι επικοινωνίας

ΟΙ πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη δωρεάν γραμμή 1429 για να λάβουν ενημέρωση ή/και να υποβάλουν παράπονα. Εναλλακτικά, μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα www.consumer.gov.cy, ώστε να λάβουν πληροφορίες ή να υποβάλουν παράπονο στο σχετικό πεδίο που είναι διαθέσιμο.

Επιπλέον, οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται τη σελίδα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταναλωτή Κύπρου, όπου υπάρχει σχετική θεματολογία για άτομα με αναπηρίες, ή να καλούν στο 22867177.

 

 

Σχετικά νέα

X
Translate »