Έχουμε θέμα

Ναρκωτικά, προφυλακτικά και μόλυνση δίπλα στα φλαμίγκο

Μπορεί οι αλυκές της Λάρνακας να έχουν πλημμυρίσει με νερό και ζωή, ωστόσο αυτά δυστυχώς δεν είναι τα μόνα που βρίσκονται εντός των μεγαλύτερων υδροβιότοπων της Λάρνακας.

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Η εγκατάλειψη του υδροβιότοπου της Λάρνακας από το κράτος, προκαλεί συνεχώς σωρε’ία προβλημάτων που δεν φαίνεται να αντιμετωπίζονται από τα αρμόδια τμήματα με συνεχείς κινδύνους τόσο για τα ενδημικά πουλιά όσο και για τη γενικότερη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής που συμπεριλαμβάνεται στον κατ’άλογο NATURA 2000.

Μια βόλτα στα παράλια της κεντρικής αλυκής είναι αρκετή για να αποκαλύψει την αδιαφορία των αρμόδιων αρχών που παρά τη συνεχή πίεση που δέχονται από οργανωμένα σύνολα αλλά και από σχετικά άρθρα που κατά καιρούς γράφονται, δεν φαίνεται να ιδρώνει το αυτί τους.

Προφυλακτικά, σκουπίδια, μόλυνση μέχρι και χρησιμοποιημένες σύριγγες ξεβράζονται στις ακτές, εκεί όπου εκατοντάδες φλαμίνγκο και άλλα πουλιά ψάχνουν την τροφή τους.

Η περιοχή που τη μέρα αποτελεί επίγειο παράδεισο, τη νύχτα μετατρέπεται σε ένα απέραντο σκοτεινό τόπο ασυδοσίας όπου ο καθένας μπορεί να καταφύγει για να…εκπληρώσει τις επιθυμίες του.

Να σημειωθεί ότι αυτή την περίοδο οι επισκέπτες στην αλυκή είναι εκατοντάδες και προκαλεί αίσθηση το γεγονός ότι μικρά παιδιά παίζουν δίπλα από χρησιμοποιημένες σύριγγες και προφυλακτικά.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαστε με θέματα που αφορούν τις Αλυκές Λάρνακας και όπως φαίνεται δεν είναι ούτε η τελευταία.

Ιδιαίτερα κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες όπου οι αλυκές γεμίζουν ζωή, επανέρχονται ξανά τα προβλήματα που αφορούν τον υδροβιότοπο.

Κάθε χρόνο, σύνδεσμοι και οργανώσεις, καλούν το κοινό να προσεγγίζει με σεβασμό το χώρο και να μην ενοχλούν την πανίδα ενώ υπενθυμίζουν το ή είσοδος στις αλυκές απαγορεύεται. Ωστόσο αυτό δεν τηρείται ποτέ αφού κανένα αρμόδιο τμήμα δεν αναλαμβάνει την ευθύνη της προστασίας του χώρου και τα αρμόδια τμήματα περιορίζονται στις…ανακοινώσεις.

Την απογοήτευση και την αγανάκτηση τους εκφράζουν ο Δήμος Λάρνακας και η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας για την έλλειψη μέτρων προστασίας των Αλυκών Λάρνακας και τη συνεχή όχληση των μεταναστευτικών πουλιών.

Συνεχή Φύλαξη των Αλυκών ζητούν ο Δήμος Λάρνακας και η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και προβολής Λάρνακας

Μιλώντας στον Διάλογο σε προηγούμενο άρθρο, ο πρόεδρος της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και προβολής Λάρνακας Ντίνος Λευκαρίτης δήλωσε ότι πρέπει επιτέλους οι αρμόδιοι φορείς να αναλάβουν δράση για την άμεση εφαρμογή του διαχειριστικού σχεδίου Αλυκών. Ο κ. Λευκαρίτης έκανε θερμή παράκληση και προς το κοινό να προσέχει τα μεταναστευτικά πουλιά.

Σε επικοινωνία με τον Ανώτατο Υγεινομικό Λειτουργό Κώστα Κόκκινο, δήλωσε ότι το πρόβλημα έχει να κάνει περισσότερο με τους τουρίστες αφού ως επί το πλείστων οι Κύπριοι έχουν συμμορφωθεί με τους κανονισμούς και τις πινακίδες που υπάρχουν για την προστασία των Αλυκών.

Διαβάστε επίσης: Εμπάτε Αλυκή αλέστε…

Τόνισε επίσης και την απουσία του κέντρου περιβαλλοντικής Πληροφόρησης το οποίο αναμενόταν να πραγματοποιηθεί το 2011 αλλά λόγω της οικονομικής κρίσης δεν υπήρχε το κονδύλι.

Ο κ. Κόκκινος υπέδειξε την ανάγκη να υπάρχει συνεχής φύλαξη από τους αρμόδιους για την προστασία των φλαμίνκγο για την περίοδο που αυτά είναι εκεί.

Σχετικά νέα

X
Translate »