Εκπαίδευση

Βρέθηκε η φόρμουλα για φρούρηση και των δημοτικών σχολείων από τον Σεπτέμβριο

Θα φρουρούνται και τα δημοτικά σχολεία από το Σεπτέμβριο, αφού το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού προωθεί πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο, για τη φρούρησή τους, όπως επίσης και των προδημοτικών. 

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

 

 

Ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Χαμπιαούρης, απαντώντας σε ερωτήσεις στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου που παρέθεσε για τον απολογισμό του έργου του Υπουργείου του τον τελευταίο ένα χρόνο, υπέδεξε επί του θέματος πως για τη Μέση Εκπαίδευση, η λύση είχε βρεθεί από πριν, καθώς τα σχολεία θα φρουρούνται από τις 7:00 το πρωί μέχρι τις 14:00. Το πρόβλημα, υπενθυμίζεται, βρισκόταν στην εξεύρεση φρουρών για τα σχολεία δημοτικής και προδημοτικής εκπαίδευσης.

«Το πρόβλημα ήταν πως στα σχολεία Δημοτικής και Προδημοτικής Εκπαίδευσης, θα είχαμε φρουρούς μόνο για μια ώρα, μεταξύ 7:00-8:00 το πρωί, και δυσκολευόμασταν να βρούμε φρουρούς, λόγω οικονομικών. Μετά από συνάντηση με τους αρμοδίους της Προδημοτικής Εκπαίδευσης, συμφωνήσαμε πως η μια ώρα που θα είχαν φρουρούς τα σχολεία Προδημοτικής Εκπαίδευσης, να δοθεί στα σχολεία Δημοτικής Εκπαίδευσης, καθώς τα σχολεία Προδημοτικής Εκπαίδευσης έχουν τους σχολικούς βοηθούς, οι οποίοι παίρνουν τα παιδιά την ώρα που ξεκινά το σχολικό πρόγραμμα, στις 7:00-7:45. Έτσι, οι οργανωμένοι γονείς προδημοτικής εκπαίδευσης μας έστειλαν επιστολή και μας είπαν δώστε την ώρα στα δημοτικά», εξήγησε ο Κώστας Χαμπιαούρης.

Έτσι τα δημοτικά σχολεία θα έχουν φρουρούς στις 7:00-8:00 το πρωί και στις 13:00-14:00 το απόγευμα. Ο υπουργός Παιδείας τόνισε πως  έχει ενημερωθεί και η ΠΟΕΔ, και ετοιμάζεται πρόταση για το Υπουργικό Συμβούλιο, στην επόμενη συνέδρια του Σώματος.

 

Εξαιρετικές σχέσεις

Κληθείς να σχολιάσει τις σχέσεις εκπαιδευτικών και Υπουργείου, έπειτα και από τις κινητοποιήσεις του περασμένου καλοκαιριού, ο υπουργός Παιδείας ανέφερε πως οι σχέσεις εκπαιδευτικών και Υπουργείου είναι εξαιρετικές.

«Τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι γονείς είναι αρωγοί στις προσπάθειές μας και ποτέ δεν ένιωσα ότι αυτοί οι άνθρωποι ήταν στην αντίπερα όχθη. Αντίθετα, ένιωθα πάντοτε ότι έχω καλούς συνεργάτες και να είστε σίγουροι ότι εμπιστεύονται τον Υπουργό και τους συνεργάτες του», απάντησε ο κ. Χαμπιαούρης.

 

Ο απολογισμός του Κώστα Χαμπιαούρη

Ο υπουργός Παιδείας έκανε τον απολογισμό του έργου του Υπουργείου του από την ημέρα που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του, το Μάρτιο 2018 μέχρι τον Απρίλιο 2019. Παρουσίασε τα σημαντικότερα επιτεύγματα του Υπουργείου του και μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην Ενιαία Αναγνώριση Υπηρεσίας των εκπαιδευτικών που διορίζονται από τους πίνακες διοριστέων και διορισίμων.

Ο Κώστας Χαμπιαούρης ανέφερε πως προωθείται και υλοποιείται η ψήφιση σε νόμο του τροποποιητικού νομοσχεδίου της έκδοσης κανονισμών που ψηφίστηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής στις 5 Απριλίου 2019, τονίζοντας πως επιτυγχάνεται ο εξορθολογισμός και η ενιαία αντιμετώπιση στο θέμα της αναγνώρισης υπηρεσίας.

Ειδική αγωγή και εκπαίδευση

Ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση, υπογραμμίζοντας πως δημιουργήθηκε μονάδα ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης στα σχολεία και αυξήθηκε ο αριθμός των σχολικών βοηθώ/συνοδών για παιδιά με ειδικές ανάγκες και από 860 έγιναν 992.

«Κανένα παιδί δεν έχει μείνει χωρίς συνοδό. Όλα τα παιδιά έχουν συνοδό πλέον», σημείωσε ο υπουργός, προσθέτοντας πως αναβαθμίστηκαν οι υποδομές και ο εξοπλισμός των ειδικών μονάδων. Η αναβάθμιση έφτασε μέχρι και 500,000 ευρώ, τα οποία ήταν επιπλέον του προϋπολογισμού, ενώ παραχωρήθηκαν τα ποσά των 1,500 και 4000 ευρώ για κάθε μονάδα ειδικής εκπαίδευσης της ΔΔΕ και της ΔΜΓΕ, αντιστοίχως.

 

Ασφάλεια και υγεία στα σχολεία

Εκτός από τους φρουρούς ασφαλείας, στα σχολεία θα υπάρχουν και οι επιτηρητές ασφαλείας σε όλα τα λύκεια, εξατάξια σχολεία και τεχνικές και επαγγελματικές σχολές εκπαίδευσης και κατάρτισης, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

«Οι εκπαιδευτικοί θα αισθάνονται πως έχουν ένα φίλο στο σχολείο, με τους επιτηρητές. Δεν θα έρχονται σε επαφή με τους μαθητές, θα είναι ένα άγρυπνο μάτι», υποστήριξε ο υπουργός.

 

Δράσεις και πολιτικές στη Δημοτική εκπαίδευση

Μεταξύ άλλων, σημαντική μεταρρύθμιση στη δημοτική εκπαίδευση είναι η παραχώρηση των ψηφιακών συσκευών τύπου ταμπλέτας, καθώς σύμφωνα με τον Κώστα Χαμπιαούρη η ταμπλέτα έχει μέσα όλα όσα έχουν τα βιβλία που έχει ο μαθητής στην τσάντα του.

 

Δράσεις και πολιτικές στη Μέση εκπαίδευση

Σημαντικές δράσεις στη μέση γενική εκπαίδευση, μεταξύ άλλων, είναι:

  • Η παραχώρηση ψηφιακών συσκευών τύπου ταμπλέτας
  • Το πρόγραμμα επανένταξης των μαθητών που εγκαταλείπουν την εκπαίδευση
  • Τα νέα προγράμματα στα ΚΙΕ και τη μετεξέλιξή τους σ’ ένα πλαίσιο ολοήμερου σχολείου, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού.

 

Εκσυγχρονίζεται η τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση

Ο εκσυγχρονισμός της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, καθώς παρουσιάζεται μια αύξηση στους μαθητές που επιλέγουν την τεχνική εκπαίδευση, του ύψους 40% και για αυτό το λόγο το Λύκειο Έμπας θα μετατραπεί σε λύκειο και τεχνική σχολή, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Παράλληλα, προωθείται νέα τεχνική σχολή Λάρνακας που θα βρίσκεται στη Ριζοελιά, καθώς επίσης κα η λειτουργία τριών νέων Εσπερινών Τεχνικών Σχολών στην Πάφο, Λάρνακα και την Ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, αφού πριν λειτουργούσαν μόνο σε Λευκωσία και Λεμεσό.

 

Αρχίζουν μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών σε ξένες γλώσσες

Στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, αρχίζουν τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών σε ξένες γλώσσες από τα δημόσια πανεπιστήμια για την προσέλκυση αλλόγλωσσων φοιτητών, ενώ προωθούνται στη Βουλή των Αντιπροσώπων κανονισμοί για την προσφορά προπτυχιακών προγραμμάτων σε ξένες γλώσσες.

Παράλληλα, το Υπουργείο στηρίζει τους ευάλωτες φοιτητές:

  • 750,000 ευρώ χριστουγεννιάτικο επίδομα σε 5000 περίπου φοιτητές
  • 1,820,000 ευρώ για την αύξηση του αριθμού των δικαιούχων του επιδόματος σίτισης
  • 1,000,000 ευρώ για παροχή φοιτητικών επιδομάτων σε Ελλαδίτες φοιτητές και σε οικογένειες επαναπατρισθέντων φοιτητών που φοιτούσαν στην Κύπρο ή στο εξωτερικό

 

Σχετικά νέα

X
Translate »