CoronaVirus

Όσοι νόσησαν βαριά διαθέτουν πλέον αντισώματα

Πηγή: philenews.com
Όσοι Κύπριοι έχουν νοσήσει με κορωνοϊό παρουσιάζοντας σοβαρά συμπτώματα φαίνεται να έχουν αναπτύξει μεγάλο αριθμό αντισωμάτων. Αντιθέτως, όσοι παρουσίασαν ήπια συμπτώματα ή ήταν ασυμπτωματικοί δεν έχουν στον οργανισμό τους αριθμό αντισωμάτων ο οποίος ενδεχομένως να τους προστατέψει σε περίπτωση που εκτεθούν εκ νέου στον ιό. 

Αυτές, τις πολύ σημαντικές ενδείξεις φαίνεται να δίνει η έρευνα που διεξάγει τις τελευταίες εβδομάδες το τμήμα μοριακής ιολογίας του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής το οποίο απευθύνει εκ νέου έκκληση στους πολίτες, είτε έχουν προσβληθεί από τον ιό είτε όχι, να συμμετέχουν εθελοντικά στην όλη προσπάθεια, ώστε τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν στο τέλος, να είναι απολύτως ασφαλή.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Λέκτορας της Σχολής Μοριακής Ιατρικής Γιώργος Κρασιάς, μέχρι τώρα έχουν ανταποκριθεί θετικά στο κάλεσμα του ΙΝΓΚ αρκετοί πολίτες και έχουν ήδη συλλεχθεί και αναλυθεί 200 και πλέον δείγματα.

Από την ανάλυση που έχει γίνει, αποκάλυψε, «φαίνεται ότι άτομα τα οποία έχουν νοσήσει βαριά έχουν αντισώματα και σε κάποιες περιπτώσεις τα αντισώματα αυτά είναι σε μεγάλες ποσότητες. Από την άλλη, άτομα τα οποία ήταν θετικοί στον ιό αλλά είχαν ήπια συμπτώματα ή ήταν ασυμπτωματικοί, έχουν πολύ λίγα μέχρι καθόλου αντισώματα» και πρόσθεσε ότι «δυστυχώς, έχει παρατηρηθεί και στη διεθνή βιβλιογραφία ότι άτομα μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις οπόταν όπως φαίνεται και από τις ενδείξεις μας αυτά τα άτομα θα είναι πιο ευάλωτα στον ιό από ό,τι αυτοί που νόσησαν βαριά και διαθέτουν αντισώματα».

Βεβαίως, εξήγησε, «θα πρέπει να διερευνήσουμε και να επιβεβαιώσουμε τώρα το κατά πόσον αυτά τα αντισώματα που εντοπίζουμε είναι και «εξουδερωτικά», ώστε να μην επιτρέπουν στον ιό να αναπτυχθεί στον οργανισμό. Προς το παρόν αυτό δεν το έχουμε μελετήσει. Φαίνεται ότι τα αντισώματα είναι εξουδετερωτικά αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες για να είμαστε σίγουροι 100%».

Παρόμοιες έρευνες, είπε ο κ. Κρασιάς, «βρίσκονται σε εξέλιξη ανά το παγκόσμιο αλλά είναι πολύ σημαντικό να δούμε ποια είναι τα δεδομένα στην κυπριακή κοινωνία, διότι ο κάθε πληθυσμός διαφέρει και εμείς θέλουμε να εξασφαλίσουμε στοιχεία και δεδομένα για τον κορωνοϊό στον δικό μας πληθυσμό».

Μέχρι σήμερα, «η συμμετοχή των πολιτών στο πρόγραμμα είναι ικανοποιητική ωστόσο χρειαζόμαστε μεγαλύτερη συμμετοχή για να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερο δείγμα και αν είναι δυνατό κάποιοι πολίτες να μας δώσουν δύο δείγματα, αφού είναι σημαντικό να δούμε εάν τα αντισώματα αυτά παραμένουν σταθερά στον χρόνο και παρέχουν μια συνεχή προστασία». Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα: 22392648, 22358600.

Σχετικά νέα

X
Translate »