Εκπαίδευση

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε αν θέλετε να σπουδάσετε στο Ηνωμένο Βασίλειο

Πρώτη επιλογή των Κυπρίων φοιτητών που επιλέγουν να σπουδάσουν στο εξωτερικό τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο παραμένει η Βρετανία. Ο Επαγγελματικός Σύμβουλος Χρύσανθος Σαββίδης, μιλώντας στο AlphaNewsLive, αναφέρει όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζουν οι φοιτητές που ετοιμάζονται να φοιτήσουν στα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου.

 

 

Οι λόγοι για τους οποίους οι Κύπριοι επιλέγουν την Αγγλία:

Τα Αγγλικά πανεπιστήμια παρέχουν εκπαίδευση υψηλών προδιαγραφών.
Τα πανεπιστήμια στην Αγγλία είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένα
Έχουν προσωπικό καθηγητή ο οποίος παρακολουθεί την πρόοδό τους και θα τους συμβουλεύει για όλα τα ακαδημαϊκά θέματα.
Το κόστος των σπουδών
Οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να μελετήσουν στις μεγαλύτερες και καλύτερες βιβλιοθήκες καθώς και στα πιο σύγχρονα εργαστήρια.
Δεν παρακολουθούν απλώς τις διαλέξεις (lectures) των καθηγητών αλλά με ειδικά σεμινάρια (tutorials) μπορούν να συμμετέχουν συζητώντας τα θέματα των διαλέξεων.
Με αυτό τον τρόπο, εξηγεί ο κ. Σαββίδης, ενθαρρύνονται η ανεξαρτησία, η πολύπλευρη γνώση και η κριτική σκέψη: αναγκαίες δεξιότητες που θα χρειαστείτε στον άμεσο μέλλον.

Ένας από τους σημαντικότερους λόγους που επιλέγουν την Αγγλία, όπως σημειώνει ο κ. Σαββίδης, δεν έχει να κάνει με την ποιότητα εκπαίδευσης αλλά με το κόστος σπουδών. Οι φοιτητές δεν είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν τα δίδακτρα παρά μόνον εφόσον το επιθυμούν και μπορούν να προβούν στη διαδικασία αίτησης φοιτητικού δανείου.

 

Πως να κάνεις αίτηση για δάνειο

Το δάνειο γίνεται μέσω  της Εταιρείας Φοιτητικών Δανείων (Student Loans Company- SLC), που έχει σαν έδρα την Αγγλία. Σύμφωνα με την εταιρεία, όλοι οι Κύπριοι φοιτητές των Βρετανικών Πανεπιστημίων θα μπορούν να κάνουν δάνεια για την κάλυψη των διδάκτρων, τα οποία θα ξεκινούν να αποπληρώνονται όταν οι απόφοιτοι εργοδοτηθούν και αρχίζουν να κερδίζουν ελάχιστο ετήσιο εισόδημα πάνω από 25,200 ευρώ.

Το ποσό που αποπληρώνει ο φοιτητής είναι ανάλογο με το εισόδημα του:

Μέχρι την μέρα εύρεσης εργασίας, το δάνειο τοκίζεται με ένα πολύ χαμηλό επιτόκιο και εάν ο φοιτητής δεν βρει δουλειά τα επόμενα 30 χρόνια από την μέρα αποφοίτησης με ελάχιστο μισθό ετησίως 25200 ευρώ, το δάνειο διαγράφεται.

 

Τα κριτήρια εισδοχής

Κάθε πανεπιστημιακό πρόγραμμα έχει διαφορετικά κριτήρια εισδοχής και πρέπει να ζητήσετε από το πανεπιστήμιο της επιλογής σας πληροφορίες για τα κριτήρια εισδοχής στα προγράμματα σπουδών τους.

Συνήθως τα πανεπιστήμια ζητούν τρία A Level ανάλογα με το πρόγραμμα σπουδών που επιθυμείτε να ακολουθήσετε. Αν ο βαθμός του Απολυτηρίου σας είναι όμως πάνω από 18.5 (τουλάχιστον τα τελευταία 10 χρόνια) αποτελεί επαρκές πιστοποιητικό για την εισδοχή σχεδόν στα περισσότερα αγγλικά πανεπιστήμια. Σαφέστατα, ένα απολυτήριο με ένδειξη γενικού βαθμού 18.5  ή και περισσότερο εξασφαλίζει στο μελλοντικό φοιτητή την πολυπόθητη θέση σε κάποιο πανεπιστήμιο με μεγαλύτερη ευκολία (π.χ Birmingham City University 18, Sheffield H University 18, Reading University 19.5, University of Leicester με 19). Το γεγονός αυτό θα πρέπει να αποτελεί κίνητρο για  τους μαθητές για να επιδιώξουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Με αυτόν τον γενικό βαθμό είναι δυνατόν ο μαθητής να σπουδάσει σε οποιοδήποτε κλάδο σπουδών επιθυμεί στα αγγλικά πανεπιστήμια. Εξαίρεση αποτελούν ορισμένοι κλάδοι σπουδών, όπως είναι για παράδειγμα η Ιατρική, η Κτηνιατρική, η Οδοντιατρική, η Φαρμακευτική και η Διαιτολογία, για τους οποίους τα κριτήρια εισδοχής διαφέρουν από τους άλλους κλάδους και το απολυτήριο Λυκείου από μόνο του δεν κρίνεται ως ικανοποιητικό για την εξασφάλιση θέσης.

Το απολυτήριο Λυκείου είναι απολύτως απαραίτητο να συνοδεύεται με κάποιο πιστοποιητικό γνώσης της Αγγλικής γλώσσας, όπως είναι τα GCE, τα IGCSE, τα TOEFL και τα IELTS. Τα πιστοποιητικά αυτά αποτελούν στην ουσία ένδειξη ότι ο μελλοντικός φοιτητής θα είναι σε θέση να αντεπεξέλθει στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα, δηλαδή στην παρακολούθηση των διαλέξεών του,  στη συγγραφή και παρουσίαση των εργασιών του.

Σχετικά νέα

X
Translate »