Πολιτιστικά

Στα σκαριά μεγάλο Αρχαιολογικό Πάρκο στη Λάρνακα

Πηγή: dialogos.com.cy

Η πρώτη φάση, η οποία διαδικαστικά μπορεί να ξεκινήσει άμεσα, αφορά την ενοποίηση στη βάση ενός Master Plan του Αρχαιολογικού Μουσείου με το αρχαίο λιμάνι και το σπουδαίο ψηφιδωτό με τους Άθλους του Ηρακλή, το οποίο βρέθηκε στην οδό Αγίου Νεοφύτου. Το ευοίωνο των εξελίξεων συνίσταται στο γεγονός ότι η μελέτη και οι διαδικασίες θα διεκπεραιωθούν από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Λάρνακας και όχι από τον κρατικό μηχανισμό, κάτι που θα ενέπλεκε τα σχέδια σε γραφειοκρατία και ατέρμονες διαδικασίες. Ο δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, ανέφερε ότι ο δήμος είναι έτοιμος να προχωρήσει με την ανάθεση σε μελετητή του σχεδιασμού της ενοποίησης των τριών χώρων που είναι ύψιστης αρχαιολογικής σημασίας και όχι μόνο για την πόλη. Ζήτησε όμως χρηματοδότηση από το υπουργείο και συμφωνήθηκε όπως οι διαδικασίες προχωρήσουν σε αυτό το πλαίσιο.

Βασικό στοιχείο του σχεδίου θα είναι οι πεζογέφυρες οι οποίες θα συνδέουν τους αρχαιολογικούς χώρους παρακάμπτοντας αφενός το πρόβλημα των δρόμων και αφετέρου δημιουργώντας τη βάση της υποδομής ενός ενιαίου χώρου που θα έχει τη μορφή ενός μεγάλου Αρχαιολογικού Πάρκου.

Σε δεύτερη φάση, όπως ανέφερε απευθυνόμενος στον κύριο Καρούσο και τους υπηρεσιακούς λειτουργούς ο δήμαρχος Λάρνακας, μπορούν να ενταχθούν στο σχέδιο ενοποίησης και το Αρχαίο Κίτιο και η περιοχή Χρυσοπολίτισσας, στην οποία ως γνωστόν έχουν έρθει στο φως αρχαιολογικά ευρήματα ανυπολόγιστης αξίας κατά τη διάρκεια των εργασιών του αποχετευτικού συστήματος.

Η ενοποίηση είναι εφικτή υπό την προϋπόθεση ότι το ψηφιδωτό με τους Άθλους του Ηρακλή θα παραμείνει στο χώρο όπου ανακαλύφθηκε, κάτι στο οποίο συνηγορεί το Τμήμα Αρχαιοτήτων. Θέση του Τμήματος, όπως αναφέρθηκε στη συνάντηση, είναι όπως το ψηφιδωτό παραμείνει στη θέση του, αναδειχθεί και γίνει επισκέψιμο.

Σχετικά με το ψηφιδωτό, ο υπουργός ενημέρωσε σε συνάντησή του με την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Λάρνακας την ίδια μέρα ότι οι ανασκαφές συνεχίζονται, ενώ για σκοπούς επιτόπιας ανάδειξής του θα προωθηθεί σχετική μελέτη σε συνεργασία με τον Δήμο Λάρνακας.

Πέρα από το ψηφιδωτό όμως, το οποίο δεν απέφυγε τις δαγκάνες της γραφειοκρατίας αφού, ενώ ανακαλύφθηκε από το καλοκαίρι του 2016, είναι ακόμα στο στάδιο της ολοκλήρωσης της ανασκαφής σχεδόν πέντε χρόνια μετά (υπήρξε σκανδαλώδης καθυστέρηση σε απαιτούμενη απαλλοτρίωση), απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση του ευρύτερου προγραμματισμού για ενοποίηση των χώρων είναι να προχωρήσουν οι ανασκαφές για πλήρη ανάδειξη του αρχαίου λιμανιού και να ανοίξει ξανά το Αρχαιολογικό Μουσείο. Ο Υπουργός Μεταφορών και Έργων διαβεβαίωσε ότι το μουσείο θα είναι ξανά διαθέσιμο στο κοινό τον ερχόμενο Ιούλιο, ενώ όσον αφορά τις ανασκαφές στο αρχαίο λιμάνι Λάρνακας, η διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων ενημέρωσε ότι θα ξεκινήσουν τον προσεχή Σεπτέμβρη – Οκτώβρη, ενώ το Τμήμα Δημοσίων Έργων ανέλαβε να καθαρίσει το χώρο για να είναι έτοιμος για την έναρξή τους. Τα έργα μπορούν να ξεκινήσουν από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η μετακίνηση των γηπέδων τένις στις καινούργιες εγκαταστάσεις στην περιοχή Αγίου Λαζάρου.

Τεράστια σημασία και για τον τουρισμό

Τμήμα του μεγάλου ψηφιδωτού που απεικονίζει τους Άθλους του Ηρακλή ανακαλύφθηκε στις 12 Ιουλίου 2016, στο πλαίσιο των εκσκαφών για το αποχετευτικό σύστημα της Λάρνακας. Βρίσκεται στην οδό Αγίου Νεοφύτου στην περιοχή του αρχαίου Κιτίου και σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων είναι ένα εύρημα μεγάλης αρχαιολογικής και ιστορικής σημασίας, καθώς είναι το μοναδικό ψηφιδωτό με εικονιστικές παραστάσεις που έχει βρεθεί στην πόλη της Λάρνακας. Χρονολογείται στη ρωμαϊκή περίοδο και απεικονίζει σε πίνακες, σκηνές από τους Άθλους του Ηρακλή. Το ψηφιδωτό αποτελεί τμήμα ενός εκτεταμένου χώρου με κατάλοιπα από τον οικισμό των ρωμαϊκών χρόνων του Κιτίου και τόσο τα άλλα κατάλοιπα όσο και το ψηφιδωτό μαρτυρούν ότι η περιοχή αποτελούσε ένα κεντρικής σημασίας σημείο στην πόλη του Κιτίου των ρωμαϊκών χρόνων.

Μετά την ανακάλυψη, το Τμήμα Αρχαιοτήτων ολοκλήρωσε την ανασκαφή του ψηφιδωτού στον ελεύθερο από κτίρια και υπηρεσίες χώρο και απομένει η ολοκλήρωση της ανασκαφής μετά την απαλλοτρίωση και κατεδάφιση παλιάς κατοικίας που βρισκόταν πάνω από το υπόλοιπο της αρχαίας αποτύπωσης.

Από τη στιγμή που είδε το φως το εκπληκτικό ψηφιδωτό, έγινε μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού που αποβλέπει στη μετατροπή της ευρύτερης περιοχής του αρχαίου Κιτίου σ’ ένα μεγάλο Αρχαιολογικό Πάρκο, το οποίο εκτιμάται ότι θα εκτοξεύσει την ελκυστικότητα της Λάρνακας ως τουριστικού προορισμού μεταξύ άλλων. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, τελικός στόχος είναι η ανάπλαση της περιοχής περιμετρικά της Χρυσοπολίτισσας, η ανάδειξη της Εκκλησίας και η σύνδεσή της με το αρχαίο Κίτιο και το αρχαίο λιμάνι.  Έτσι, αφενός θα αναζωογονηθεί η περιβάλλουσα περιοχή, αφετέρου θα πάρουν τη θέση που τους αρμόζει ορισμένοι από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς θησαυρούς της πόλης.

Βάση αυτού του σχεδιασμού αποτελούν μελέτη και προσχέδια που έχουν ετοιμαστεί από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Γαλλικής Πρεσβείας και τον Δήμο Λάρνακας.

Σχετικά νέα

X
Translate »