Τουρισμός

Πρωταπριλιά αφίξεις χωρίς τεστ από το Ισραήλ

Πηγή: philenews.com

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Δεν φαίνεται, για την ώρα τουλάχιστον, να ικανοποιείται το αίτημα του ΠΑΣΥΞΕ για εφαρμογή εντός Μαρτίου, αντί από την 1η Απριλίου, της συμφωνίας με το Ισραήλ, που προβλέπει διευκολύνσεις για Ισραηλινούς ταξιδιώτες, εφόσον έχουν εμβολιαστεί. Το αίτημα, όπως γράψαμε χθες, τέθηκε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον ΠΑΣΥΞΕ, μετά από μεγάλο ενδιαφέρον που επικαλείται ο σύνδεσμος από χιλιάδες Ισραηλινούς για ταξίδια στη χώρα μας, ενόψει του εβραϊκού Πάσχα, που φέτος γιορτάζεται μεταξύ 27 Μαρτίου και 4 Απριλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», το θέμα δεν συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ωστόσο ο υπουργός Υγείας, ερωτηθείς σχετικά στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου για τις νέες χαλαρώσεις, ανέφερε πως η συμφωνία με το Ισραήλ θα τεθεί σε ισχύ την 1η Απριλίου. Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου ερωτηθείς, επίσης, εάν γίνονται δεύτερες σκέψεις για τη συμφωνία, δεδομένου ότι η ΕΕ δεν έχει δώσει ακόμα το πράσινο φως για πιστοποιητικό εμβολιασμού, ανέφερε πως δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

«Η συμφωνία που έγινε με το Ισραήλ ισχύει από την 1η Απριλίου, για να δοθεί χρόνος να έχουμε περισσότερα δεδομένα. Την ίδια συμφωνία έχει κάνει και η Ελλάδα και προς την ίδια κατεύθυνση προσανατολίζονται και άλλες χώρες. Μπορεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο να μην έχει συμφωνηθεί, για άλλους πρακτικούς λόγους, η έκδοση ενιαίου πιστοποιητικού, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι κάποιες χώρες δεν μπορούν να προβούν σε τέτοιες ενέργειες», διευκρίνισε. Ανέφερε ακόμα πως όλες οι άλλες ρυθμίσεις για τους επιβάτες που φτάνουν στα αεροδρόμια εξακολουθούν να ισχύουν. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας που να αφιχθεί στο αεροδρόμιο που να μην έχει αρνητικό PCR τεστ. Από την 1η Μαρτίου ισχύει η κατηγοριοποίηση για τις χώρες της ΕΕ, οι τρεις κατηγορίες, βάσει του ECDC. Θα κάνουμε σε όλες τις πτήσεις που θα έρχονται -ακόμα και από την κατηγορία “Πράσινη”- δειγματοληπτικά τεστ», συμπλήρωσε.

Σε σχέση με το Ισραήλ, υπενθυμίζουμε ότι η συμφωνία που θα τεθεί σε ισχύ την 1η Απριλίου προβλέπει ότι όσοι Ισραηλινοί έχουν εμβολιαστεί με ένα από τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων θα μπορούν να ταξιδέψουν στην Κύπρο, χωρίς την εκ των προτέρων υποβολή τους σε μοριακό τεστ, ενώ διασφαλίζει επίσης πως δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα.

Για το θέμα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, Χάρης Λοϊζίδης, μιλώντας χθες στο κρατικό ραδιόφωνο, επιβεβαίωσε το αίτημα του συνδέσμου για επίσπευση εφαρμογής της συμφωνίας, κάνοντας λόγο για τεράστια ζήτηση από Ισραηλινούς για να έρθουν διακοπές.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε, επίσης, πως ο ΠΑΣΥΞΕ ζητά παρόμοιες συμφωνίες με αυτές του Ισραήλ και με τη Ρωσία, αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο. Για διασφάλιση και της δημόσιας υγείας, ο κ. Λοϊζίδης ανέφερε πως ο σύνδεσμος προτείνει ακόμα και για όσους αφικνούνται και είναι εμβολιασμένοι να γίνεται και rapid test.

Σχετικά νέα

X
Translate »