Επιχειρήσεις

To delivery και το e-εμπόριο δεν άφησαν να στεγνώσει η αγορά

 Πηγή: philenews.com

Το lockdown του Ιανουαρίου δεν φαίνεται να είχε αντίκτυπο στην κατανάλωση, η οποία συνεχίστηκε σε καλά επίπεδα, όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές και μάλιστα αυτό βοήθησε να μην «στεγνώσει» η αγορά από ρευστό. Οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι η πανδημία Covid-19 έχει διαμορφώσει νέες καταναλωτικές συμπεριφορές και τάσεις, επιταχύνοντας την ψηφιοποίηση της κατανάλωσης, που έτσι και αλλιώς είχε δρομολογηθεί λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας. Οι τράπεζες παρακολουθούν την κατανάλωση μέσω των επιπέδων χρήσης καρτών. Αυτό που βλέπουν, όπως ανέφεραν στον «Φ», είναι ότι είναι πιθανό σε κάποιους τομείς η κατανάλωση να είναι ακόμη και ψηλότερη σε σχέση με την κατανάλωση τον Ιανουάριο του 2020, δηλαδή πριν επηρεαστεί η Κύπρος από την πανδημία Covid-19.

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Για παράδειγμα, όπως επισημαίνουν, η κατανάλωση σε τμήμα της εστίασης, εκεί όπου λειτουργεί delivery, καλά κρατεί και σε κάποιους τομείς μπορεί να είναι έως και έξι φορές πιο πάνω σε σχέση με πέρυσι! Διευκρινίζουν ότι με το delivery μπορεί να μην γίνεται κατανάλωση ποτών σε μπαράκια, εστιατόρια και άλλους χώρους και όσον αφορά αυτή την πτυχή μια επιχείρηση έχει απώλειες, αλλά, από την άλλη κερδίζει, εφόσον συνεχίζει να εξυπηρετεί πελάτες μέσω της κατ’ οίκον παράδοσης, γιατί έχει περιορίσει τα έξοδα προσωπικού και άλλων πάγιων εξόδων.

Το λιανικό εμπόριο κατέβασε μεν ρολά τον Ιανουάριο αλλά φαίνεται ότι κάποια καταστήματα κρατήθηκαν μέσω των εναλλακτικών καναλιών πώλησης, κυρίως με τις ηλεκτρονικές παραγγελίες.

Oι τράπεζες που παρακολουθούν την κίνηση της αγοράς μέσω της χρήσης καρτών επισημαίνουν ότι από τις λίγες επιχειρήσεις που είδαν τον τζίρο τους να εκτοξεύεται μέσα στην κρίση ήταν οι εταιρίες courier. Μέσα στην πανδημία οι εταιρίες ταχυμεταφορών έχουν μεγάλη ζήτηση, με τον όγκο της εργασίας τους να είναι τόσο μεγάλος που μπορεί να αδυνατούν να ανταποκριθούν στις παραγγελίες, λόγω της εκτόξευσης του ηλεκτρονικού εμπορίου. Η πανδημία έφερε αλλαγές στην καταναλωτική συμπεριφορά αλλά και στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων. Ως πρόσφατα, ο μέσος Κύπριος καταναλωτής σπάνια ενδιαφερόταν να αγοράσει κάτι μέσω ίντερνετ. Αλλά και τα εμπορικά καταστήματα έδειξαν να προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες που επέβαλε η πανδημία.

Τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν από την JCC ως προς τη χρήση καρτών αναμένεται να δείξουν ότι η κατανάλωση, έστω σε κάποιους τομείς, δεν έχει υποστεί μεγάλο σοκ. Στα θετικά, οι τραπεζικές πηγές δεν παραλείπουν να τονίσουν ότι πέρα από το γεγονός ότι συντηρείται η κατανάλωση, καλά πηγαίνει και η πληρωμή των δόσεων, μετά τη λήξη του μορατόριουμ τέλος του 2020.

Σχετικά νέα

X
Translate »