Γενικά

«Θα στέλνουν και με το Νόμο τα παιδιά μας στις ειδικές μονάδες»

Προδομένοι από το προσχέδιο Νόμου για την Ενιαία Εκπαίδευση, το οποίο βρέθηκε σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής στην παρουσία της ομάδας εμπειρογνωμόνων, αισθάνονται οι γονείς παιδιών με αναπηρίες.
Εκπρόσωποι της Ομάδας Πρωτοβουλίας Γονέων για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες μοιράστηκαν στον REPORTER, τις ανησυχίες τους, κάνοντας λόγο για ένα προσχέδιο Νόμου, το οποίο δεν συμπεριλαμβάνει τις θέσεις που παραθέσαν κατά τις διαβουλεύσεις τους με τους εμπειρογνώμονες το προηγούμενο διάστημα, αλλά και για ένα Νόμο, ο οποίος-όπως υποστηρίζουν- νομοθετεί την υπάρχουσα κατάσταση του επικρατεί στην Ειδική Εκπαίδευση.
Όπως σημειώνουν, σε κανένα άρθρο ή σημείο της νομοθεσίας που ετοιμάστηκε δεν συμπεριλαμβάνεται ο ρόλος και η συμμετοχή των γονιών, γεγονός το οποίο αντιτίθεται στις ευρωπαϊκές συστάσεις στις οποίες γίνεται αναφορά στους γονείς ως ισότιμους εταίρους στη λήψη αποφάσεων.
«Στο προσχέδιο σημειώνεται πως οι γονείς θα ενημερώνονται, θα κάνουν ένσταση και θα παίρνουν τις διάφορες πληροφορίες για τα παιδιά τους, αλλά δεν θα έχουν ρόλο στην απόφαση», αναφέρουν οι εκπρόσωποι της Ομάδας Πρωτοβουλίας Γονέων για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες.
«Θα στέλνουν τα παιδιά μας στις
ειδικές μονάδες και με το Νόμο»
Το προσχέδιο του νομοσχεδίου θεωρείται από όλους τους Συνδέσμους παιδιών με Αναπηρίες ως καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και επιτρέπει τα διαχωριστικού τύπου πλαίσια. Δηλαδή, όπως εξηγούν, «θα στέλλουν τα παιδιά μας και με το Νόμο στις ειδικές μονάδες και στα ειδικά σχολεία, χωρίς να έχει λόγο ο γονέας και χωρίς να εξασφαλίζουν ότι θα γίνονται όλες οι εύλογες προσαρμογές που χρειάζονται τα παιδιά μας».
Σημειώνουν μάλιστα πως, μέσα από τις αποφάσεις αυτές «γίνεται εκδίωξη ολόκληρου του πληθυσμού. Των παιδιών με αναπηρίες. Μόνο αυτή ομάδα τυγχάνει τέτοιας μεταχείρισης. Δηλαδή να αποφασίζει κάποιος ότι δεν πρέπει να είναι μέσα στην τάξη. Μιλάμε για εκσυγχρονισμό της ειδικής εκπαίδευσης, όχι για νομιμοποίηση των όσων μέχρι σήμερα πολεμάμε».
Κάνουν μάλιστα λόγο για παραγκωνισμό των παιδιών, μιας και η Ενιαία Εκπαίδευση σημαίνει, επισημαίνουν, πως, «τα παιδιά θα βρίσκονται στις τάξεις, μαζί με τους συμμαθητές τους, τη γειτονιά του με τις προσαρμογές που έχει το κάθε παιδί, αυτό δεν το λέει πουθενά στο προσχέδιο. Γίνεται αναφορά σε μερική ή ολική παρακολούθηση σε ειδικές τάξεις δηλαδή πάλι υπάρχει παραγκωνισμός».
Επιπλέον, οι γονείς ανέφεραν πως νιώθουν προδομένοι «γιατί», όπως εξηγούν, «έγιναν διαβουλεύσεις. Άκουσαν τις απόψεις μας. Ξέρουν την φιλοσοφία της Ενιαίας Εκπαίδευσης και έρχονται και προτείνουν κάτι το οποίο δεν συνάδει με αυτά».
Τέλος, οι εκπρόσωποι της Ομάδας Πρωτοβουλίας Γονέων για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, αναφέρουν πως αμφιβάλουν εάν μπορεί το προσχέδιο να είναι η βάση για συζήτηση ή αν πρέπει να αποσυρθεί.
Ο νόμος προωθεί το διαχωρισμό
των παιδιών με αναπηρίες
Τις ίδιες θέσεις, εν μέρει, στηρίζει και ο πρόεδρος της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ), Χρηστάκης Νικολαΐδης, ο οποίος σε δηλώσεις του στον REPORTERανέφερε πως με την προτεινόμενη νομοθεσία παγιώνεται η υφιστάμενη πολιτική του βαθύτατου διαχωρισμού και αποκλεισμού των παιδιών με αναπηρίες από το εκπαιδευτικό σύστημα.
«Αντί δηλαδή», όπως εξηγεί ο κ. Νικολαΐδης, «όπως θα ανέμενε κανείς, να καταργηθούν οι αναχρονιστικές δομές διάκρισης που εξακολουθούν να υφίστανται εδώ και δεκαετίες στη χώρα μας με ιδιαίτερα μειωμένα αποτελέσματα για τα παιδιά με αναπηρίες, οι δομές αυτές μετονομάζονται σε δομές ενιαίας εκπαίδευσης και θα εξακολουθούν να λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο όπως μέχρι σήμερα».
Επιπρόσθετα, σημειώνει πως «με το προτεινόμενο νομοσχέδιο παραγνωρίζεται πλήρως η Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των ηνωμένων εθνών που κύρωσε η χώρα μας το 2011 και δεν υιοθετούνται οι αρχές του άρθρου 24 της πιο πάνω Σύμβασης».
«Αναφέρομαι στην εκπαίδευση των παιδιών σε προσβάσιμο, πλαίσιο όπου να λαμβάνουν εκπαίδευση μαζί με τα παιδιά της ηλικίας τους. Για να γίνει αυτό ο Νόμος χρειάζεται να εξηγήσει την υποχρέωση των εμπλεκομένων να εφαρμόσουν διαφοροποιημένη διδασκαλία συνδιδασκαλία, εύλογες προσαρμογές, υποστηρικτική τεχνολογία και αξιοποίηση της, και πολλά άλλα».
Ξεκαθαρίζει επιπλέον πως, «δεν διασφαλίζεται καθόλου η υποχρέωση των εκπαιδευτικών να εκπαιδεύουν όλα τα παιδιά συμπεριλαμβανομένων των παιδιών με αναπηρίες, αλλά υπερτονίζεται ο ρόλος του διαχωριστικού εκπαιδευτικού συστήματος».
Τέλος ο κ. Νικολαίδης, υπογραμμίζει πως το προσχέδιο Νόμου, προωθεί το διαχωρισμό των παιδιών με αναπηρίες από τα υπόλοιπα παιδιά.
«Είναι πολύ ξεκάθαρο ότι η φιλοσοφία και η δομή του προτεινόμενου νέου νόμου δε διαφέρει ιδιαίτερα από τον υφιστάμενο περί Αγωγής και Εκπαίδευσης Παιδιών με ειδικές ανάγκες νόμο, που ζητήθηκε επίσημα από την Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με αναπηρίες να καταργηθεί γιατί προωθεί το διαχωρισμό των παιδιών με αναπηρίες», είπε ο πρόεδρος της ΚΥΣΟΑ.

Σχετικά νέα

X
Translate »