Κοινωνία

Θύματα της οικονομικής κρίσης οι νέοι ηλικίας 18-35 ετών

Aνεργία και χαμηλοί μισθοί είναι οι “Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες” που καλούνται να πολεμήσουν οι νέοι της Κύπρου και το 2019. Η ανεργία στους νέους, ηλικίας 18-35 ετών, είναι αρκετά υψηλή, με το 2017 να αγγίζει το 40%. Μιλώντας στο AlphaNewsLive ο Επαγγελματικός Σύμβουλος Χρύσανθος Σαββίδης, εξηγεί τους λόγους που διατηρούνται τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στους νέους και δίνει τις δικές του συμβουλές.

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

 

Πολλοί οι σπουδασμένοι

Κατά πρώτον, όπως αναφέρει, το ανθρώπινο δυναμικό της Κύπρου διαθέτει υψηλό μορφωτικό επίπεδο. Μιλώντας με αριθμούς, το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 25-64 ετών με τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι κοντά στο 37.8% δηλαδή πολύ υψηλότερο από τον αντίστοιχο μέσο όρο της ΕΕ (27.7%).

“Ο πληθυσμός της Κύπρου παραδοσιακά εκδηλώνει προτίμηση υπέρ της γενικής μέσης εκπαίδευσης, ακολουθούμενης από ανώτερη εκπαίδευση. Περίπου το 82% των αποφοίτων του δεύτερου κύκλου της μέσης εκπαίδευσης επιδιώκουν τη συνέχιση των σπουδών τους σε ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα.”

 

Θύματα της κρίσης οι νέοι

Ο κ. Σαββίδης πρόσθεσε ότι οι νέοι της Κύπρου, αν και διαθέτουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο, είναι τα θύματα της ανεργίας αλλά και της κρίσης γενικότερα. “Αυτοί που υποφέρουν περισσότερο από την οικονομική κρίση είναι οι νέοι άνθρωποι, ηλικίας 18-35 ετών”, πρόσθεσε.

“Η ανεργία στους νέους αγγίζει το 40% για το 2017, κάτι που σημαίνει ότι το μέλλον είναι παντελώς αβέβαιο και απαισιόδοξο. Το ίδιο απογοητευτικό φαινόμενο επικρατεί και στους μισθούς.”

 

Έχουμε τη γνώση, λείπουν οι μηχανισμοί

Τόνισε επίσης ότι δεν είναι αρκετό να έχουμε πολλούς σπουδασμένους νέους, χρειάζεται να μπορεί το κράτος να τους αξιοποιήσει.

“Σαν κράτος θα πρέπει επίσης να έχουμε εκείνους τους μηχανισμούς που θα καθοδηγούμε τους νέους σε επαγγέλματα που θα τους δίνεται η ευκαιρία να αποκατασταθούν επαγγελματικά αλλά και από την άλλη να ικανοποιούν ανάγκες της ίδιας της κοινωνίας γιατί είναι αμαρτία το ίδιο το κράτος που επένδυσε χιλιάδες ευρώ για να βγάλει αυτούς τους επιστήμονες το ίδιο το κράτος να τους απορρίπτει λόγω έλλειψης εκπαιδευτικής και επαγγελματικής στρατηγικής.”

Σχολίασε ακόμα ότι βασικό αίτιο της υψηλής ανεργίας των πτυχιούχων είναι η εκπαιδευτική πολιτική που έχουν ακολουθήσει όλες οι κυβερνήσεις.

“Η τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση είναι υποβαθμισμένη και δεν υπάρχει ουσιαστικός επαγγελματικός προσανατολισμός, με αποτέλεσμα οι διαδοχικές γενιές να κάνουν επιλογές σε ό,τι αφορά την εκπαίδευσή τους και το επάγγελμά τους, όχι με βάση τα αντικειμενικά δεδομένα δηλαδή τις τρέχουσες ανάγκες της κοινωνίας και οικονομίας σε εργατικό δυναμικό. Οι επιλογές των νέων γίνονται με βάση κατεστημένες (αλλά, σε πολλές περιπτώσεις, ξεπερασμένες) αντιλήψεις.”

 

Εκεί που μπαίνουν οι βάσεις

Η Γ Γυμνασίου είναι η πιο καθοριστική τάξη ενός παιδιού για την μελλοντική εκπαιδευτική του πορεία και από το σημείο αυτό καθορίζεται το επαγγελματικό του μέλλον, σημείωσε ο κ. Σαββίδης.

“Είναι η στιγμή όπου χρειάζεται να γίνει σωστή εκπαιδευτική καθοδήγηση και μεθοδευμένες κινήσεις για την κατάκτηση του στόχου. Πρέπει λοιπόν, να επιλέξει τα σωστά μαθήματα για να έχει γερές βάσεις για τον κλάδο που μελλοντικά θα σπουδάσει.”

Εξηγεί ότι σε αυτή την ηλικία θα πρέπει να τους αναλυθούν οι προοπτικές του κάθε κλάδου σπουδών και οι επιλογές επαγγελματικής αποκατάστασης.

“Πάει ο καιρός που το πτυχίο αποτελούσε βασικό κριτήριο εξεύρεσης εργασίας. Το πτυχίο σήμερα θεωρείται απολυτήριο Λυκείου και το Μάστερ κοινότυπος τίτλος.”

Το νέο περιβάλλον το οποίο θα προκύψει μετά την οικονομική ύφεση θα είναι πιο ανταγωνιστικό και πιο απαιτητικό γι’ αυτό και μεις σαν κράτος θα πρέπει να προετοιμάσουμε τους δικούς μας νέους ανθρώπους να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις αυτές, καταλήγει.

Σχετικά νέα

X
Translate »