Breaking News

Έχουμε θέμα

S.O.S. εκπέμπει η παραλία Ορόκλινης. Σε συναγερμό τέθηκε το Κοινοτικό Συμβούλιο

Η επί σειρά ετών αναβλητικότητα έφερε μια από τις ομορφότερες παραλίες της επαρχίας  Λάρνακας, την παραλία Ορόκλινης, στο χείλος της ανεπανόρθωτης καταστροφής.

Στην περιοχή του ξενοδοχείου «Πρινσές» η διάβρωση της ακτογραμμής Ορόκλινης, που παρατηρείται εδώ και 15 τουλάχιστον χρόνια, ξεπέρασε σε κάποια σημεία τα 23 μέτρα γης που κατάπιε όλο το πιο πάνω διάστημα. Με την αλλαγή του καιρού τις τελευταίες βδομάδες, η διάβρωση κυριολεκτικά κατάπιε το υπέδαφος κάτω από τον γνωστό παραλιακό πεζόδρομο με αποτέλεσμα το Κοινοτικό Συμβούλιο Ορόκλινης να τεθεί σε συναγερμό, προς προστασία της ανθρώπινης ζωής. Με οδηγίες του κοινοτάρχη Νεόφυτου Φακοντή, που ενημερώθηκε από ξενοδόχους και εστιάτορες, σε σημεία του παραλιακού πεζόδρομου τοποθετήθηκαν κώνοι, ώστε να προσέχουν οι περαστικοί, ξένοι τουρίστες και ντόπιοι.

Οι ξενοδόχοι και οι επαγγελματίες εξέφρασαν παράλληλα την αγωνία και τον φόβο τους προς τον κοινοτάρχη Ορόκλινης ότι πολύ σύντομα, ίσως και κατά τη διάρκεια αυτού του χειμώνα, θα κινδυνεύσουν με σοβαρότατες ζημιές οι περιουσίες τους, σπίτια ή άλλα υποστατικά. Παράλληλα, όπως ανέφεραν και στον «Φ» οι ίδιοι οι επηρεαζόμενοι, υπάρχει θέμα ασφάλειας και για όσους χρησιμοποιούν τον πεζόδρομο, αφού σε κάποια  σημεία το 40% έως 50% του πλάτους του αιωρείται κυριολεκτικά στο κενό, καθώς από κάτω συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η διάβρωση.

Μιλώντας στον «Φ» ο κοινοτάρχης, Νεόφυτος Φακοντής, διαβεβαίωσε ότι προ της κατάστασης που δημιουργήθηκε τις τελευταίες βδομάδες το Κοινοτικό Συμβούλιο δεν έμεινε αδρανές. Υπό τη μορφή της κατεπείγουσας αποστάληκε προσωπική επιστολή προς τον υπουργό Μεταφορών και Έργων Μάριο Δημητριάδη, προς τον οποίο τονίστηκε το επείγον του θέματος και η δραματική κατάσταση στην οποία περιήλθε το τελευταίο διάστημα μεγάλο τμήμα του παραλιακού μετώπου Ορόκλινης.

Στην επιστολή ο κ. Φακοντής τόνισε επίσης προς τον κ. Δημητριάδη ότι αποτελεί πλέον επείγουσα προτεραιότητα να προωθηθεί η υλοποίηση της έκθεσης-μελέτης του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η οποία εκκρεμεί εδώ και 15 περίπου χρόνια, που προβλέπει εφαρμογές για αναχαίτιση του φαινομένου της διάβρωσης στην παραλία Ορόκλινης.

Συγκεκριμένα, η μελέτη προνοεί την ανακατασκευή 3- 4 υπαρχόντων κυματοθραυστών και την προσθήκη και άλλων ώστε να φτάσουν αριθμητικά τους εννέα. Με βάση την επιστημονική γεωμετρική τους διάταξη, όταν γίνουν οι εννέα κυματοθραύστες, θα αρχίσουν να ωθούν θαλάσσιο ρεύμα και συνεπακόλουθα άμμο προς την ακτή, επουλώνοντας σταδιακά το μεγάλο τραύμα που προκάλεσε η επί σειρά ετών διάβρωση.

Παράλληλα, η μελέτη προνοεί το ξήλωμα του πρόχειρου λιμενίσκου παρά την παραλία του ξενοδοχείου «Λένιος» και ο οποίος θεωρείται εν μέρει παράγοντας για το πρόβλημα που παρατηρείται στην παραλία της Ορόκλινης.

Προς πίστη του υπουργού Μεταφορών και Έργων, ανέφερε επίσης ο κ. Φακοντής, απέστειλε προς τον ίδιο επιστολή αρχές της βδομάδας ότι θα ενημερώσει άμεσα τον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, σχετικά με το πρόβλημα και τα αιτήματα του Κοινοτικού Συμβουλίου Ορόκλινης.

Δηλαδή, σχετικά και με το οικονομικό κόστος που θα έχει το εγχείρημα των εννέα κυματοθραυστών και το οποίο υπολογίζεται πέριξ των πέντε εκατομμυρίων ευρώ. Με βάση τους κανονισμούς Περί Κοινοτήτων το Κοινοτικό Συμβούλιο Ορόκλινης θα πρέπει να καταβάλει το 25% της δαπάνης. Κάτι, όμως, που λόγω συσσωρεμένου χρέους από το βαθύ παρελθόν αδυνατεί να καταβάλει. Ως εκ τούτου, με βάση και το περιεχόμενο της επιστολής Δημητριάδη, η Κυβέρνηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο να καταβάλει το 100% της σχετικής δαπάνης.

Σοβαρή καταστροφή

Θέλοντας να στείλει το μήνυμα πως πρόκειται πραγματικά για μια δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πλέον στην παραλία Ορόκλινης, ο κ. Φακοντής ξενάγησε τον «Φ» στον χώρο, όπου ξεπρόβαλαν μπροστά μας σε κάποιες περιπτώσεις εικόνες οι οποίες αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής που έχει επιφέρει στη συγκεκριμένη περιοχή η διάβρωση. «Δεν αφορά μόνο την Ορόκλινη. Αλλά όλη την επαρχία Λάρνακας και την Κύπρο. Μια ωραία παραλία βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο με πιθανές επιπτώσεις στο άμεσο μέλλον και στην τουριστική εικόνα του νησιού, πέραν της οικολογικής ζημιάς. Παρακαλούμε την Κυβέρνηση και τους βουλευτές της επαρχίας Λάρνακας να βοηθήσουν την κοινότητά μας με τα πολύ περιορισμένα της οικονομικά, να επιλύσει αυτό το πολύ σοβαρό πρόβλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κοινοτάρχης Ορόκλινης.

Πηγή: philenews.com

Σχετικά νέα

X
Translate »