Breaking News

Έχουμε θέμα

Πρόεδρος ΧΥΤΥ Κόσιης: Σκουπιδότοποι τα Πράσινα Σημεία στην επαρχία Λάρνακας

Σε σκουπιδότοπους μετατράπηκαν τα Πράσινα Σημεία στην επαρχία Λάρνακας, με αποτέλεσμα το Συμβούλιο Διαχείρισης της Μονάδας Ολικής Επεξεργασίας Απορριμμάτων Κόσιης (ΧΥΤΥ Κόσιης) να αποφασίσει να διακόψει το συμβόλαιο του εργολάβου.

 

 

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Συμβουλίου ΧΥΤΥ Κόσιης, Δήμαρχος Αραδίππου, Ευάγγελος Ευαγγελίδης, «οι δήμοι και οι κοινότητες της επαρχίας Λάρνακας έχουν τεράστια προβλήματα με τον τρόπο με τον οποίο ο εργολάβος που έχει αναλάβει τα Πράσινα Σημεία διαχειρίζεται τα ανακυκλώσιμα υλικά, αφού έχουν καταντήσει να είναι σκουπιδότοποι».

Πρόσθεσε ότι «μετά από αρκετές προειδοποιήσεις που δόθηκαν, βλέποντας την μη ανταπόκρισή του στις επισημάνσεις που του έγιναν για το θέμα και ύστερα από πολλές συνεδρίες του Συμβουλίου, αποφασίστηκε όπως ο εργολάβος παραδώσει τα κλειδιά του ΧΥΤΥ την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο αυτό δεν έγινε και έτσι το Συμβούλιο αποφάσισε να διακόψει το συμβόλαιο του και σε περίπτωση που αυτός δεν συμμορφωθεί τότε είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε στα δικαστήρια».

Ανέφερε ακόμα ότι «η υπογραφή των συμβολαίων με τον συγκεκριμένο εργολάβο έγινε τον Μάιο του 2018 και αυτός παρέλαβε τα Πράσινα Σημεία δύο μήνες μετά, δηλαδή τον Ιούλιο. Το Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να προχωρήσει στη διακοπή του συμβολαίου με τον εργολάβο, αφού πλέον δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του και να προχωρήσει στην εξεύρεση τρόπων διαχείρισης του μεγάλου όγκου ανακυκλώσιμων υλικών που υπάρχουν στα Πράσινα Σημεία», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ευαγγελίδης είπε πως «τα Πράσινα Σημεία της επαρχίας Λάρνακας είναι επτά, ωστόσο δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσοι τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών υπάρχουν εκεί. Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν τα Πράσινα Σημεία στους δήμους Αραδίππου, Δρομολαξιάς – Μενεού και Αθηένου και στις κοινότητες Πυργών και Αναφωτίας, αφού ουσιαστικά μοιάζουν με τον σκυβαλότοπο του Κοτσιάτη», σημείωσε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Ευαγγελίδης είπε πως «για το θέμα είμαστε σε επαφή με τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας και τις αρμόδιες Υπηρεσίες του κράτους, ενώ σε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, παρευρέθηκε και εκπρόσωπος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Στη συνάντηση έγινε ανάλυση των δεδομένων και αφού προβήκαμε σε εκτίμηση της όλης κατάστασης, συμφωνήθηκε πως θα πρέπει να γίνει το καλύτερο δυνατόν για τους δημότες μας».

Επεσήμανε πως «σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία οι πολίτες παίρνουν τα ανακυκλώσιμα υλικά στα Πράσινα Σημεία ή τα τοποθετούν σε συγκεκριμένους κάδους. Τα Πράσινα Σημεία έχουν εκχωρηθεί από την κυβέρνηση στο Συμβούλιο Διαχείρισης Μονάδας Ολικής Επεξεργασίας Απορριμμάτων Κόσιης, και αποτελούν κομμάτι της τοπικής αυτοδιοίκησης, αφού στο Συμβούλιο, μετέχουν Δήμαρχοι και Πρόεδροι των Κοινοτικών Συμβουλίων».

Ανέφερε ακόμα ότι «με την εξέλιξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα πρέπει το Συμβούλιο, χωρίς δεκανίκια από το κράτος, να εξετάσει τρόπους διαχείρισης αυτού του πλούτου, αφού τα ανακυκλώσιμα υλικά με την πώληση τους, θα αποφέρουν χρήματα. Ως Δήμαρχοι πραγματοποιούμε επισκέψεις στις Βρυξέλλες, βλέπουμε τις τεχνικές που ακολουθούνται από άλλες χώρες στο θέμα της διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών και είμαι πεπεισμένος αρκετές από αυτές τις τεχνικές μπορούν να εφαρμοστούν και στην Κύπρο».

Πρόσθεσε ότι «ο Δήμος Αραδίππου, σε συνεργασία με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, έχουν διενεργήσει μελέτη με τίτλο `zero waste`, η οποία θα υλοποιηθεί πιλοτικά σε χίλια σπίτια τον Σεπτέμβριο. Αυτό θα σημαίνει ότι στα σκουπίδια θα καταλήγει το ελάχιστο των απορριμμάτων μιας οικογένειας», είπε, και εξήγησε ότι «με βάση αυτή τη μελέτη, η συγκομιδή των σκουπιδιών θα γίνεται από τα σπίτια και οι ίδιοι οι δημότες θα κάνουν τη διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών».

Ερωτηθείς για τα υπολείμματα τροφίμων και φαγητών, ο Δήμαρχος Αραδίππου είπε πως «αυτά θα αποτελέσουν το κύριο συστατικό της συγκεκριμένης μελέτης. Η διαλογή υπολειμμάτων φαγητών και τροφίμων, δηλαδή των οργανικών απορριμμάτων, θα γίνεται στο σπίτι, στη συνέχεια θα παραλαμβάνονται από προσωπικό του Δήμου, θα γίνεται επεξεργασία με τελικό αποτέλεσμα το λίπασμα».

Σημείωσε ακόμα ότι «εάν οι πολίτες συνεργαστούν με τον Δήμο Αραδίππου τότε θα έχουν και οικονομικό όφελος. Τα χρηματικά ποσά που παίρνουμε από το κράτος και την Ευρωπαϊκή `Ενωση θέλουμε να τα επιστρέψουμε στους δημότες μας», είπε και πρόσθεσε πως «οι πολίτες, έχοντας οικονομικό κίνητρο, θα κάνουν καλύτερη διαλογή ανακυκλώσιμων υλικών, ενώ θα προσπαθούν να μειώσουν κατά πολύ τα σκουπίδια που πετάνε».

ΚΥΠΕ

Σχετικά νέα

X
Translate »