Αθλητικά Νέα

Συμβολικός καθαρισμός των Φοινικούδων στο πλαίσιο του «πράσινου» Radisson Blu Διεθνούς Μαραθωνίου Λάρνακας

Ο Radisson Blu Διεθνής Μαραθώνιος Λάρνακας, ο πρώτος «πράσινος» Μαραθώνιος της Κύπρου, ευχαριστεί όσους βοήθησαν στον καθαρισμό των Φοινικούδων το πρωί της Δευτέρας.

 

 

Στο πλαίσιο των ενεργειών που γίνονται για τον πρώτο «πράσινο» Μαραθώνιο της Κύπρου και σε συνεργασία με το Δήμο Λάρνακας, το πρωί της Δευτέρας έγινε ο καθαρισμός των Φοινικούδων, λίγες μέρες πριν τη μεγάλη γιορτή στην πόλη του Ζήνωνα. Μία πολύ σημαντική, και συνάμα συμβολική, κίνηση, στην οποία η Οργανωτική Επιτροπή του Radisson Blu Διεθνούς Μαραθωνίου Λάρνακας δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα και η οποία έγινε κατορθωτή με τη συνδρομή όσων στηρίζουν τη διοργάνωση και τον ξεχωριστό χαρακτήρα της.

Παρόντες στον καθαρισμό της περιοχής –και τους ευχαριστούμε θερμά- ήταν οι Επίτροποι Περιβάλλοντος και Εθελοντισμού, ο ΚΟΑ, η Let’s Do It Cyprus, μαθητές από το Ειδικό Σχολείο Αγίου Σπυρίδωνα Λάρνακας και αρκετοί ακόμη εθελοντές που και σ’ αυτή τη διοργάνωση στέκονται αρωγοί με την πολύτιμη βοήθειά τους.

Ο Δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, δήλωσε: «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, γιατί ο Μαραθώνιος δεν είναι αυθεντικός μόνο στο αγωνιστικό του κομμάτι , αλλά αφορά και μία σειρά δράσεων που απασχολούν μία σύγχρονη πόλη. Πέρα από τον αθλητισμό, ο Μαραθώνιος καλύπτει και άλλα σημαντικά θέματα, όπως τα περιβαλλοντικά ζητήματα, θέματα καθαριότητας, προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, ζητήματα των οποίων η αμέλεια οδηγεί σε κίνδυνο όχι μόνο την πόλη μας, αλλά και όλο τον πλανήτη σήμερα. Γι’ αυτό και είμαστε εδώ και σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς προσπαθούμε να δείξουμε ότι θέλουμε να ζούμε σε υγιές περιβάλλον. Είναι μία συμβολική πράξη, η οποία όμως έχει τεράστιο νόημα, αφού δείχνει ότι στην ουσία αν δεν ζούμε σε μία καθαρή πόλη, ζημιωμένοι είμαστε εμείς».

 

Ο Επίτροπος Εθελοντισμού, Γιάννης Γιαννάκη, σημείωσε: «Η σημασία ενός Μαραθωνίου είναι τεράστια όχι μόνο για τον αθλητισμό, αλλά και για την φιλανθρωπία, τον εθελοντισμό, το περιβάλλον. Η σημερινή είναι μία όμορφη πρωτοβουλία που ενδυναμώνει την κουλτούρα του εθελοντισμού, αφού γίνεται με την συμβολή των πολιτών. Βοηθά ώστε να κατανοήσουμε ότι το

 

περιβάλλον και η ποιότητα ζωής δεν είναι άσχετα μεταξύ τους. Ο εθελοντισμός είναι θεμελιώδης είτε μιλάμε για το κορυφαίο γεγονός, τους Ολυμπιακούς Αγώνες, είτε για πιο μικρές δράσεις. Αρκεί να σκεφτούμε πως αν δεν υπήρχε εθελοντισμός, θα ήταν αδύνατο να υπάρχουν και τέτοιες δραστηριότητες, όπως ο καθαρισμός των Φοινικούδων».

Η Ιωάννα Παναγιώτου, Επίτροπος Περιβάλλοντος, επισήμανε: «Κατ’ αρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω τους διοργανωτές του Μαραθωνίου, γιατί εφαρμόζουν στην πράξη τις αρχές ενός Πράσινου αθλητικού γεγονότος. Δίνουμε σάρκα και οστά σ’ αυτό που λέμε αειφορία, καθώς στον Μαραθώνιο αυτό εφαρμόζονται και οι 17 αρχές της αειφορίας. Σε έναν τέτοιο αγώνα υπάρχει ένας κώδικας πρακτικών και διαδικασιών που ακολουθούνται. Θέλουμε να περάσουμε και το μήνυμα σε όσους κάνουν τέτοιες διοργανώσεις πως πρέπει να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα. Τα αποτελέσματα αυτού του Μαραθωνίου θα είναι τα πρώτα που θα συλλέξουμε, αφού πρόκειται για μία καινοτομία αυτή που επιχειρούμε. Μέσα από την καταγραφή των οχημάτων, των απορριμμάτων και άλλων δράσεων που ετοιμάζουμε θα υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα με στόχο να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα στο τέλος. Υπάρχουν και άλλες ενέργειες που χρήζουν αναφοράς, όπως κάποιες δράσεις μετά το τέλος του Μαραθωνίου. Για παράδειγμα, θα δώσουμε επαναχρησιμοποιούμενα καλαμάκια στις καφετέριες των Φοινικούδων. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι τι μήνυμα αφήνουμε στον κόσμο».

Ο καθηγητής Πανεπιστημίου του ΤΕΠΑΚ, Κώστας Ανδρέου, μίλησε για το σχέδιο Πράσινων Αγώνων στην Κύπρο που έχει εκπονηθεί με την Επίτροπο Περιβάλλοντος, Ιωάννα Παναγιώτου: «Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι τέτοιες διοργανώσεις πρέπει να έχουν μόνο θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία μας. Συνεργαζόμαστε με όλους τους αρμόδιους φορείς, ώστε να προωθήσουμε τέτοιες δράσεις και να δείξουμε ότι μας ενδιαφέρει τι γίνεται σε τέτοιες διοργανώσεις με τα απόβλητα, τον θόρυβο, την εκπομπή ρύπων, αφού ο σκοπός είναι ο αντίκτυπος στην πόλη να είναι θετικός. Μέσα στα πλαίσια δράσης μας, θα εκδώσουμε σύντομα οδηγό για περιβαλλοντικά υπεύθυνες διοργανώσεις, ώστε όλες να γίνονται σωστά. Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι περιβαλλοντικές δράσεις χωρίζονται σε δράσεις πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον Μαραθώνιο. Τέτοιες πρωτοβουλίες αποτελούν εξαιρετικό εργαλείο για να προωθήσουμε την περιβαλλοντική συνείδηση».

Από πλευράς ΚΟΑ ο Τάσος Προκοπίου ανέφερε: «Ο ΚΟΑ, στο πλαίσιο των δράσεών του, στηρίζει τον πρώτο «πράσινο» Μαραθώνιο ποικιλοτρόπως. Όπως αναφέρθηκε ήδη, είμαστε στο τελικό στάδιο έκδοσης κώδικα καθαριότητας για τις αθλητικές διοργανώσεις».

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Radisson Blu Διεθνούς Μαραθωνίου Λάρνακας, Κώστας Ντάλτας, αναφέρθηκε στις δράσεις που αφορούν στον «πράσινο» Μαραθώνιο: «Δίνουμε προτεραιότητα στο περιβάλλον. Ο καθαρισμός με τα παιδιά του Ειδικού Σχολείου Αγίου Σπυρίδωνα είναι συμβολικός. Έχουμε εκπονήσει από πέρυσι -ως πρώτος Πράσινος Μαραθώνιος της Κύπρου- ένα ολόκληρο πλάνο περιβαλλοντικής δράσης, το οποίο συνοπτικά περιλαμβάνει: διαχωρισμό των απορριμμάτων, συγκεκριμένο πλάνο μετακινήσεων και πάρκινγκ, συλλογή αθλητικών ρούχων και παπουτσιών, τσάντες αθλητών από ανακυκλώσιμα υλικά, ενώ με τους εθελοντές του Let’s Do It Cyprus και τη στήριξη της Green Dot Cyprus θέλουμε και να αφήσουμε καθαρή τη Λάρνακα και η συλλογή των σκουπιδιών να έχει γίνει με σωστό διαχωρισμό των ανακυκλώσιμων υλικών».

Θυμίζουμε ότι οι διαδρομές ποικίλουν, με πρώτη και βασική, τη διαδρομή του Μαραθώνιου Δρόμου (42.195 χλμ). Ακολουθούν οι διαδρομές του Ημιμαραθώνιου δρόμου (21.095 χλμ), των 10 χλμ, των 5 χλμ – εταιρικός, των 5 χλμ – ατομικός και 1 χλμ McDonald’sTM Kids Race 1km και το RMHC Fun Race 1km για τους ενήλικες.

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές επισκεφθείτε τον επίσημο ιστότοπο: http://larnakamarathon.com/

Σχετικά νέα

X
Translate »