Έχουμε θέμα

Τουρκοκύπριος στη Δρομολαξιά ζητά από 22 οικογένειες προσφύγων ή να φύγουν ή να πληρώσουν

της Κατερίνας Ιωάννου

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

“Δεν ξέρουμε που να πάμε…”

Μια νέα υπόθεσης διεκδίκησης τουρκοκυπριακής περιουσίας φέρνει απόψε στο φως ο Alpha, καθώς 22 οικογένειες στη Δρομολαξιά κινδυνεύουν να γίνουν πρόσφυγες για δεύτερη φορά. Ο Τ/κ ιδιοκτήτης γης στην οποία χτίστηκαν προσφυγικές κατοικίες στην Δρομολαξιά ζητά μέσω επιστολής από τους ένοικους είτε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους είτε να τον αποζημιώσουν.

“Ο κύριος…..είναι εγγεγραμμένος ιδιοκτήτης της γης πάνω στην οποία κτίστηκε μέρος του συνοικισμού. (…) Ο κύριος…….είναι πρόθυμος να παραχωρήσει την ιδιοκτησία του, έναντι ανταλλάγματος έτσι ώστε να εκδοθούν στο όνομά σας τίτλοι ιδιοκτησίας, πλήρους κυριότητος και όχι ενοικίασης.”

Σάββας Κωνσταντίνου, κάτοικος Δρομολαξιάς
«Νιώθω ότι είμαι ξανά πρόσφυγας..να εγκαταλείψω την κατοικία μου ξανά γιατί κάποιος διεκδικά την περιουσία του. Άμαν μας πουν φεύγετε που τούτο το σπίτι.. οι κόποι, τα έξοδα μας, να μείνουμε στους δρόμους, δεν ξέρουμε που να πάμε»

 

Κωστής Μυλωνάς, κάτοικος Δρομολαξιάς
«Αγωνιούμε.. να μας κάμουν δεύτερη φορά πρόσφυγες πάλε..»
Στη σκιά της κατεδάφισης του Κτήματος Μακένζι, η επιστολή έρχεται για να εντείνει την ανησυχία των κατοίκων της περιοχής… ότι θα ξεκινήσει ένας κύκλος διεκδήκήσεων από πλευράς Τ/κ ιδοκτητών…

«Μετά από 45 χρόνια έρχεται ο Τούρκος ή ο κάθε Τούρκος να ζητήσει την περιουσία του. Που εμπορούσε κάλλιστα η κυβέρνηση μετά από τόσα χρόνια να απαλλοτριώσει τούτην τη γη να έχουμε κι εμείς ένα σπίτι τουλάχιστον δικό μας. Όσοι πιάσαμε την επιστολή είμαστε χάλια ψυχολογικά. Πάρα πολύ η στεναχώρια. Ζούμε ξανά στο αβέβαιο. Διαπραγματεύτου ή έρκουμε κι χαλώ το;»
«Μας εστάληκε επιστολή στο όνομά μας από ταχυδρομείο από δικηγόρο Κυπραίο που μας έλεγε ότι το σπίτι αυτό το διεκδικά διότι είναι δική του γη..Ακόμη μία φορά διωγμένη από τον τόπο μου»

 

Που είναι το κράτος;”

Πληροφορίες του Alpha αναφέρουν ότι έχει ήδη ενημερωθεί το αρμόδιο υπουργείο… το οποίο εξετάζει με τη δέουσα διακριτικότητα το ζήτημα.

Εναποθέτουν τις ελπίδες τους πλέον οι κάτοικοι στις ενέργειες του Υπουργείου Εσωτερικών.

 

Δίπλα στους κάτοικους και οι τοπικές αρχές…

Κύπρος Ανδρονίκου, Δήμαρχος Δρομολαξιάς-Μενεού
«Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση ο κόσμος αυτός να βρεθεί προσφυγοποιημένος για δεύτερη φορά. Πρέπει να δοθούν τέτοιες διαβεβαιώσεις στον κόσμο να μην ανησυχεί ότι υπάρχει έστω ο παραμικρός κίνδυνος να χάσει τις κατοικίες».
Μέχρι νεοτέρας οι κάτοικοι έλαβαν οδηγίες να μην μπει κανένας σε διαδικασίας εξώδικης διαπραγμάτευσης.

 

Νίκος Κέττηρος, Βουλευτής ΑΚΕΛ
«Οι κάτοικοι δεν έχουν να διαπραγματευτούν με κανέναν. Είναι δουλειά του κηδεμόνα και το κράτος να υπερασπιστεί αυτούς τους ανθρώπους».
Το θέμα θα τεθεί την Τρίτη ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων.

Σχετικά νέα

X
Translate »