Γενικά

Νέα λατομεία στην επαρχία Λάρνακας

Το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης σχεδιάζει να χωροθετήσει νέα λατομική ζώνη με σκυροθραυστικές μονάδες στην επαρχία Λάρνακας, με στόχο τη διασφάλιση των αποθεμάτων ορυκτών πόρων για την κάλυψη των αναγκών της επαρχίας σε μακρόχρονη βάση. Η εν λόγω περιοχή αναμένεται να εξυπηρετήσει τις μελλοντικές ανάγκες της επαρχίας Λάρνακας σε αδρανή υλικά για περίοδο 25 ετών. 

 

 

Το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης διεξήγαγε έρευνα για εντοπισμό περιοχών που διαθέτουν σημαντικά αποθέματα διαβασικού πετρώματος, κατάλληλα για την παραγωγή αδρανών υλικών. Επιλέγηκαν αρχικά τρεις περιοχές όπου διεξήχθη γεωλογική έρευνα, οι οποίες βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων των κοινοτήτων Βαβατσινιάς – Λαζανιάς, Πάνω Λευκάρων – Λυθροδόντα και Δελίκηπου.

Σύμφωνα με το αρμόδιο Τμήμα, στις περιοχές αυτές υπάρχει από γεωλογικής άποψης διαβασικό πέτρωμα καλής ποιότητας. Ωστόσο, και οι τρεις περιοχές χωροθετούνται σε κρατική δασική γη, καθώς η πρώτη εμπίπτει εντός του Εθνικού Δασικού Πάρκου Μαχαιρά και οι άλλες δύο εντός του Κύριου Κρατικού Δάσους Αετόμουττη.

Στο πλαίσιο δημόσιας σύμβασης, η εκπόνηση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) έχει ήδη ανατεθεί σε ιδιωτικές εταιρείες περιβαλλοντικών μελετών. Για το θέμα ενημερώθηκαν επίσης οι επηρεαζόμενες κοινότητες από το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης, οι οποίες κλήθηκαν να υποβάλουν στις εταιρείες περιβαλλοντικών μελετών τα σχόλια και τις απόψεις τους για το σχέδιο, έτσι ώστε να αξιολογηθούν και να ληφθούν υπόψη κατά την εκπόνηση της ΣΜΠΕ και τη διαμόρφωση μέτρων ελαχιστοποίησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Κοινοτικό Συμβούλιο Λυθροδόντα εκφράζει την έντονη διαφωνία του για τις επιλογές των προτεινόμενων περιοχών για πιθανή δημιουργία Λατομικής Ζώνης. Η διαφωνία οφείλεται σε λόγους εναρμόνισης με την ισχύουσα νομοθεσία και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, των υδάτινων πόρων και της ποιότητας ζωής. Επισημαίνεται ότι οι προτεινόμενες περιοχές είναι δασικές και σε πολεοδομικές ζώνες προστασίας της φύσης. Επίσης, σ’ αυτές περιλαμβάνονται περιοχές του Δικτύου Natura 2000 και σημαντικοί βιότοποι άγριας ζωής.

Σύμφωνα με την ισχύουσα Δήλωση Πολιτικής για τη Ρύθμιση και τον Έλεγχο της Ανάπτυξης και την Προστασία του Περιβάλλοντος στην Ύπαιθρο και στα Χωριά, η Λατομική Ανάπτυξη δεν επιτρέπεται σε Περιοχές Εξαιρετικής Φυσικής Καλλονής (παράγραφος 9.8.2.γ). Η δημιουργία Λατομικής Ζώνης προϋποθέτει μεγάλης κλίμακας γεωμεταβολές, γεγονός που πολλαπλασιάζει τα προβλήματα προστασίας του περιβάλλοντος. Σύμφωνα πάντα με την πιο πάνω πολιτική, τμήματα των πιο πάνω περιοχών εμπίπτουν στο Δίκτυο Natura 2000.

Επιπρόσθετα, οι προτεινόμενες περιοχές περιλαμβάνουν σημαντικούς βιότοπους άγριας ζωής. Σύμφωνα με την ισχύουσα Δήλωση Πολιτικής, στις πιο πάνω περιοχές δεν επιτρέπεται η Λατομική Ανάπτυξη (παράγραφος 9.8.6.γ).

Επιπλέον, οι προτεινόμενες περιοχές εμπίπτουν εντός ή/και συνορεύουν με τις λεκάνες απορροής και τις ζώνες προστασίας των ταμιευτήρων ύδρευσης (φραγμάτων πόσιμου νερού) Λευκάρων και Διποτάμου. Η περιοχή Β γειτνιάζει (εφάπτεται) με την Κοντινή Ζώνη Προστασίας του ταμιευτήρα ύδρευσης Λευκάρων. Πέραν τούτων, φαίνεται ότι από την περιοχή Γ περνά υδατόρεμα που καταλήγει στον ταμιευτήρα ύδρευσης Διπόταμου.

Όλες οι πιο πάνω διαπιστώσεις οδηγούν χωρίς αμφιβολία στο συμπέρασμα ότι τυχόν λατομική δραστηριότητα στις προτεινόμενες περιοχές θα επηρεάσει σημαντικά και ουσιαστικά τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα του νερού των πιο πάνω φραγμάτων, με όλα τα δυσάρεστα καταστρεπτικά αποτελέσματα.

Οι προτεινόμενες περιοχές, στη συντριπτική πλειοψηφία της έκτασής τους, είναι δασώδεις και σ’ αυτές υπάρχει σημαντική άγρια πανίδα και χλωρίδα.

Οι περιοχές γειτνιάζουν με σημαντικές περιοχές για τα πουλιά και τρεις γνωστούς διαδρόμους – περάσματα διέλευσης αγρίων πτηνών. Σύμφωνα με το Κοινοτικό Συμβούλιο Λυθροδόντα, η αξιόλογη βιοποικιλότητα των περιοχών θα επηρεαστεί σημαντικά από τη λατόμευση, θα καταστρέψει ανεπανόρθωτα το φυσικό περιβάλλον που είναι Εξαιρετικής Φυσικής Καλλονής και θα επηρεάσει την άγρια πανίδα και χλωρίδα χωρίς ελπίδα αποκατάστασης.

Το Συμβούλιο προειδοποιεί ότι τυχόν επεμβάσεις και λατομικές εργασίες θα καταδικάσουν «εις θάνατον» θαυμάσιες από απόψεως φυσικού περιβάλλοντος περιοχές και θα δημιουργήσουν τεράστια ζημιά από κάθε άποψη.

 

ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΛΥΘΡΟΔΟΝΤΑ

Στην επιστολή του Κοινοτικού Συμβουλίου Λυθροδόντα με παραλήπτες αρμόδιες Αρχές (τμήματα / υπηρεσίες), άλλες επηρεαζόμενες κοινότητες, επαρχιακές διοικήσεις και κοινοβουλευτικές επιτροπές αναφέρεται πως είναι φανερό ότι η πρόταση για δημιουργία Λατομικής Ζώνης στις πιο πάνω περιοχές θα πρέπει να απορριφθεί και να μην γίνει περαιτέρω συζήτηση του θέματος.

Επισημαίνεται ότι η δημιουργία Λατομικής Ζώνης είναι αντίθετη με βασικές διατάξεις της θεσμοθετημένης Δήλωσης Πολιτικής και των καθορισμένων Πολεοδομικών Ζωνών και συνεπώς είναι αυθαίρετη και παράνομη. Πέραν τούτου, τονίζεται, οι τεράστιοι κίνδυνοι για τους υδάτινους πόρους και το φυσικό περιβάλλον αποτελούν ουσιαστικά και σημαντικά επιχειρήματα για απόρριψη της πρότασης.

Καταλήγοντας, το Κοινοτικό Συμβούλιο Λυθροδόντα δηλώνει αποφασισμένο να αγωνιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα για απόρριψη της πρότασης. Το Κοινοτικό Συμβούλιο Λυθροδόντα έχει αποδείξει διαχρονικά ότι είναι απόλυτα συνεργάσιμο σε προτάσεις και πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ανάπτυξη και την πρόοδο της κοινότητας, της περιοχής και της πατρίδας μας. Ουδέποτε όμως, σημειώνει, θα συνεργαστεί για υλοποίηση και εδραίωση της αυθαιρεσίας και της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος και των υδάτινων πόρων της περιοχής, γεγονότα που είναι αντίθετα και με ευρωπαϊκές οδηγίες και πολιτικές.

 

Σχετικά νέα

X
Translate »