Γενικά

Ο κορωνοϊος φέρνει τούμπα τον προϋπολογισμό

Τα πάνω-κάτω στον προγραμματισμό της Βουλής φέρνει η πανδημία του κορωνοϊού, με ορατό τον κίνδυνο να επηρεαστούν η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού και η κρίσιμη ψηφοφορία στην ολομέλεια. Υπουργοί και βουλευτές, αλλά και τεχνοκράτες, βρίσκονται σε καραντίνα, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται το έργο των κοινοβουλευτικών επιτροπών.

Ειδικότερα, η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού βρίσκεται στον αέρα, καθώς η Επιτροπή Οικονομικών αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα και με βάση τον αρχικό προγραμματισμό θα πρέπει να ολοκληρώσει τη συζήτηση των προϋπολογισμών των υπουργείων μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

Όπως διαμορφώνεται πλέον η κατάσταση, η συζήτηση θα ολοκληρωθεί εκπρόθεσμα, λόγω του αυτοπεριορισμού υπουργών, οι οποίοι συμμετέχουν στις συνεδρίες για να παρουσιάσουν τον προϋπλογισμό του υπουργείου τους και να απαντήσουν σε ερωτήσεις.

Λόγω της διάγνωσης του υπουργού Γεωργίας ως θετικού στον κορωνοϊό, ο Κώστας Καδής τέθηκε σε αυτοπεριορισμό, ενώ και ο υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος, που ήταν στενή επαφή του κ. Καδή, παραμένει στην οικία του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αναβολή των συζητήσεων των προϋπολογισμών των υπουργείων τους. Την περασμένη Πέμπτη, 19 του μήνα, αναβλήθηκε η συζήτηση των προϋπολογισμών του υπουργείου Μεταφορών και του υφυπουργείου Ναυτιλίας. Ο δε προϋπολογισμός του υπουργείου Γεωργίας, που ήταν προγραμματισμένος για τις 30 του μήνα, αναβλήθηκε, όπως και ο προϋπολογισμός του Γραφείου Επιτρόπου Νομοθεσίας, ο οποίος θα συζητείτο χθες, αφού η επίτροπος είναι σε αυτοπεριορισμό. Η καραντίνα των τριών αξιωματούχων, καλώς εχόντων των πραγμάτων θα τελειώσει αρχές Δεκεμβρίου, γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρξει νέος προγραμματισμός των συνεδριάσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν από μερικές εβδομάδες, λόγω της καραντίνας των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, αναβλήθηκε η συζήτηση των προϋπολογισμών των υπουργείων τους, οι οποίοι όμως συζητήθηκαν αργότερα. Η Επιτροπή Οικονομικών βρίσκεται… στα δύο στενά, καθώς, όπως φαίνεται, θα ολοκληρώσει τις συζητήσεις των προϋπολογισμών των υπουργείων και των ανεξάρτητων αρχών την πρώτη εβδομάδα Δεκεμβρίου, υπό τις καλύτερες συνθήκες. Όμως, το έργο της επιτροπής δεν σταματά εκεί, καθώς θα χρειαστεί άλλες δύο συνεδριάσεις για να εγκρίνει την έκθεσή της για τον προϋπολογισμό, αλλά και για να συζητηθούν οι τροπολογίες που θα προτείνουν τα κόμματα. Τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ ασφυκτικά, αφού έχει προγραμματιστεί μεταξύ 14-16 Δεκεμβρίου να αρχίσει η συζήτηση του προϋπολογισμού στην ολομέλεια, ώστε στις 16 να τεθεί σε ψηφοφορία.

Η πρόταση ΔΗΣΥ

Όλα αυτά προκαλούν μεγάλο πονοκέφαλο στη Βουλή. Ήδη, τα προβλήματα που προκλήθηκαν συζητήθηκαν στη σύσκεψη των αρχηγών, χωρίς να ληφθεί απόφαση, λόγω διάστασης απόψεων. Η πλειοψηφία των κομμάτων προτείνει όπως οι συνεδριάσεις των επιτροπών διεξάγονται μέσω τηλεδιασκέψεων, κάτι με το οποίο διαφωνεί το ΑΚΕΛ, που επιμένει στη φυσική παρουσία των βουλευτών. Αξίζει να σημειωθεί πως οι τηλεδιασκέψεις δεν είναι θεσμοθετημένη διαδικασία στη Βουλή. Υπήρξε και εισήγηση όπως οι αξιωματούχοι που είναι σε καραντίνα να παρουσιάζουν μέσω διαδικτύου τους προϋπολογισμούς. Εκείνο, όμως, που προβληματίζει περισσότερο είναι η ολομέλεια. Από τη μια οι εύθραυστες ισορροπίες στη Βουλή και οι προειδοποιήσεις από το ΔΗΚΟ για μη ψήφιση του προϋπολογισμού και από την άλλη ο κορωνοϊός. Ειδικά φέτος, για τον κρατικό προϋπολογισμό η κάθε ψήφος για την κυβέρνηση έχει τη σημασία της, γι’ αυτό αύριο θα συζητηθεί στην Επιτροπή Νομικών η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ, με την οποία τροποποιείται το σύνταγμα, έτσι ώστε οι βουλευτές που θα είναι σε αυτοπεριορισμό να μπορούν να ψηφίζουν εξ αποστάσεως. Τις επόμενες ημέρες το θέμα θα αποτελέσει και πάλι αντικείμενο συζήτησης σε νέα σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων.

Σχετικά νέα

X
Translate »