CoronaVirus

Αποφασίζει σήμερα η κυβέρνηση για εστίαση και γυμνάσια

 Πηγή: philenews.com

Αποφασισμένος για την επόμενη φάση των χαλαρώσεων παρουσιάστηκε, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη χθεσινή συνάντηση με τους υπουργούς του και τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής. Έσπευσε, μάλιστα, από τα πρώτα κιόλας λεπτά της σύσκεψης στο Προεδρικό να ξεκαθαρίσει ότι, τα όσα έχουν ανακοινωθεί -και κυρίως σε ότι αφορά τους χώρους εστίασης- πρέπει να θεωρούνται δεδομένα, ζητώντας από τους επιστήμονες να εισηγηθούν τον τρόπο με τον οποίο η επαναδραστηριοποίηση του κλάδου θα μπορούσε να γίνει με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια. 

Οι επιστήμονες από πλευράς τους, επεσήμαναν μεν το γεγονός ότι η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου εξακολουθεί να βρίσκεται σε επικίνδυνα επίπεδα, αλλά στην πλειοψηφία τους δεν έφεραν ιδιαίτερες ενστάσεις στην επαναλειτουργία του κλάδου της εστίασης, αν και έθεσαν αυστηρές προϋποθέσεις και περιορισμούς σε ό,τι αφορά τον επιτρεπόμενο αριθμό ατόμων ανά υποστατικό και τα πρωτόκολλα που επιβάλλεται να εφαρμόζονται.

Ως εκ τούτου, δόθηκαν οδηγίες, όπως οριστικοποιηθεί το νέο αυστηρότερο πρωτόκολλο που θα τεθεί σε εφαρμογή με την επαναλειτουργία των χώρων εστίασης, το οποίο θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό ατόμων ανά υποστατικό.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», το σχετικό πρωτόκολλο τυγχάνει επεξεργασίας από τα μέλη της ΣΕΕ εδώ και μερικές ημέρες, αφού η ασφάλεια των χώρων εστίασης θεωρείται ιδιαίτερης σημασίας σε ό,τι αφορά γενικά την προσπάθεια για αναχαίτιση της διασποράς του κορωνοϊού στους χώρους αυτούς.

Στη συζήτηση, πάντως, τέθηκε και εισήγηση για επαναλειτουργία μόνο των εξωτερικών χώρων σε εστιατόρια και καφετερίες, ωστόσο, κρίθηκε ότι κάτι τέτοιο ενδεχομένως να προκαλούσε διακρίσεις μεταξύ των επιχειρήσεων και αθέμιτο ανταγωνισμό.

Περισσότερο επιφυλακτικός παρουσιάστηκε ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος, μαζί με κάποια μεμονωμένα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής, υποστήριξαν ότι ενδεχομένως να ήταν ορθότερο να καθυστερήσουν οι όποιες χαλαρώσεις για μια ή δύο ακόμα εβδομάδες, ώστε να προχωρήσει ακόμα περισσότερο το εμβολιαστικό πλάνο, με τους επιστήμονες να επικεντρώνονται μάλλον, στην αύξηση του αριθμού των νοσηλευόμενων ασθενών με κορωνοϊό τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Με αυτά τα δεδομένα, η επαναλειτουργία των χώρων εστίασης από την ερχόμενη Τρίτη πρέπει να θεωρείται μάλλον βέβαιη, εκτός εάν κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού προκύψουν δεδομένα τα οποία θα ανατρέψουν την τελευταία στιγμή τις προκαταρκτικές αποφάσεις.

Τι θα γίνει με τα Γυμνάσια

Σαφής εικόνα εξακολουθεί να μην υπάρχει σε ό,τι αφορά την επιστροφή των μαθητών του Γυμνασίου στις τάξεις τους αφού στην περίπτωση αυτή, εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους περισσότερα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής.

Σε κάθε περίπτωση όμως, τόσο τα μέλη της ΣΕΕ όσο και οι εκπρόσωποι της Επιστημονικής Επιτροπής για την ψυχολογική στήριξη των πολιτών, τόνισαν, την υπερβολική κόπωση των πολιτών και την ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι μαθητές και τα παιδιά γενικά, έπειτα από ένα ολόκληρο χρόνο μέτρων και περιορισμών. Εισηγήθηκαν, μάλιστα, ότι από τώρα και στο εξής η ψυχολογία επιβάλλεται να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη λήψη των όποιων αποφάσεων.

Πάντως, η επιστροφή ή όχι των μαθητών του Γυμνασίου στα σχολεία τους στις 16 Μαρτίου θα κριθεί οριστικά σήμερα, κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν και σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση θα παραμείνει σταθερή στις αποφάσεις και ανακοινώσεις της περασμένης εβδομάδας, αφού όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», ήδη το υπουργείο Παιδείας έχει προχωρήσει στις σχετικές διευθετήσεις και για την υποβολή των μαθητών σε τεστ.

Περαιτέρω, αν και δεν έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα, οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, τα γραπτά μηνύματα ανά εικοσιτετράωρο και η απαγόρευση κυκλοφορίας, πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα παραμείνουν σε ισχύ για τουλάχιστον ένα ακόμα δεκαπενθήμερο.

Σε ό,τι αφορά την ώρα έναρξης της ισχύος της απαγόρευσης κυκλοφορίας, εάν τελικά υιοθετηθεί παλαιότερη εισήγηση της Επιστημονικής Επιτροπής η οποία συνέδεε το συγκεκριμένο μέτρο με την επαναλειτουργία των χώρων εστίασης, μάλλον θα μεταφερθεί από τις 9 στις 11:30 το βράδυ.

Για το 8998 και τα δύο γραπτά μηνύματα για κάθε πολίτη την ημέρα, τα δεδομένα κατά πάσα πιθανότητα δεν θα αλλάξουν αν και δεν αποκλείεται τα δύο μηνύματα να αυξηθούν από την ερχόμενη εβδομάδα σε τρία.

Τέλος, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων ανά οικία, στα δέκα, χωρίς όμως αυτό, να έχει ξεκαθαριστεί πλήρως κατά τη χθεσινή σύσκεψη.

Καμία συζήτηση για περαιτέρω χαλαρώσεις προς το παρόν

Ασαφές παραμένει το κατά πόσον η κυβέρνηση θα αποφασίσει τελικά να παραχωρήσει περισσότερες χαλαρώσεις, σε γυμναστήρια, φροντιστήρια, σχολές χορού και άλλων ομαδικών ή αθλητικών αθλημάτων και την ίδια ώρα, διαφοροποιήσεις στον τρόπο λειτουργίας τους δεν πρέπει να περιμένουν, προς το παρόν, θέατρα και κινηματογράφοι. Με τα ίδια δεδομένα, όπως και σήμερα, πρέπει να θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα συνεχίσουν να λειτουργούν και οι εκκλησίες και λοιποί χώροι θρησκευτικής λατρείας.

Από πλευράς των αρμοδίων υπουργών, έπεσαν στο τραπέζι εισηγήσεις για επαναλειτουργία περισσότερων κλάδων, οι οποίες, ωστόσο, δεν υιοθετήθηκαν ενώ ξεκαθαρίστηκε πως η ξενοδοχειακή βιομηχανία δεν θα πάρει σύντομα σειρά στο πλάνο της αποκλιμάκωσης.

Ωστόσο, χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν προγραμματισμένο να παρακαθίσει σε σύσκεψη με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ξενοδόχων, στην παρουσία του υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνου Ιωάννου, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται και η λήψη περαιτέρω αποφάσεων.

Σχετικά νέα

X
Translate »