Γενικά

Παγκύπρια Δημοσκόπηση «Φ»: Ντέρμπι σε όλα τα μέτωπα

Oι αναποφάσιστοι παραμένουν η κυρίαρχη τάση εντός του εκλογικού σώματος, παρά το γεγονός ότι οι κάλπες για την ανάδειξη της νέας Βουλής θα στηθούν τον προσεχή Μάϊο.  

Παράλληλα η τάση προς αποχή σε συνδυασμό με την πρόθεση για άκυρο/ λευκό αποτελεί την πρώτη επιλογή για τους ψηφοφόρους. Την ίδια ώρα φαίνεται ξεκάθαρα η πρωτιά να παραμένει στο ΔΗΣΥ ανκαι κλείνει η ψαλίδα με το ΑΚΕΛ, ενώ μαίνεται μεγάλη μάχη για την τέταρτη θέση την οποία διεκδικούν στήθος με στήθος τέσσερα κόμματα: η ΕΔΕΚ, οι Οικολόγοι, οι Ανεξάρτητοι και το ΕΛΑΜ με το τελευταίο να έχει ελαφρώς προβάδισμα έναντι των υπολοίπων.

Τα ευρήματα αυτά, όπως και πολλά άλλα αποτυπώνονται στην τηλεφωνική έρευνα που πραγματοποίησε το διάστημα 21-30 Μαρτίου η εταιρεία CMRC- Cypronetwork Ltd, για λογαριασμό του «Φ», στην οποία έλαβαν μέρος 1000 άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών από την ελεύθερη επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μέσα από τα ευρήματα της έρευνας, διαπιστώνεται μεταξύ άλλων ότι ενώ η αποχή αναμένεται να διατηρηθεί στα επίπεδα των βουλευτικών εκλογών του 2016 καταγράφεται μείωση ή στην καλύτερη περίπτωση στασιμότητα σε κάποια από τα τρία μεγάλα κόμματα και δυναμική στα μικρότερα κόμματα και στα νέα σχήματα.

Με βάση τα αποτελέσματα  της έρευνας διαφαίνεται ότι τουλάχιστον εφτά κόμματα εξασφαλίζουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, στη βάση του εκλογικού μέτρου για είσοδο στη Βουλή. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα συμπεράσματα της έρευνας τόσο σε σχέση με τη διευκρινισμένη ψήφο, όσο και σε σχέση με την σταθμισμένη ψήφο, αλλά και οι συσπειρώσεις και διαρροές των κομμάτων ένα μήνα πριν το άνοιγμα της κάλπης. Στοιχεία τα οποία αποτελούν κλειδί τόσο για τα ίδια τα κόμματα στον εναπομείναντα χρόνο μέχρι τις βουλευτικές εκλογές, όσο και την ανάγνωση των ευρημάτων της έρευνας.

PowerPoint Presentation

Σύμφωνα με την έρευνα, όσον τα φορά την πρόθεση ψήφου χωρίς στάθμιση, εάν την ερχόμενη Κυριακή είχαμε βουλευτικές ο ΔΗΣΥ θα καταλάμβανε την πρώτη θέση με ποσοστό 16,02%, το ΑΚΕΛ 13,78%, το ΔΗΚΟ 8%. Απ’ εκεί και πέρα ακολουθεί μεγάλη μάχη για την τέταρτη θέση με τέσσερα κόμματα καταγράφουν ποσοστό πολύ κοντά το ένα στο άλλο, δείχνοντας ότι πιθανότατα το αποτέλεσμα να κριθεί οριακά. Συγκεκριμένα, η ΕΔΕΚ- Κοινωνική Συμμαχία, λαμβάνει ποσοστό 3,67%, οι Οικολόγοι- Συνεργασία Πολιτών 4,01%, το ΕΛΑΜ 4,53% και το Κίνημα Ανεξάρτητοι 4,10%. Πολύ κοντά επίσης βρίσκεται και η Δημοκρατική Παράταξη με ποσοστό 2,38%, ενώ η Αλληλεγγύη λαμβάνει ποσοστό 1,57%, το κόμμα για τα Ζώα Κύπρου 1,14%, ενώ 1,96% δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν άλλο κόμμα.

PowerPoint Presentation

Με βάση την διευκρινισμένη ψήφο δηλαδή αφαιρουμένων  των ερωτώμενων στην έρευνα που δηλώνουν ότι δεν θα πάνε να ψηφίσουν ή πρόθεση για λευκό ή άκυρο, ο ΔΗΣΥ καταλαμβάνει την πρώτη θέση με ποσοστό 20,70% ενώ το ΑΚΕΛ ακολουθεί με ποσοστό 17,79% και το ΔΗΚΟ με 10,35% η ΕΔΕΚ 4,74%, οι Οικολόγοι με 5,17%, το ΕΛΑΜ 5,85%, η Αλληλεγγύη 2,03%, η ΔΗΠΑ 3,08%, οι Ανεξάρτητοι 5,30%, το Κόμμα Για τα Ζώα 1,48% και άλλα 2,53%.

Εκτίμηση αποτελέσματος

Με βάση, τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου στη δημοσκόπηση  γίνεται προκαταρτική εκτίμηση αποτελέσματος με βάση το οποίο αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο για ανατροπές.  Κατά πρώτο για την πρώτη θέση στην περίπτωση που ο ΔΗΣΥ εξασφαλίσει το χαμηλότερο ποσοστό της εκτίμησης, το ΑΚΕΛ ενδέχεται να το περάσει οριακά. Κατά δεύτερο για την τέταρτη θέση την οποία διεκδικούν τέσσερις σχηματισμοί με το ΕΛΑΜ να υπερέχει. Απ’ εκεί και πέρα η εκτίμηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο στη Βουλή να εκπροσωπηθούν όχι απλώς εφτά αλλά εννέα σχηματισμοί. Συγκεκριμένα η κατανομή με βάση την εκτίμηση είναι:

>>ΔΗΣΥ 25 – 28%

>>ΑΚΕΛ 22,5 – 25,5%

>>ΔΗΚΟ 13,0 – 15%

>>Κ.Σ.ΕΔΕΚ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ 5,0 – 7,0%

>>ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ 2,0 – 4,0%

>>ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ 5,0 – 7,0%

>>Ε.ΛΑ.Μ 5,5 – 7,5%

>>ΔΗΠΑ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜ. ΔΥΝΑΜΕΩΝ 2,0 – 4,0%

>>ΚΙΝΗΜΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ – ΚΕΚΚ  5,0 – 7,0%

>>ΚΟΜΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΚΥΠΡΟΥ1,0 – 3,0%

Όπως επισημαίνεται στην εκτίμηση, αναμένεται μείωση των ποσοστών του ΔΗΣΥ, μικρή μείωση ή συγκράτηση των ποσοστών του ΑΚΕΛ με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα του 2016. Μάλλον σταθερότητα στα ποσοστά του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ – Κοινωνική Συμμαχία. Αύξηση αναμένεται ότι θα παρουσιάσει το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και το ΕΛΑΜ. Στη νέα Βουλή φαίνεται να εισέρχεται το Κίνημα  Ανεξαρτήτων – ΚΕΚΚ με ποσοστά κοντά σε άλλα τρία κόμματα ενώ δεν   αποκλείεται εκπροσώπηση της Αλληλεγγύη και της ΔΗΠΑ.

Το μεγάλο στοίχημα και την έκβαση των τελικών αποτελεσμάτων θα κρίνουν τα ποσοστά που θα καταφέρουν αν θα καταφέρουν να επανακτήσουν τα μεγάλα κόμματα από τις διαρροές στα μικρότερα κόμματα και κινήματα και τους αναποφάσιστούς με στόχο την ψηλή συσπείρωση και αύξηση των ποσοστών τους. Το στοίχημα για τα μικρά κόμματα θα είναι η αντίσταση και συγκράτηση εισροών από τα μεγάλα κόμματα.

Δίνουν και παίρνουν

Όσον αφορά τις συσπειρώσεις που καταγράφουν τα κόμματα στην τελική ευθεία ουσιαστικά της προεκλογικής τους, την πρωτιά κατέχει το ΑΚΕΛ φτάνοντας σε ποσοστό 79% ενώ ακολουθεί το ΕΛΑΜ με ποσοστό 68%. Η συσπείρωση των υπολοίπων κομμάτων ανέρχεται στο 62% για τον ΔΗΣΥ, 65% για το ΔΗΚΟ, 63% για την ΕΔΕΚ ενώ η συσπείρωση των Οικολόγων ανέρχεται στο 58%.

>>Ο ΔΗΣΥ, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, παρουσιάζει πολλές εκροές κυρίως προς ΕΛΑΜ, ΔΗΠΑ και Κίνημα Ανεξάρτητων.  Συγκεκριμένα προς ΕΛΑΜ καταγράφει εκροές 4%, ενώ ποσοστό 6% των ψηφοφόρων του δηλώνει ότι θα ρίξει άκυρο/ λευκό. Επίσης, ποσοστό 13% δηλώνει ότι δεν έχει ακόμα αποφασίσει ή δεν γνωρίζει ή δεν απαντά. Την ίδια ώρα όμως, ο ΔΗΣΥ φαίνεται να λαμβάνει ένα σημαντικό ποσοστό που ανέρχεται στο 13% ψήφων από την Αλληλεγγύη. Ψήφοι οι οποίες θα μπορούσαν να ερμηνευτούν και ως επαναπατρισθείσες. Ποσοστό 3% λαμβάνει και από το ΕΛΑΜ, ενώ δεν φαίνεται να λαμβάνει ψήφους από το ΑΚΕΛ και τους Οικολόγους.

PowerPoint Presentation

>>Το ΑΚΕΛ έχει πολλές μικρές εκροές. με σημαντικότερη αυτή προς το Κίνημα Ανεξάρτητων. Ένα ποσοστό 6% δηλώνει ότι θα ρίξει άκυρο ή λευκό, ενώ 6% δήλωσε αναποφάσιστο. Όσο αφορά τις εισροές, το ΑΚΕΛ φαίνεται να λαμβάνει το μεγαλύτερο ποσοστό από άτομα που τήρησαν αποχή στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές. Ψήφοι, οι οποίες και σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσαν να ερμηνευτούν και ως επαναπατρισθείσες. Σημαντικό ποσοστό που ανέρχεται στο 3% λαμβάνει και από άτομα που στις προηγούμενες εκλογές ψήφισαν Οικολόγους, ενώ δεν φαίνεται να λαμβάνει καθόλου ψήφους από το ΔΗΚΟ.

PowerPoint Presentation

>>Το ΔΗΚΟ καταγράφει εκροές κυρίως προς τη ΔΗΠΑ και ανέρχονται στο 10%. Εκροές πολύ μικρότερες καταγράφει και προς ΔΗΣΥ, Οικολόγους, ΕΛΑΜ και Ανεξάρτητους, ενώ ποσοστό 8% δήλωσε ότι θα τηρήσει αποχή ή θα ρίξει άκυρο/λευκό. Λαμβάνει όμως από την Αλληλεγγύη 8%, 4% από Οικολόγους, ενώ δεν παίρνει καθόλου ψήφους από το ΑΚΕΛ.

PowerPoint Presentation

>>Η ΕΔΕΚ παρουσιάζει την μεγαλύτερη εκροή ψηφοφόρων προς τους Οικολόγους με 7%, ενώ το ίδιο ποσοστό, δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει ή ρίξει άκυρο/λευκό. Εκροές καταγράφει επίσης προς ΔΗΚΟ, Οικολόγους και Κίνημα Ανεξάρτητων. Οι περισσότερες εισροές που καταγράφει, προέρχονται από τη Συμμαχία Πολιτών 14%, ενώ δεν λαμβάνει καθόλου ψήφους από ΕΛΑΜ και Οικολόγους.

PowerPoint Presentation

Αρνητικό το πρόσημο για Πρόεδρο και κομματικούς αρχηγούς

H κοινή γνώμη κτυπά καμπανάκι για όλους τους πολιτικούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του κυπριακού πολιτικού σκηνικού. Αρνητικό είναι το πρόσημο που τους δίνουν οι πολίτες με τα ποσοστά τους σε θετική αποτίμηση να κυμαίνονται μεταξύ 30 και 16% την ώρα που οι αρνητικές ψήφοι κυμαίνονται μεταξύ 44% και 77%. Οι μόνοι που καταφέρνουν και συγκεντρώνουν περισσότερες θετικές από ότι αρνητικές ψήφους είναι ο Πρόεδρος της Βουλής Αδάμος Αδάμου με 43% και ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου με μια μονάδα πιο πάνω, 44%. Οι αρνητικές ψήφοι για τον πρώτο  είναι 21%, το μικρότερο αρνητικό ποσοστό που δίνεται σε πολιτικό πρόσωπο σε αυτή την έρευνα. Οι αρνητικές ψήφοι για τον Χ. Θεοπέμπτου είναι πολύ κοντά στις θετικές που εισπράττει και συγκεκριμένα στο 40%. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι οι κύριοι Αδάμου και Θεοπέμπτου δεν είναι από τους πολιτικούς που «λερώνονται» με την άσκηση των καθηκόντων τους ούτε και έχουν έντονες τοποθετήσεις που να προκαλούν αντιδράσεις. Και για τους δύο ένα σημαντικό ποσοστό των ερωτηθέντων δεν τοποθετείται.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, παρά το γεγονός ότι δέχεται πυρά πανταχόθεν τόσο για τη διαφθορά, το Κυπριακό, τη διαχείριση της πανδημίας και την οικονομία όπως και δριμεία κριτική από όλα τα κόμματα, εκτός από το Δημοκρατικό Συναγερμό, κι ενώ βρίσκεται εν μέσω απαξιωτικών αναφορών στα social media, συγκεντρώνει αρνητικές ψήφους πιο κάτω από κομματικούς ηγέτες των κομμάτων της κεντρικής πολιτικής σκηνής, όπως ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, ο συναγερμικός πρόεδρος, ο δηκοϊκός πρόεδρος, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ. Σε αυτούς προστίθεται ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας με 77% αρνητικές ψήφους αλλά και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης Μάριος Καρογιάν με 68% αρνητικές ψήφους. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκεντρώνει διπλάσιες αρνητικές ψήφους παρά θετικές. Ενώ ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό δεν τοποθετείται έναντι του ούτε αρνητικά ούτε θετικά. Οι αρνητικές ψήφοι για τον Ν. Αναστασιάδη είναι 55% και οι θετικές περιορίζονται στο 21%.

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας αν και δεν βρίσκεται στην κεντρική πολιτική σκηνή τον τελευταίο καιρό, ούτε και έχει προβεί σε παρεμβάσεις που να έχουν προκαλέσει την κοινή γνώμη, συγκεντρώνει 77% αρνητικές ψήφους και 16% θετικές, παραμένοντας στο χαμηλό διάζωμα αφήνοντας πίσω του (σε ότι αφορά τη θετική αποτίμηση) μόνο τον Μάριο Καρογιάν.

Δεύτερος σε αρνητικές ψήφους είναι ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού με 72% έναντι 23% θετικών ψήφων. Τον ακολουθεί ο βασικός του αντίπαλος, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου με 70% αρνητικές ψήφους και 24% θετικές ψήφους σε μια συγκυρία που το κόμμα του δέχεται την πίεση από όλες τις άλλες δυνάμεις  και την κοινή γνώμη για την κυβερνητική διαχείριση ενώ ως κυβερνώσα πολιτική δύναμη έχει πολιτικό κόστος.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είναι τρίτος στη σειρά, με 34% θετικές ψήφους, πίσω από τον Χ. Θεοπέμπτου και τον Αδ. Αδάμου. Καταγράφει σχεδόν διπλάσιες αρνητικές ψήφους. Ποσοστό 60%. Δεν αφήνει αδιάφορους τους πολίτες αφού το ποσοστό όσων δεν απάντησαν ούτε – ούτε είναι πολύ χαμηλό.

Ο βασικός του αντίπαλος, Μάριος Καρογιάν, καταγράφει ψηλό ποσοστό αρνητικών ψήφων, 68% και αρνητικό ρεκόρ στις θετικές ψήφους που ανέρχονται στο 10% το χαμηλότερο από όλους τους πολιτικούς.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος συγκεντρώνει 67% αρνητικές ψήφους και 20% θετικές.

Η Ελένη Θεοχάρους είναι τέταρτη στη σειρά σε ό,τι αφορά τη θετική αποτίμηση με ποσοστό 30% έναντι 50% αρνητικών ψήφων.

Ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου συγκεντρώνει 57% αρνητικές ψήφους και 20% θετικές.

Η ανεξάρτητη βουλευτής Άννα Θεολόγου που θεωρείται ηγούμενη της Κίνησης Ανεξαρτήτων και της Συνεργασίας Κυνηγών συγκεντρώνει 44% αρνητικές ψήφους και 25% θετικές.

Σχετικά νέα

X
Translate »