Γενική Επικαιρότητα

Τα ξήλωσαν πάλι για ΦΠΑ κατοικιών-Προς «οροφή» τα 150 τ.μ.

Πηγή: philenews.com

Παντρεύουν την τροπολογία του ΔΗΣΥ με την τροπολογία των συγκυβερνώντων κομμάτων (ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ) τα μέλη της κοινοβουλευτικής Eπιτροπής Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να υπάρξει επιτέλους κατάληξη σε μια νέα φόρμουλα για τις νέες ρυθμίσεις για τον ΦΠΑ 5% για ανέγερση ή αγορά κύριας κατοικίας, η οποία θα ικανοποιεί όλους τους πολιτικούς χώρους και τις κομματικές ιδεολογίες.

Μετά από συζητήσεις επί συζητήσεων, τα κόμματα αφαίρεσαν χθες από το νομοσχέδιο τον διαχωρισμό διαμερισμάτων και κατοικιών και παράλληλα αποφάσισαν όπως για την επιβολή του ΦΠΑ να λαμβάνεται υπόψη τόσο η άξια όσο και το εμβαδόν των ακινήτων. Πρόθεσή τους, το νομοσχέδιο να οδηγηθεί στην Ολομέλεια στις 8 Ιουνίου. Θέλουν επίσης η Δημοκρατία να κτίσει ενιαία επιχειρηματολογία, για να πεισθεί η Κομισιόν, η οποία κίνησε διαδικασία επί παραβάσει εναντίον της Κύπρου, επειδή θεωρεί πως το ισχύον καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ δεν είναι στοχευμένο και δεν εξυπηρετεί συγκεκριμένη κοινωνική πολιτική.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι, στη νέα φόρμουλα που προωθούν τα κόμματα, το συνολικό εμβαδόν των επιλέξιμων ακινήτων είναι πιο χαμηλό (150 τ.μ.) από αυτό που προτεινόταν στα κυβερνητικά νομοσχέδια, τα οποία αναθεωρήθηκαν τρεις φορές (από 170 τ.μ. έως 200 τ.μ.).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θα ζητήσουν το «ναι» της ΕΕ για το ΦΠΑ 5% των κατοικιών

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι, στη νέα φόρμουλα που προωθούν τα κόμματα, το συνολικό εμβαδόν των επιλέξιμων ακινήτων είναι πιο χαμηλό (150 τ.μ.) από αυτό που προτεινόταν στα κυβερνητικά νομοσχέδια, τα οποία αναθεωρήθηκαν τρεις φορές (από 170 τ.μ. έως 200 τ.μ.).

Η νέα φόρμουλα

Αναλυτικά, η νέα πρόταση που φαίνεται να προωθείται από τα πλείστα κόμματα, προβλέπει τα εξής:

– Θα επιβάλλεται 5% ΦΠΑ (αντί 19%) στις κύριες κατοικίες, ανεξαρτήτως εάν είναι διαμερίσματα ή κατοικίες, νοουμένου ότι έχουν συνολικό εμβαδό μέχρι 150 τ.μ και αξία μέχρι €350 χιλ.

– Για ακίνητα με εμβαδό 151 τ.μ. μέχρι 200 τ.μ. και με αξία έως €475 χιλ., θα επιβάλλεται 19% ΦΠΑ για το εμβαδόν πέραν των 150 τ.μ. Δηλαδή, για τα πρώτα 150 τ.μ. και για τιμή μέχρι €350 χιλ. θα επιβάλλεται 5% και για τα υπόλοιπα 50 τ.μ. και αξία το ΦΠΑ θα ανεβαίνει στο 19%.

– Για ακίνητα με εμβαδόν πέραν των 200 τ.μ. και αξία πέραν των €475 χιλ, το ύψος του ΦΠΑ θα είναι 19% από το πρώτο σεντ και από το πρώτο τετραγωνικό του ακινήτου.

Σε σχέση με τις μεταβατικές διατάξεις (δηλαδή για τις κατοικίες που δεν θα επηρεαστούν από την τροποποίηση – αυστηροποίηση του νόμου), θα περιληφθεί πρόνοια σύμφωνα με την οποία όσες αιτήσεις για εξασφάλιση πολεοδομικής άδειας υποβληθούν ακόμα και εντός 4 μηνών από την ημέρα ισχύος της νέας νομοθεσίας που θα ψηφίσει η Βουλή, θα φορολογούνται με το υφιστάμενο καθεστώς. Το ίδιο και όσες κατοικίες-διαμερίσματα έχουν ήδη πολεοδομική άδεια, έστω και αν δεν έχει αρχίσει ακόμα η ανέγερσή τους. Για παράδειγμα, εάν η νομοθεσία εγκριθεί και δημοσιευθεί τον Ιούνιο, οι νέες ρυθμίσεις που θα ψηφιστούν θα εφαρμοστούν από τον Οκτώβριο και δεν θα καλύπτουν όσες κατοικίες έχουν ήδη πολεοδομική άδεια ή και άδεια οικοδομής.

Παράλληλα, σε μια προσπάθεια των κομμάτων να αποτρέψουν κατάχρηση του μέτρου, αναμένεται να περιληφθεί ασφαλιστική δικλίδα, με την οποία ο πολίτης/επιχειρηματίας που εξασφάλισε πολεοδομική άδεια θα πρέπει σε διάστημα 3 ετών να ξεκινήσει έργα και να υποβάλει αίτηση στο Τμήμα Φορολογίας για να επωφεληθεί με το μειωμένο ΦΠΑ.

Στη νέα πρόταση θα περιληφθεί και πρόνοια με την οποία για κάθε επιπλέον τέκνο μιας οικογένειας, πέραν των τριών, θα αυξάνεται κατά 15 τ.μ. το εμβαδόν του ακινήτου της οικογένειας που θα επωφελείται με μειωμένο  ΦΠΑ. Τα κόμματα ζητούν, πέραν της αύξησης των τ.μ. ανά τέκνο, να αυξάνεται και αξία του ακινήτου ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων (αφορά κυρίως πολυτέκνους).

Οι εκτιμητές έκαναν την αρχή – Τράβηξε πίσω το ΕΤΕΚ

Τον μη διαχωρισμό των κατοικιών μεταξύ ισόγειων κξατοικιών και διαμερισμάτων υποστήριξε κατά τη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκτιμητών Πόλυς Κουρουσίδης, ο οποίος εισηγήθηκε να επιβάλλεται 5% ΦΠΑ για κατοικίες αξίας μέχρι €350 χιλ. και με εμβαδό μέχρι €150 τ.μ. Τη συγκεκριμένη πρόταση αποδέχθηκε και ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, αποσύροντας την τροπολογία που ετοίμασε το κόμμα του, η οποία ήταν διαφορετική από αυτήν του ΔΗΚΟ και της ΔΗΠΑ. Η ΕΔΕΚ είχε προτείνει αρχικά την επιβολή μειωμένου ΦΠΑ στα πρώτα 170 τ.μ. του ακινήτου.

Προηγουμένως, το ΕΤΕΚ, το οποίο είχε προχωρήσει σε μελέτες και είχε εισηγηθεί ξεχωριστές κατηγορίες για διαμερίσματα και μονοκατοικίες, τόνισε την ανάγκη για την εφαρμογή του ΦΠΑ και κατά τις ανακαινίσεις χώρων διαμονής, επισημαίνοντας παράλληλα πως θα πρέπει να απλοποιηθούν οι διαδικασίες. Τη εφαρμογή του μειωμένου ΦΠΑ στις ανακαινίσεις ζήτησαν και οι αρχιτέκτονες. Επ’ αυτού, εκπρόσωπος του υπουργείου ανέφερε πως οι ανακαινίσεις καλύπτονται από τον υφιστάμενο νόμο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μικρής διαφοροποίησής του, αλλά όχι κατάχρησης του μέτρου.

Σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν στην Επιτροπή, το 2022, το 35% των αιτήσεων που εγκρίθηκαν για ΦΠΑ 5% ήταν 100 τ.μ., το 17% των ακινήτων ήταν μεταξύ 100 τ.μ με 140 τ.μ., το 31% των ακινήτων ήταν μεταξύ 140 με 200 τ.μ., το 11% των ακινήτων ήταν 200 τ.μ. και 17% των ακινήτων που επωφελήθηκαν με 5% ΦΠΑ ήταν πέραν των 200 τ.μ.

Φίλτραραν τις θέσεις τους για χάρη της ενότητας

Τα κόμματα έβαλαν νερό στο κρασί τους, σε μια προσπάθεια να γίνει αποδεκτή η συμβιβαστική πρόταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, δήλωσε πως το νέο πλαίσιο που θα εγκριθεί θα είναι πιο δίκαιο και κοινωνικά ευαίσθητο. Είπε, επίσης, πως θα δίνει τη δυνατότητα στις ευάλωτες ομάδες, στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, στα νεαρά ζευγάρια αλλά και στη μεσαία τάξη να αποκτήσουν τη δική τους στέγη, καταβάλλοντας ποσοστό 5% ΦΠΑ.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου, αναφέρθηκε στις κόκκινες γραμμές που θέτει το κόμμα της, τονίζοντας πως δεν θα αποδεχθούν τον διαχωρισμό διαμερισμάτων και μονοκατοικιών.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς κατηγόρησε την Κυβέρνηση πως κρύβεται, κάνοντας λόγο για έλλειψη συνεννόησης μεταξύ των υπουργείων και των τμημάτων της ίδιας της Κυβέρνησης.

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου, σημείωσε πως θα πρέπει να υπάρξουν όσο το δυνατό λιγότεροι περιορισμοί. Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης, δήλωσε πως θα εργαστούν συναινετικά και εποικοδομητικά για να εγκριθεί η νέα νομοθεσία, η οποία, είπε, είναι σημαντική για την ανάπτυξη του τόπου και την προστασία των νεαρών ζευγαριών. Ο βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης, τόνισε πως η συζήτηση μετατρέπεται σε πολιτική, τονίζοντας πως θα πρέπει να υπάρξει μια απλή και ξεκάθαρη νομοθεσία.

Σχετικά νέα

X
Translate »