Γενικά

Νέα δραματική έκκληση σε αιμοδότες από το Κέντρο Αίματος-Mειωμένα τα αποθέματα

Δραματική έκκληση για προσφορά αίματος απευθύνει για άλλη μια φορά το Κέντρο Αίματος του Υπουργείου Υγείας, αφού τα αποθέματα παραγώγων αίματος έχουν μειωθεί κατά πολύ, λόγω της ταχύτατης διεξαγωγής των μαζικών εμβολιασμών τους τελευταίους μήνες. 

Μιλώντας στον REPORTER, o αναπληρωτής προϊστάμενος του Κέντρου Αίματος, Σωκράτης Μενελάου, χαρακτήρισε ως μέτρια την κατάσταση τη δεδομένη στιγμή, υποδεικνύοντας πως υπάρχει αισιοδοξία ότι θα βελτιωθεί και θα είναι καλύτερη, όταν και εφόσον εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού και σταματήσουν οι εμβολιασμοί να είναι τόσο μαζικοί σε αριθμό.

«Το πρόβλημα είναι ότι αρκετές φορές σε όλο αυτό το διάστημα, αναβλήθηκαν πολλές αιμοδοσίες. Έτσι εμείς, αναγκαστικά χρησιμοποιούσαμε μηχανισμούς και τρόπους όπως τα μηνύματα, σε περιόδους που κανονικά δεν θα έπρεπε να το κάνουμε. Γιατί θεωρητικά θα έπρεπε να είχαμε περισσότερες αιμοδοσίες και δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιούσαμε είτε μηνύματα, είτε τηλεφωνικές κλήσεις, τόσο εκτεταμένα. Άρα ο λόγος που μας ανησυχεί, κατά κάποιο τρόπο, είναι το γεγονός ότι επειδή κάποιους μηχανισμούς τους χρησιμοποιήσαμε σε περιόδους που θα έπρεπε να ήταν πιο φυσιολογική η κατάσταση, μας προκαλείται η ανησυχία να μην κουράσουμε τον κόσμο ή να εξαντλήσουμε τους αιμοδότες μας με τα συνεχή μηνύματα».

Επιπρόσθετα, δύο φορές τον χρόνο, φθινόπωρο και άνοιξη, σε όλα τα σχολεία, το Κέντρο Αίματος πραγματοποιεί αιμοδοσίες, ωστόσο κάτι τέτοιο τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω της πανδημίας, ήταν ανέφικτο να γίνει.

«Λόγω του ότι για αρκετό μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν κλειστά τα σχολεία, δεν έγιναν σε μεγάλη έκταση αιμοδοσίες των Λυκείων, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ούτε και η κατάλληλη ανανέωση του μηχανογραφικού μας αρχείου. Με αυτό τον τρόπο είχαμε ένα μεγάλο αριθμό νέων ανθρώπων, οι οποίοι ενίσχυαν το αρχείο των αιμοδοτών μας, όμως φέτος και πέρυσι δεν υπήρξε η κατάλληλη ανανέωση του αρχείου. Από τα σχολεία προσθέταμε γύρω στους 200 αιμοδότες. Έτσι τα τελευταία δύο χρόνια, δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα, ώστε να μπορούμε να επικοινωνούμε και με τους νέους ανθρώπους», ανέφερε ο αναπληρωτής προϊστάμενος του Κέντρου Αίματος.

Σε σχέση με το ότι υπάρχει μια αρκετά μεγάλη μερίδα του κόσμου, η οποία είτε θέλει, είτε φοβάται να προσφέρει αίμα, ο κ. Μενελάου σημείωσε ότι ο λόγος που ίσως να επικρατεί φόβος είναι οι φημολογίες για τους εμβολιασμούς. «Ο λόγος που η κατάσταση είναι μέτρια, είναι γιατί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού εμβολιάζεται είτε με την πρώτη, είτε με τη δεύτερη δόση και λόγων των μικρών περιορισμών που υπάρχουν, στερείται στον κάθε αιμοδότη να έρθει και να δώσει αίμα. Ένα άτομο το οποίο εμβολιάζεται με AstraZeneca ή Johnson&Johnson, έχει 28 μέρες αποκλεισμό από την κάθε δόση, ενώ με τα εμβόλια Pfizer και Moderna επτά. Αντιλαμβάνεστε ότι ένα μεγάλο μέρος των αιμοδοτών δεν μπορεί να έρθει αυτό το διάστημα, λόγω των εμβολιασμών. Αυτό είναι και ένα πρόβλημα της εποχής, το οποίο καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε».

Παράλληλα, ο κ. Μενελάου ξεκαθάρισε πως για να μην δημιουργείται κάποιος κακός συνειρμός, δεν προκύπτει οποιοδήποτε θέμα, σε σχέση με την ποιότητα ή την ασφάλεια του εμβολίου. «Έχει να κάνει με τον τρόπο σύνθεση του εμβολίου, όπως ισχύει και για άλλα εμβόλια. Όπως τα εμβόλια της γρίπης, της ηπατίτιδας κλπ. Όλα τα εμβόλια έχουν το δικό τους αποκλεισμό».

Σε ερώτηση για το αν σε περίπτωση που ξεφύγει η κατάσταση και χρειάζεται κατεπείγον να δώσουμε αίμα και δεν μπορούμε να προσφέρουμε ο κ. Μενελάου είπε ότι «σε μια τέτοια περίπτωση, που δεν θα έχουμε πολλές επιλογές, θα προβούμε στη χρήση των ΜΜΕ. Με αυτό τον τρόπο και πάντα σε παρόμοιες περιπτώσεις στο παρελθόν, οι αιμοδότες ανταποκρίθηκαν και δεν άφησαν την κατάσταση εκτεθειμένη. Όταν και εφόσον χρειάζεται θα το πράξουμε. Πάντα είναι αποτελεσματική.

Υπάρχουν τακτικοί εθελοντές αιμοδότες, αφού κάθε χρόνο το Κέντρο Αίματος λαμβάνει γύρω στις 65 χιλιάδες μονάδες αίματος. Όπως εξήγησε ο αναπληρωτής προϊστάμενος του Κέντρου, «το αρχείο μας έχει πολλές χιλιάδες αιμοδότες. Αυτό είναι ένα νούμερο ασφαλισμένο. Αν για παράδειγμα ένα άτομο το οποίο δεν μπόρεσε για δικούς του λόγους να έρθει φέτος, δεν σημαίνει ότι παύει να είναι εθελοντής αιμοδότης. Θεωρώ ότι ο κόσμος είναι αρκετά ευαίσθητος. Βέβαια ένα αυθόρμητο γεγονός μπορεί να ευαισθητοποιήσει κάποιους, οι οποίοι δεν είναι αιμοδότες, όμως θεωρώ ότι η πλειοψηφία που είναι αιμοδότες και έρχονται δύο με τρεις φορές τον χρόνο, δεν πιστεύω ότι χρειάζονται κάτι είτε κακό, είτε δυσάρεστο για να ευαισθητοποιηθούν. Η πλειοψηφία του κόσμου είναι ευαισθητοποιημένη έτσι και αλλιώς και αυτό είναι κάτι που αποδείχθηκε και μέσα στην πανδημία. Δεν περιμένουν κάτι κακό για επανέλθουν ή να ευαισθητοποιηθούν. Πιστεύω στην Κύπρο δεν έχουμε αυτή την ανάγκη».

Όσον αφορά τα οφέλη της αιμοδοσίας, ο κ. Μενελάου υπέδειξε ότι το μεγαλύτερο όφελος είναι η ηθική ικανοποίηση που νιώθει ένα άτομο, το οποίο θα προσφέρει αίμα. «Ένας άνθρωπος, ο οποίος θα δώσει αίμα, πάει συνειδητοποιημένος ότι θα δώσει αίμα και ότι με αυτή την πράξη, που διαρκεί μισή ώρα, είναι αρκετό για τον καθένα να νιώσει την νιώσει. Θεωρώ ότι αυτοί που νιώθουν την ικανοποίηση, τη νιώθουν πολύ δυνατά. Σαν όφελος δεν μπορώ να πω κάτι άλλο. Για την ανάγκη της αιμοδοσίας, γνωρίζουμε όλοι στην Κύπρο ότι λόγω του μεγάλου αριθμού θαλασσαιμικών ασθενών στην Κύπρο, οι ανάγκες μας είναι πολύ πιο αυξημένες σε ποσοστό από τις υπόλοιπες χώρες. Άρα αν προσθέσουμε και τις υπόλοιπες ανάγκες που προκύπτουν από άλλους λόγους, όπως δυστυχήματα, εγχειρήσεις, χαμηλή αιμοσφαιρίνη, ογκολογικά, μας κάνει να έχουμε του πιο ψηλό ποσοστό Ευρώπη, τόσο αιμοδοτών, όσο και αναγκών σε αίμα».

Σχετικά νέα

X
Translate »