Αθλητικά Νέα

Στις Φοινικούδες δόθηκε η εκκίνηση

Συνολικά 64 πληρώματα ρίχθηκαν στη μάχη για το Ράλι Κύπρος 2015 (εικόνες) 

Την ευκαιρία να πάρουν μια δόση από τη δράση που θα ακολουθήσει το επόμενο διήμερο στο Cyprus Rally 2015 είχαν σήμερα οι φίλοι του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Ράλι «τα ελεύθερα δοκιμαστικά για τα πληρώματα ξεκίνησαν στις 07:00 το πρωί ενώ στις 09:40 έγινε η κατατακτήρια διαδρομή των 16 κορυφαίων πληρωμάτων που δηλώθηκαν για τους βαθμούς του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Αυτή ήταν μήκους 4,39 χιλιομέτρων στη διαδρομή παρά τον Άγιο Σωζόμενο. Μια διαδρομή ιδιαίτερης σημασίας για τα πληρώματα αφού ο γρηγορότερος θα μπορούσε να επιλέξει και τον αριθμό εκκίνησης του στις ειδικές διαδρομές».Νικητής στην κατατακτήρια διαδρομή, προστίθεται στην ανακοίνωση «δεν ήταν άλλος από τον πρωτοπόρο του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Kajetan Kajetanowich με το Ford Fiesta R5. Ο χρόνος του (2.42.236) ήταν κατά 0.069 πιο γρήγορος από τον Alexey Lukyanuk που έτρεχε με ίδιο αυτοκίνητο. Μια διαφορά που προμηνύει το τι θα ακολουθήσει το Σαββατοκύριακο που θα ξεκινήσει το καθαρά αγωνιστικό μέρος του αγώνα. Τρίτος καλύτερος χρόνος για τον Γάλλο Robert Consani με Citroen DS3 R3, ενώ οι Bruno Magalhaes και David Botka συμπλήρωσαν την πρώτη πεντάδα και Peugeot 208 T16 με Mitsubishi Lancer Evo IX».

Για τους βαθμούς του WRC συμμετέχουν και τρία Κυπριακά πληρώματα. Πρόκειται για τους Χρίστο Δημοσθένους, Πανίκο Δημοσθένους και Σταύρο Αντωνίου. Καλύτερο χρόνο από τους τρεις έφερε ο Δημοσθένους ενώ ο Πολυκάρπου ακολούθησε με ένα δευτερόλεπτο διαφορά. Εννέα δευτερόλεπτα πιο πίσω ο Σταύρος Αντωνίου με το Δημήτρη Πιερή. Μαζί τους και οι «Dimi» και «Zoli» αγωνίζονται στην κατηγορία RC4.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «η διαδικασία επιλογής αριθμού με βάση το χρόνο της κατατακτήριας ειδικής έγινε το μεσημέρι στους χώρους του Γραφείου Τύπου του αγώνα. Ο νικητής του αγώνα κατάταξης Kajetan Kajetanowicz επέλεξε τον αριθμό πέντε, με τον Lukyanuk να επιλέξει ακόμα πιο πίσω και συγκεκριμένα τον αριθμό 15. Άξιο αναφοράς είναι ότι αύριο, πρώτος στις ειδικές για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα θα ξεκινήσει ο Πανίκος Πολυκάρπου με τον Gerald Winter στη θέση του συνοδηγού. Χρίστος Δημοσθένους και Σταύρος Αντωνίου θα ξεκινήσουν από τις θέσεις 13 και 14».

Όπως είναι γνωστό ο αγώνας μας μετρά φέτος για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και είναι ο όγδοος από τους δέκα γύρους του θεσμού. Παράλληλα θα είναι και ο πέμπτος γύρος για το πρωτάθλημα Μέσης Ανατολής. Κάτι που το καθιστά το μοναδικό ράλι στον κόσμο που μετρά σε δύο περιφερειακά πρωταθλήματα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου.

Το εορταστικό μέρος για την τελετή εκκίνησης στις Φοινικούδες ξεκίνησε στις 15:30 με Live Link από το Radio Zenith (δίπλα από τη ράμπα εκκίνησης) ενώ στις 17:30 τα αυτοκίνητα παρατάχθηκαν στο Park Ferme στην Πλατεία Ευρώπης. Εκεί όπου οι θιασώτες του ράλι και όχι μόνο είχαν την ευκαιρία να πάρουν αυτόγραφα από τους οδηγούς.

Παράλληλα, από την Πλατεία Ευρώπης ξεκίνησε η Φιλαρμονικής της Αστυνομίας και Cheerleaders προς τη ράμπα εκκίνησης. Τα χορευτικά από Cheerleaders και τις ομάδες χορού της Σχολής Φήμη αλλά και τη μουσική του Dj Robin συμπλήρωσαν μια εορταστική ατμόσφαιρα μέχρι και την εκκίνηση που πραγματοποιήθηκε στις 18:30. Στη συνέχεια τα αυτοκίνητα επέστρεψαν στο χώρο του Service Park στη Λευκωσία για διανυκτέρευση και προετοιμασία για το αγωνιστικό μέρος του αγώνα που θα αρχίζει το Σάββατο.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμα ότι «ο φετινός Εθνικός μας αγώνας θα είναι ίσως το γρηγορότερο Ράλι Κύπρος που οργανώθηκε ποτέ, αφού τα πληρώματα θα έχουν αύριο να αντιμετωπίσουν οκτώ ειδικές διαδρομές (τρεις επαναλαμβανόμενες). Στις 07:01 το πρωί θα φύγουν από το Park Ferme με κατεύθυνση την πρώτη ειδική του αγώνα που θα γίνει στον Κοτσιάτη μήκους 15.20 χιλιομέτρων. Στη συνέχεια σειρά έχει η ειδική διαδρομή του Λυθροδόντα μήκους 22.00 χιλιομέτρων και η διαδρομή στη Λάγια μήκους 10.34 χιλιομέτρων.  Η τέταρτη διαδρομή πριν την επιστροφή στη Λευκωσία για σέρβις θα διεξαχθεί στα Κλαυδιά και θα είναι μήκους 11.42 χιλιομέτρων. Το πρώτο αυτοκίνητο αναμένεται να φτάσει στο χώρο του service park στις 11:25 για να ξεκινήσουν ξανά στις 12:09 για ένα δεύτερο πέρασμα από τις ειδικές διαδρομές».

Το δεύτερο σκέλος του Σαββάτου θα ξεκινήσει με την ειδική του Λυθροδόντα και στη συνέχεια τα πληρώματα θα καλύψουν τις ειδικές στη Λάγια και τα Κλαυδιά. Η όγδοη και τελευταία ειδική της ημέρας δεν θα είναι άλλη από την Υπερειδική Διαδρομή η οποία θα περάσει μέσα από τους δρόμους της Λευκωσίας και θα ξεκινήσει στις 17:46 το απόγευμα. Το πρώτο αυτοκίνητο αναμένεται να επιστρέψει πίσω στη Λευκωσία γύρω στις 18:36.

O πρώτοι 15 στην εκκίνηση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος είναι:

1. Panikos Polykarpou (CYP)/Gerald Winter (AUT) Mitsubishi Lancer Evolution IX
2. Vojtěch Štajf (CZE)/František Rajnoha (CZE) Subaru Impreza WRX STI
3. Peter Ranga (HUN)/Janek Czako (HUN) Mitsubishi Lancer Evolution IX
4. Tibor Érdi (HUN)/Gergely Patko (HUN) Mitsubishi Lancer Evolution X
5. Kajetan Kajetanowicz (POL)/Jarek Baran (POL) Ford Fiesta R5
6. Robert Consani (FRA)/Lara Vanneste (BEL) Citroën DS3 R5
7. Bruno Magalhães (PRT)/Hugo Magalhães (PRT) Peugeot 208 T16
8. Dávid Botka (HUN)/Péter Mihalik (HUN) Mitsubishi Lancer Evolution IX
9. Dominykas Butvilas (LIT)/Kamil Heller (POL) Subaru Impreza WRX STI
10. Raul Jeets (EST)/Andrus Toom (EST) Ford Fiesta R5
11. Jaromír Tarabus (CZE)/Daniel Trunkát (CZE) ŠKODA Fabia S2000
12. Antonín Tlusťák (CZE)/Ladislav Kučera (CZE) ŠKODA Fabia S2000
13. Christos Demosthenous (CYP)/Pambos Laos (CYP) Mitsubishi Lancer Evο IX
14. Stavros Antoniou (CYP)/Demetris Pieri (CYP) Mitsubishi Lancer Evolution IX
15. Alexey Lukyanuk (BLR)/Alexey Arnautov (BLR) Ford Fiesta R5

Εκκίνηση σε πανηγυρικό κλίμα

Σε πανηγυρικό κλίμα και με εκατοντάδες κόσμου να παρακολουθεί δόθηκε γύρω στις 18.30 το απόγευμα, στη παραλία των Φοινικούδων στη Λάρνακα, η εκκίνηση του CNP Ασφαλιστική Ράλι Κύπρος 2015.

Γύρω στις 17.30 το απόγευμα τα αυτοκίνητα ήταν παραταγμένα στο Park Ferme στην Πλατεία Ευρώπης, όπου οι οδηγοί συνομίλησαν, φωτογραφήθηκαν με τον κόσμο και υπέγραψαν αυτόγραφα στο κοινό. Επίσης από την Πλατεία Ευρώπης είχε ξεκινήσει η Φιλαρμονικής της Αστυνομίας και Cheerleaders προς τη ράμπα εκκίνησης που βρισκόταν στην εξέδρα της παραλίας των Φοινικούδων.

Το πρώτο από τα 64 συνολικά αυτοκίνητα που λαμβάνουν μέρος στο Ράλι, ξεκίνησε γύρω στις 18.30 και τη σημαία για την εκκίνηση σήκωσε ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης. Τα αυτοκίνητα ξεκινούσαν από την Πλατεία Ευρώπης, διένυαν μικρή απόσταση στη παραλία των Φοινικούδων και ανεβαίνοντας από ειδική ράμπα σταματούσαν στην εξέδρα όπου και δινόταν η εκκίνηση.

Στη συνέχεια τα αυτοκίνητα από ειδική ράμπα αναχωρούσαν από την εξέδρα και δια μέσου της παραλίας των Φοινικούδων και της περιοχής  Αγίου Λαζάρου επέστρεψαν στο χώρο του Service Park στη Λευκωσία για διανυκτέρευση και προετοιμασία για το αγωνιστικό μέρος του αγώνα που θα διεξαχθεί αύριο Σάββατο.

Στην εξέδρα βρίσκονταν ανάμεσα σε άλλους ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Αυτοκινήτου Αντώνης Μιχαηλίδης και ο 1ος  Γραμματέας της πρεσβείας του Κατάρ στην Κύπρο, Shafi Al-hazri.

Της παραλίας των Φοινικούδων υπερίπτατο ελικόπτερο του Εurosport, το οποίο κάλυπτε τηλεοπτικά την εκκίνηση του Ράλι, ενώ αρκετοί φωτογράφοι και τηλεοπτικά συνεργεία κάλυψαν το γεγονός.

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης «η εκκίνηση του Cyprus Ράλι έχει αυταπόδεικτα μεγάλη σημασία γιατί είναι ένα σημαντικό αθλητικό γεγονός για την Κύπρο που προβάλει την πατρίδα μας στο διεθνή χάρτη των αγωνιστικών αθλημάτων. Ταυτόχρονα η Αστυνομία σε συνεργασία με την CNP Ασφαλιστική παρουσιάζουν θέματα οδικής ασφάλειας οδικής ασφάλειας και ευαισθητοποίησης του κόσμου και των νέων γενικότερα για καλύτερη οδική συνείδηση».

Πρόσθεσε ότι «το γεγονός ότι η εκκίνηση του Ράλι δόθηκε στη Λάρνακα, ενώ η λήξη του θα γίνει επίσης στη πόλη μας, περιποιεί τιμή  για τη Λάρνακα και αποδεικνύει ότι καθιερώνεται πλέον ως η πόλη με όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για να φιλοξενεί παγκόσμιες αθλητικές διοργανώσεις. Μας τιμά επίσης και η επιλογή της Λάρνακας από την Κυπριακή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου για να γίνουν η έναρξη και η λήξη του Ράλι».

Εξάλλου η Νάγια Κοντοπούλου, Αλυτάρχης του Ράλι Κύπρος 2015 ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι «ο κόσμος αγκάλιασε το Ράλι το οποίο έρχεται για πρώτη φορά στη Λάρνακα. Ολοι οι οδηγοί ξεκινούν για την εορταστική εκκίνηση του Ράλι και αύριο θα διεξαχθεί το αγωνιστικό μέρος».

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η Λάρνακα ήθελε πάρα πολύ να γίνουν η έναρξη και η λήξη του Ράλι στη παραλία των Φοινικούδων. Εδώ και 44 χρόνια που διεξάγεται το Ράλι πρώτη φορά ερχόμαστε στη Λάρνακα και θεωρώ ότι το περιβάλλον που είναι καθαρά κυπριακό με τη θάλασσα και την παραλιακή Λεωφόρο, άξιζε τελικά τον κόπο».

Ανέφερε επίσης πως  «αρκετές από τις διαδρομές που θα διεξαχθούν αύριο θα γίνουν στην επαρχία Λάρνακας και οι Λαρνακείς θα έχουν την ευχέρεια να παρακολουθήσουν μεγάλο μέρος του αγωνιστικού κομματιού του Ράλι».

Σημειώνεται ότι το Ράλι  Κύπρος μετρά φέτος για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και θα είναι ο όγδοος από τους δέκα γύρους του θεσμού. Παράλληλα θα είναι και ο πέμπτος γύρος για το πρωτάθλημα Μέσης Ανατολής, κάτι που το καθιστά το μοναδικό ράλι στον κόσμο που μετρά σε δύο περιφερειακά πρωταθλήματα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Ράλι, ο φετινός αγώνας θα είναι ίσως το γρηγορότερο Ράλι Κύπρος που οργανώθηκε ποτέ. Τα πληρώματα θα έχουν να αντιμετωπίσουν δεκαέξι θεαματικές και συνάμα γρήγορες ειδικές διαδρομές με συνολικό μήκος αγώνα στα 664.18 χιλιόμετρα, ενώ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά διοργανώνεται η Υπερειδική διαδρομή μήκους έξι χιλιομέτρων που θα διεξαχθεί στους δρόμους της κεντρικής Λευκωσίας το Σάββατο το απόγευμα, ενώνοντας έτσι την μοιρασμένη πρωτεύουσα.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

Σχετικά νέα

X
Translate »