Breaking News

Οικονομία

STOP στη διαφήμιση του κυπριακού διαβατηρίου

Αυστηρότερους κανονισμούς για τη διαχείριση των σχεδίων πολιτογράφησης, ενέκρινε σε πρόσφατη συνεδρία του το Υπουργικό Συμβούλιο, με στόχο την πάταξη των φαινομένων παραπληροφόρησης επενδυτών και την αλλαγή της εικόνας που υπάρχει ανάμεσα σε κάποιους κύκλους περί «ξεπουλήματος» του κυπριακού διαβατηρίου.

Οι κανονισμοί που ενέκρινε το Υπουργικό στις 9 Ιανουαρίου καθιστούν που αυστηρό το πλαίσιο ελέγχου των παρόχων υπηρεσιών και των Developers (πάροχοι), οι οποίοι έρχονται σε επαφή με τους επενδυτές σχετικά με τη κίνητρα πολιτογράφησης, ενώ μεταξύ άλλων, απαγορεύουν τη διαφήμιση του σχεδίου πολιτογράφησης και απεικόνισης του κυπριακού διαβατηρίου.

Αναλυτικά, η διαχείριση σχεδίων πολιτογράφησης αλλάζει με την:
•    Σύσταση Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου, στην οποία θα μετέχουν εκπρόσωποι των Υπουργείων  Οικονομικών και Εσωτερικών καθώς και του CIPA. Η Επιτροπή θα συσταθεί μετά τις εκλογές.
•    Δημιουργία Μητρώου Παρόχων Υπηρεσιών Σχεδίου Πολιτογράφησης επενδυτών, η συμμετοχή στο οποίο θα είναι υποχρεωτική για την κατάθεση αίτησης.
•    Εισαγωγή Κώδικα Συμπεριφοράς με κατευθυντήριες γραμμές για την προώθηση του Σχεδίου. Σε αυτό το κομμάτι εμπίπτει και η απαγόρευση της διαφήμισης και προβολής του κυπριακού διαβατηρίου.
•    Υποχρεωτική υπογραφή ενυπόγραφων δηλώσεων από αιτητή και εγγεγραμμένο πάροχο υπηρεσιών για επιβεβαίωση της εφαρμογής ορθής πρακτικής παροχής υπηρεσιών και πλήρους ενημέρωσης για τις διαδικασίες του σχεδίου στους αιτητές.

Πιο αυστηρό πλαίσιο για παρόχους
Βάσει του Κώδικα Συμπεριφοράς, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη καταρτιστεί, οι πάροχοι, οι οποίοι έρχονται σε επαφή με επενδυτές για προώθηση του σχεδίου, θα δουλεύουν με πιο αυστηρά επαγγελματικά πρότυπα. Μετά άλλων, θα υποχρεούνται να δίδουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στους επενδυτές, χωρίς να επιτρέπονται φαινόμενα απόκρυψης πληροφοριών και σημαντικών λεπτομερειών του σχεδίου για διάφορους σκοπούς.  Επίσης, υποχρεωτικά, θα πρέπει να τηρείται ένας ηθικός τρόπος συμπεριφοράς, για να αποφεύγονται τα φαινόμενα παραπληροφόρησης και εκμετάλλευσης επενδυτών.  Τους ίδιους κανόνες θα πρέπει να ακολουθούν επίσης και οι συνεργάτες τω παρόχων.  Στο τέλος της διαδικασίες, όπως προαναφέρεται, πάροχος και επενδυτής θα πρέπει να υπογράψουν σχετικό έντυπο, ότι ακολουθήθηκαν όλοι οι κανόνες.

Σε δηλώσεις του, κατά την πρώτη του συνάντηση με τα μέσα ενημέρωσης, ο νέος πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Προώθησης Επενδύσεων (CIPA) Μιχάλης Μιχαήλ, τόνισε ότι οι κανονισμοί αυτοί καθιστούν πιο αυστηρό το πλαίσιο που διέπει τη διαδικασία πολιτογραφήσεων, για να ξεπεραστούν, όπως είπε οι εντυπώσεις που επικρατούν ότι γίνεται «ξεπούλημα» του. Ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα τερματισμού του Σχεδίου, το οποίο, όπως είπε, έδωσε μεγάλη μεγάλη ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Δεν πρόκειται, ξεκαθάρισε, να μπει οποιοδήποτε «ταβάνι» στην ροή των επενδύσεων.

Από την πλευρά της, η Γενική Διευθύντρια του CIPA, Νατάσα Πηλείδου τόνισε ότι η όλη φιλοσοφία του νέου κώδικα συμπεριφοράς στηρίζεται σε διεθνείς πρακτικές και μέτρα που λήφθηκαν από άλλα κράτη. Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι δεν τίθεται θέμα ανησυχίας για μείωση του ενδιαφέροντος επενδυτών από τους νέους κανονισμούς.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2013 το σχέδιο για «Κατ’ Εξαίρεση Πολιτογράφηση Αλλοδαπών επενδυντών» απέφερε στα στα ταμεία της Κυπριακής Δημοκρατίας συνολικά €4 δις. 

Σχετικά νέα

X
Translate »