Breaking News

Υγεία

Πως να προστατεύσετε τα μάτια σας το καλοκαίρι

Και… καλό καλοκαίρι!

Το καλοκαίρι μπήκε πλέον για τα καλά και τα μπάνια σε θάλασσες και πισίνες έχουν γίνει συνήθεια, μιας και προσφέρουν στιγμές δροσιάς από τον καύσωνα του καλοκαιριού.

Μικροί και μεγάλοι κάνουν τις βουτιές τους και μετά κάθονται με τις ώρες και απολαμβάνουν τον καυτό ήλιο είτε παίζοντας παιχνίδια, είτε αράζοντας χωρίς να σκεφτούν πως μπορεί εκτός από το σώμα τους να εκθέτουν και τα μάτια τους στον ήλιο.

Γι’ αυτό η Offsite, επικοινώνησε με τον Οφθαλμίατρο, Δρ. Χρίστο Κωνσταντίνου, ο οποίος μας δίνει μερικές συμβουλές, για το πως μπορούμε να προστατεύσουμε τα μάτια μας, τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το πρώτο που μας συστήνει ο Δρ. Κωνσταντίνου είναι η μη συχνή έκθεση στον ήλιο. Συγκεκριμένα, μας ανέφερε πως ίσως ο ήλιος να μην επηρεάσει τα μάτια άμεσα, αλλά με την πάροδο του χρόνου η ζημία συσσωρεύεται οδηγώντας σε προβλήματα όρασης. 

Εξήγησε στην Offsite, πως οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου και συγκεκριμένα το φάσμα ακτινών που προκαλεί εγκαύματα στο δέρμα, επηρεάζει και τα μάτια. Συγκεκριμένα, οι ακτίνες UVB μπορούν να καταστρέψουν τον φακό του ματιού και μακροπρόθεσμα να προκαλέσουν καταρράκτη.

Image result for ματια και ήλιος

Πως να προστατεύσετε τα μάτια από τον ήλιο

Τα γυαλιά ηλίου εμποδίζουν τις υπεριώδες ακτίνες από το να βλάψουν τα μάτια μας. Τα γυαλιά ηλίου με σημάδι CE είναι εγκεκριμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πληρούν τις προδιαγραφές για προστασία των ματιών.

Επίσης, σημαντικό είναι να προσέξετε όπως τα γυαλιά σας έχουν ένδειξη UV 400. Αυτό σημαίνει οι ακτίνες UV που είναι κάτω από 400 νανομετρα; και ουσιαστικά είναι οι πιο επικίνδυνες, δεν διαπερνούν τα γυαλιά. 

Οι σκούρες αποχρώσεις γυαλιών μπορεί να είναι παραπλανητικές, γι’ αυτό σημαντικό είναι πάντα να ελέγχεται τον βαθμό προστασίας από UV. Ένας σκούρος φακός (όπως και το σκοτάδι) διαστελουν – μεγαλώνουν την κόρη του ματιού ούτως ώστε να μπει περισσότερο φως και να βλέπουμε καλύτερα, και αυτό είναι φυσιολογικό. Όπως μια φωτογραφική μηχανή, ανέφερε ο Δρ. Κωνσταντίνου χρειάζεται το κατάλληλο φως για να βγάλει όμορφες καθαρές φωτογραφίες, έτσι και τα μάτια μας χρειάζονται την σωστή ποσότητα φωτός για να βλέπουν καθαρά.

Ωστόσο, αν ο σκούρος φακός γυαλιών δεν έχει προστασία στις ακτίνες UV, αφήνει αυτές τις ακτίνες να διαπεράσουν τα γυαλιά και τις ήδη διεσταλμένες κόρες των ματιών με αποτέλεσμα να προκληθεί περισσότερη ζημία από ότι αν δεν είχαμε φορέσει γυαλιά ηλίου.

Image result for ματια και πισινα

Βουτιές σε πισίνα ή θάλασσα

Επίσης, απειλή για τα μάτια αποτελεί η θάλασσα και το νερό της πισίνας. Όπως μας έχει πει ο Δρ. Κωνσταντίνου, το θαλασσινό νερό περιέχει 3,5% αλάτι, και το 30% των περιπτώσεων μικροβιακής κερατίτιδας και άλλων λοιμώξεων παρουσιάστηκαν σε άτομα που κολυμπούσαν στη θάλασσα με ή χωρίς φακούς επαφής.

Παρ όλα αυτά, η χρήση των φακών στη θάλασσα δεν είναι συνήθως επικίνδυνη. Εξαίρεση αποτελεί η πιθανότητα να χαθεί ο φακός αν ανοίξουν τα μάτια μέσα στο νερό. Αντίθετα, η χρήση των φακών επαφής στην πισίνα πρέπει να αποφεύγεται διότι μπορεί να μεταφερθούν επικίνδυνοι μικροοργανισμοί και να μολύνουν το μάτι.

«Υπάρχει μια σειρά από οφθαλμικά προβλήματα που μπορούν να προκληθούν από κολύμπι σε πισίνες όπως μόλυνση από αδενοϊούς, μύκητες και σπάνια από ακανθαμοιβάδα, έναν πρωτοζωικό οργανισμό, που προκαλεί σοβαρές βλάβες στον κερατοειδή», πρόσθεσε ο Δρ. Κωνσταντίνου.

Τα περισσότερα κρούσματα ασθενειών από πισίνες, όπως μας είπε είναι οι επιπεφυκίτιδες, που προκαλούν ερυθρότητα του ματιού και παραγωγή δακρύων και οι κερατίτιδες από ιούς, μικρόβια και μύκητες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη θολή όραση, τη φωτοφοβία και την αίσθηση ξένου σώματος στο μάτι.

Γιατί, όπως μας έχει αναφέρει, οι πολυσύχναστες πισίνες αποτελούν εστίες δισεκατομμυρίων μικροβίων. Μόνο από το σάλιο ενός ατόμου μια πισίνα γεμίζει μέσα σε ελάχιστη ώρα 100 εκατ. μικροοργανισμούς ανά κυβικό μέτρο. Καθώς, όσο αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων, τόσο αυξάνεται ο αριθμός των μικροοργανισμών, με επακόλουθο να μειώνεται η αντισηπτική δράση του χλωρίου.

Ο Δρ. Κωνσταντίνου, μας λέει πως σωτήρια λοιπόν για την υγεία των ματιών μας, όταν κολυμπούμε σε πισίνα, θεωρείται η χρήση γυαλιών με σφικτή εφαρμογή και όχι οι φακοί επαφής.

Related image

Τι συμβαίνει με τους φακούς επαφής

Για τους φακούς επαφής, ο Δρ. Κωνσταντίνου μας είπε πως οι αυξημένες θερμοκρασίες προκαλούν εξάτμιση του υγρού των φακών και κατ’ επέκταση, την αφυδάτωσή τους.

Έτσι, ένας αφυδατωμένος φακός κολλάει στο μάτι και από πανάκεια μετατρέπεται σε πηγή ενόχλησης. Γι’ αυτό, συμβουλή του είναι οι φακοί συχνής αντικατάστασης, για τον λόγο πως είναι μία πολύ καλή λύση για το πρόβλημα της αφυδάτωσης, εφόσον ο φακός έχει πάντα το σωστό ποσοστό υγρασίας.

Σχετικά νέα

X
Translate »