Γενικά

Τέλος τα ταμεία υγείας τον Ιούνιο 2020

Σε κάποιους ημικρατικούς οργανισμούς κλείδωσε η συνέχιση της λειτουργίας των ταμείων υγείας μέχρι τον Ιούνιο του 2020, παράλληλα με το ΓεΣΥ. Την ίδια ώρα, όμως, βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων μαζί με τις διοικήσεις των οργανισμών για συνέχιση της λειτουργίας των ταμείων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ως συμπληρωματικών των παροχών του σχεδίου υγείας, ωστόσο για την Κυβέρνηση το θέμα έχει κλείσει. Και αυτό γιατί από τον Ιούνιο του 2020 τα ταμεία ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του προσωπικού αναμένεται να καταργηθούν. Αυτό αναφέρει σε εγκύκλιό του το υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή την ετοιμασία των προϋπολογισμών των οντοτήτων γενικής κυβέρνησης, των κρατικών επιχειρήσεων και για κρατικών οργανισμών, για το 2020 και του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου 2020-2022.
Όπως φαίνεται από την εγκύκλιο η Κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση για να συναινέσει στο αίτημα των εργαζόμενων για λειτουργία των ταμείων υγείας ως συμπληρωματικά του ΓεΣΥ. Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του υπουργείου Οικονομικών, «τα σχέδια ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του κάθε οργανισμού θα πρέπει να προσαρμοστούν ανάλογα σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερομηνίας 23 Μαρτίου του 2019, έτσι ώστε από την 1η Ιουνίου του 2020 και μετέπειτα, με την πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ, όλα τα σχέδια να καταργηθούν».
Αξίζει να σημειωθεί πως από την 1η Μαρτίου στους εργαζομένους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ο εργοδότης καταβάλλει εκτός από τη συνεισφορά του στο ταμείο υγείας που ξεκινά από 1% και φθάνει μέχρι 12,5%, και 1,85% (επί των εισοδημάτων του κάθε υπαλλήλου τους ξεχωριστά) για το ΓεΣΥ, το κράτος το 1,65% για τον κάθε δικαιούχο, ενώ ο εργαζόμενος με τη σειρά του καταβάλλει 1,70%. Σε πολλούς ημικρατικούς οργανισμούς στα ωφελήματα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι μέσω των ταμείων υγείας, περιλαμβάνονται μέχρι γυαλιά οράσεως, φακοί και ακουστικά.
Εξάλλου το υπουργείο Οικονομικών, στην εγκύκλιό του, καλεί τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και τις κρατικές επιχειρήσεις και οργανισμού, ενόψει της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ από την 1η Μαρτίου του 2020, στον προϋπολογισμό της κάθε οντότητας να περιληφθεί πρόνοια για την εισφορά του εργοδότη, όπου σύμφωνα με τον νόμο για το Γενικό Σχέδιο Υγείας, μέχρι τις 29/2/2020 το ποσοστό ανέρχεται στο 1,85% επί των ολικών αποδοχών του κάθε μισθωτού. Επίσης από την 1/3/2020 η εισφορά θα αυξηθεί στο 2,90%.
39 συν 1 κατευθυντήριες γραμμές 
Πέραν των υποδείξεων για τις εισφορές για το ΓεΣΥ και για τα σχέδια ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, το υπουργείο Οικονομικών καλεί τους οργανισμούς να ακολουθήσουν σαράντα κατευθυντήριες γραμμές για την ετοιμασία των προϋπολογισμών τους για την επόμενη χρόνια. Το υπουργείο Οικονομικών τους καλεί να μην χαλαρώσουν τα ζωνάρια και οι προϋπολογισμοί των οργανισμών να είναι εντός των δημοσιονομικών περιθωρίων και να αντικατοπτρίζουν τις στρατηγικές κατευθύνσεις της Κυβέρνησης.
Παράλληλα υποδεικνύει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, με τα έσοδα, στις δαπάνες και τις άλλες παραμέτρους των προϋπολογισμών ως εξής:
– Οι εκτιμήσεις για τα έσοδα θα πρέπει να είναι ρεαλιστικές και να λαμβάνουν υπόψη την παρούσα οικονομική κατάσταση, τις εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας αλλά και τις οικονομικές δυνατότητες κάθε οργανισμού.
– Οι δαπάνες θα πρέπει να υπολογίζονται με ορθολογισμό και στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων του οργανισμού.
– Για την αγορά υπηρεσιών, οι οργανισμοί θα πρέπει να ακολουθούν τις εγκυκλίους του υπουργείου Οικονομικών και του Γενικού Λογιστηρίου, στις οποίες δίνονται πλήρεις και σαφείς οδηγίες, αναφορικά με τις περιπτώσεις που συνάπτεται σύμβαση αγοράς υπηρεσιών καθώς και τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται για αποφυγή δημιουργίας υπαλληλική σχέσης μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών.
– Για νέα αναπτυξιακά έργα, θα πρέπει να γίνεται αξιολόγηση, με την οποία θα διαφαίνεται ότι το έργο είναι οικονομικά προσιτό και οικονομικά βιώσιμο, να έχει ψηλή προστιθέμενη αξία, να συνάδει με τις προτεραιότητες πολιτικής του οργανισμού και της κυβερνητικής πολιτικής. Επιπλέον θα πρέπει να περιλαμβάνονται συνοπτικά τα αποτελέσματα της αξιολόγησης που έχει γίνει για τα νέα έργα.
Εξορθολογισμός μισθολογίου
Σε σχέση με τα θέματα προσωπικού, στην εγκύκλιο, σημειώνεται πως η πολιτική απασχόλησης συνεχίζει να αποσκοπεί στην επίτευξη της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών και στον εξορθολογισμό του μισθολογίου. Στο ύψος των απολαβών του προσωπικού θα λογίζονται οι ετήσιες προσαυξήσεις με βάση την υφιστάμενη προσαύξηση που αναλογεί σε κάθε μισθολογική κλίμακα που είναι τοποθετημένο το προσωπικό καθώς και η αναπροσαρμογή της ΑΤΑ. Συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου του 2020 ο τιμάριθμός στον βασικό μισθό θα ανέλθει στο 314,86% σε σχέση με 313,83% που ήταν φέτος. Την επόμενη διετία, 2021-2022 ο τιμάριθμος θα ανέλθει στο 317,35% και 320,48% αντίστοιχα.
Για τις κενές θέσεις του 2019 και τις κενωθείσες θέσεις το 2020, θα περιληφθεί συγκεκριμένη πρόνοια στον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς. Για τις θέσεις πρώτου διορισμού καθώς και για τις θέσεις αξιωματούχων με καθορισμένη ηλικία αφυπηρέτησης για τρεις μήνες, ο εργαζόμενος θα μπαίνει στον εισαγωγικό βαθμό της κλίμακας/συνδυασμένης κλίμακας/πάγιου μισθού ή θα μπαίνει στη μειωμένη κλίμακα εισδοχής στις περιπτώσεις που εφαρμόζεται. Για τις θέσεις προαγωγής ή πρώτου διορισμού και προαγωγής, ο εργαζόμενος για έξι μήνες θα μπαίνει στον εισαγωγικό βαθμό της κλίμακας ή συνδυασμένης κλίμακας, εκτός και αν η θέση έχει κενωθεί μετά τον Ιούλιο, οπότε η πρόνοια θα είναι για τους μήνες που θα απομείνουν. Για 2021-2022 η πρόνοια θα είναι για έναν χρόνο. Σε σχέση με το ωρομίσθιο προσωπικό, δεν θα περιληφθεί καμία πρόνοια στον προϋπολογισμό με εξαίρεση τις θέσεις που ξεπάγωσαν και θα περιληφθεί πρόνοια για έξι μόνο μήνες.
Μέχρι τέλος Ιουνίου τα αιτήματα 
Σημειώνεται πως το υπουργείο Οικονομικών θα εξετάζει αιτήματα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και για την παραχώρηση προαγωγών μέχρι τέλος Ιουνίου κάθε έτους. Μάλιστα, το υπουργείο υποδεικνύει στους οργανισμούς πως τα θέματα προσωπικού που θα εξεταστούν μετά τη χρονική προθεσμία που έχουν οι οργανισμοί στη διάθεσή τους, θα περιλαμβάνονται σε συμπληρωματικό προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς. Στον προϋπολογισμό του 2020, θα περιληφθούν όσες θέσεις θα έχουν εξεταστεί από το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2019.
Στο μεταξύ θα συνεχιστεί και του χρόνου η ίδια πολιτική που εφαρμόζεται φέτος για την παραχώρηση επιδομάτων και της υπερωριακής αποζημίωσης. Το υπουργείο Οικονομικών καλεί τους οργανισμούς να καταβάλουν καλύτερο προγραμματισμό για τον καλύτερο προγραμματισμό και ανακατανομή καθηκόντων, έτσι ώστε να παραχωρούνται υπερωρίες μόνο σε έκτακτες ανάγκες και μόνο όταν δεν είναι εφικτή η διεκπεραίωση των εργασιών κατά τις εργάσιμές ώρες.
Σε σχέση με τις αποσπάσεις προσωπικού, σε άλλους οργανισμούς, τότε τις απολαβές του αποσπασμένου υπαλλήλου καθώς και τις υπερωρίες θα τις καταβάλλει ο οργανισμός στον οποίο ανήκει ο εργαζόμενος οργανικά.
Μαθησιακό πλάνο
Με φειδώ ζητά το υπουργείο Οικονομικών να γίνονται οι εκπαιδεύσεις προσωπικού. Όπως επισημαίνει ο κάθε οργανισμός θα πρέπει να προχωρεί στην ετοιμασία μαθησιακού πλάνου, έτσι ώστε η εκπαίδευση να γίνεται στοχευμένα και σε θέματα που αφορούν εξειδικευμένες ανάγκες του οργανισμού. Το υπουργείο Οικονομικών τονίζει πως οι οργανισμοί θα πρέπει να ιεραρχούν τις προτεραιότητές τους στη βάση της κυβερνητικής πολιτικής για αποφυγή κατάθεσης συμπληρωματικών προϋπολογισμών στη Βουλή.
Διεύρυνση των παραγωγικών δυνατοτήτων της οικονομίας
Βασικός άξονας της στρατηγικής της Κυβέρνησης είναι η περαιτέρω διεύρυνση των παραγωγικών δυνατοτήτων της οικονομίας. Κλειδί, επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών, αποτελεί η αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο χρηματοπιστωτικός τομέας, με ιδιαίτερη έμφαση τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η οποία είναι μια από τις τελευταίες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία. Σύμφωνα με την εγκύκλιο η εφαρμογή των βασικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων με ψηλή προστιθέμενη αξία θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, αποτελούν κλειδί για την επίτευξη των βασικών αξόνων στρατηγικής. Επίσης σημειώνει πως παρά την πρόοδο που σημειώθηκε οι προκλήσεις παραμένουν και πρέπει να αντιμετωπισθούν. Στην εγκύκλιο περιλαμβάνονται οι εξελίξεις για την οικονομία για το 2019 καθώς και οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές της κυπριακής οικονομίας για το 2020-2022. Μεσοπρόθεσμα, σημειώνει το υπουργείο, οι προοπτικές στην κυπριακή οικονομία αναμένεται να συνεχίσουν να είναι ευοίωνες. Αναφέρεται στις σημαντικές ξένες επενδύσεις που θα εμπλουτίσουν τον τουρισμό, ενώ επισημαίνει και τους δυνητικούς κινδύνους αποσταθεροποίησης της οικονομίας, όπως μια ενδεχόμενη αποσταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα ή χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής.
Αυστηρή τήρηση χρονοδιαγραμμάτων 
Την αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων για την ετοιμασία των προϋπολογισμών και την προώθησή τους στο υπουργείο Οικονομικών καλεί τους οργανισμούς να ακολουθήσουν το αρμόδιο υπουργείο. Κάθε χρόνο παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην προώθησή στους στη Βουλή, με αποτέλεσμα πολλοί οργανισμοί να λειτουργούν παράνομα και χωρίς προϋπολογισμούς μέχρι τον Απρίλιο.
Συγκεκριμένα, μέχρι τις 15 Ιουλίου, οι οργανισμοί θα πρέπει να έχουν έτοιμους τους προϋπολογισμούς τους και στη συνέχεια να τους υποβάλλουν στο υπουργείο στο οποίο υπάγονται. Αφού περάσουν από τον απαιτούμενο έλεγχο, οι προϋπολογισμοί θα πρέπει να υποβληθούν στο υπουργείο Οικονομικών μέχρι τις 16 Αυγούστου.  Οι προϋπολογισμοί θα περάσουν από δεύτερο έλεγχο από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου θα τους προωθήσει στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση. Στη Βουλή, οι προϋπολογισμοί θα πρέπει να κατατεθούν τρεις μήνες πριν την έναρξη του έτους αναφορά, δηλαδή μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου.  Όλοι οι προϋπολογισμοί θα πρέπει να συνοδεύονται με έκθεση συμμόρφωσης με τις υποδείξεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Σχετικά νέα

X
Translate »