Breaking News

Γενικά

Μπαίνουμε στην εποχή του eHealth – Ο κάθε πολίτης αποκτά τον δικό του ηλεκτρονικό φάκελο

Επένδυσε στην υγεία για να αποφύγεις την ασθένεια, λέει και ο εμπνευστής του νομοσχεδίου, σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα ηλεκτρονικής υγείας, καθηγητής Χρίστος Σχίζας. Η Κύπρος επίσημα πλέον μπαίνει στην ηλεκτρονική εποχή με την καθιέρωση της ηλεκτρονικής υγείας ως του ενδεικνυόμενου μέσου παροχής υπηρεσιών φροντίδας υγείας αλλά και της ασφαλούς επεξεργασίας, αποθήκευσης και διακίνησης των πληροφοριών που αφορούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα για την υγεία του καθενός μας. Το «ναι» της πλειοψηφίας της Βουλής στο νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική υγεία, την περασμένη Παρασκευή, ανοίγει τον δρόμο για την απόκτηση από κάθε πολίτη του δικού του ηλεκτρονικού φακέλου. Ο ηλεκτρονικός φάκελος υγείας θα αποτελεί προσωπική περιουσία του κατόχου του και μόνο κατόπιν δικής του έγκρισης θα μπορεί κάποιος να δει το περιεχόμενό του.

 

 

Ο κωδικός για το «ξεκλείδωμα» του φακέλου θα γίνεται γνωστός μόνο στον κάτοχό του. Συνεπώς, οι πάροχοι υγείας για να μπορούν να έχουν πρόσβαση στον ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς θα πρέπει να εξουσιοδοτηθούν από τον κάτοχό του. Βάσει του νόμου, δημιουργείται η Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας με το νομοσχέδιο να διαλαμβάνει ταυτόχρονα τη διασυνοριακή ρύθμιση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στον ευρωπαϊκό χώρο. Εάν δηλαδή ένας Ευρωπαίος πολίτης χρειαστεί περίθαλψη σε κάποια χώρα της ΕΕ ο γιατρός θα μπορεί να «ξεκλειδώσει» τον ιατρικό του φάκελο και να δει όλες τις πληροφορίες που αφορούν την υγεία του, γεγονός που διευκολύνει τη διάγνωση αλλά και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας. Δημιουργούνται επίσης Τράπεζες Δεδομένων Υγείας από τους παρόχους υγείας αλλά και μια Ενιαία Τράπεζα η οποία θα έχει την ευθύνη της δημιουργίας, της τήρησης και αποθήκευσης ηλεκτρονικά του ηλεκτρονικού φακέλου του κάθε πολίτη της Δημοκρατίας, κάτω από πολύ αυστηρές δικλίδες ασφαλείας.

Ο νόμος προνοεί ότι με τη γέννηση κάθε τέκνου στη Δημοκρατία δημιουργείται αυτόματα ηλεκτρονικός φάκελος υγείας στην Ενιαία Τράπεζα Ηλεκτρονικών Φάκελων Υγείας, ενώ για την απόκτηση ηλεκτρονικού φακέλου υγείας προϋπόθεση αποτελεί η εγγραφή κάθε πολίτη και των ανήλικων τέκνων του είτε σε Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη (ΚΕΠ) είτε ηλεκτρονικά στην κυβερνητική διαδικτυακή δίοδο ασφαλείας Αριάδνη ή και σε άλλες πιστοποιημένες εφαρμογές.

 

Τράπεζες δεδομένων

Κάθε πάροχος υγείας θα πρέπει να δημιουργήσει Τράπεζα Δεδομένων στην οποία, εν ολίγοις, θα καταχωρεί τα δεδομένα υγείας που αφορούν την εξειδίκευσή του και την υπηρεσία υγείας που προσφέρει στον πολίτη. Στην τράπεζα παρόχου εκτελούνται οι ακόλουθες λειτουργίες:

  • Η καταχώριση, η τήρηση και η ηλεκτρονική αποθήκευση του βασικού συνόλου των δεδομένων υγείας του πολίτη.
  • Η επεξεργασία των δεδομένων υγείας.
  • Η τήρηση αντιγράφων ασφαλείας των δεδομένων υγείας που βρίσκονται στη δική του τράπεζα.
  • Η διάθεση προς τον πολίτη και τον νενομισμένο αντιπρόσωπό του των δεδομένων υγείας που τον αφορούν
  • Η διαλειτουργικότητα με άλλα συστήματα ηλεκτρονικής υγείας για σκοπούς αλληλοενημέρωσης με στόχο την παροχή της καλύτερης υπηρεσίας υγείας προς τον πολίτη.

 

Ενιαία Τράπεζα

Από τις πιο βασικές λειτουργίες της Ενιαίας Τράπεζας Ηλεκτρονικών Φακέλων Υγείας είναι η δημιουργία, τήρηση και ηλεκτρονική αποθήκευση του Ηλεκτρονικού Φάκελου Υγείας κάθε πολίτη της Δημοκρατίας καθώς και η επεξεργασία των δεδομένων υγείας που περιλαμβάνονται στον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας και τυχόν μετατροπή τους σε ανώνυμες βάσεις δεδομένων, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ηλεκτρονικές τράπεζες ανώνυμων βιοϊατρικών πληροφοριών που δύναται να δημιουργηθούν.

Στον νόμο καθίσταται σαφές ότι η εξαγωγή των δεδομένων υγείας από την Ενιαία Τράπεζα Ηλεκτρονικών Φακέλων Υγείας γίνεται μόνο με τη συγκατάθεση κάθε πολίτη για συμπερίληψη των προσωπικών του δεδομένων σε ανώνυμες βάσεις δεδομένων. Στις αρμοδιότητες της Ενιαίας Τράπεζας Δεδομένων βρίσκεται επίσης η ηλεκτρονική επικοινωνία και διάθεση των δεδομένων υγείας στους εξουσιοδοτημένους χρήστες του ηλεκτρονικού φακέλου του ασθενούς, καθώς και η εξασφάλιση της διαλειτουργικότητας του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας με άλλα συστήματα ηλεκτρονικής υγείας.

 

Πρόσβαση κατόπιν έγκρισης

Κάτοχοι ηλεκτρονικού φακέλου και πάροχοι υγείας έχουν συγκεκριμένα δικαιώματα σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των ηλεκτρονικών φακέλων τα οποία αναφέρονται σαφώς στη νομοθεσία. Πιο συγκεκριμένα οι κάτοχοι ηλεκτρονικού φακέλου μπορούν να έχουν πρόσβαση και να λαμβάνουν ηλεκτρονικά πληροφορίες αναφορικά με τα δεδομένα υγείας τους από τον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας. Οι ίδιοι θα ορίζουν τα επίπεδα εξουσιοδότησης για τους παρόχους διευκρινίζοντας σε ποιον θα παρέχεται μερική ή καθολική εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας ενώ θα μπορούν να κλειδώνουν ορισμένα δεδομένα υγείας τα οποία καθίστανται μη προσβάσιμα στον πάροχο υπηρεσιών υγείας. Θα μπορούν επίσης να καταχωρούν οικειοθελώς δεδομένα υγείας που δεν περιλαμβάνονται στο βασικό σύνολο δεδομένων υγείας καθώς και να διορθώνουν και να διαγράφουν πληροφορίες μη ιατρικού περιεχομένου τις οποίες δεν έχουν καταχωρήσει οι ίδιοι. Οι πάροχοι υγείας θα έχουν πρόσβαση σε φάκελο ασθενούς μόνο όταν

  • έχουν εξουσιοδότηση από τον κάτοχο του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας
  • η ταυτότητα του ασθενούς, ο ρόλος του και ο μοναδικός ηλεκτρονικός αναγνωριστικός κωδικός του έχουν επιβεβαιωθεί.

Στον νόμο αναφέρεται επίσης ότι οι οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι η φύλαξη, η επεξεργασία και η αποθήκευση των δεδομένων υγείας στον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας γίνονται σύμφωνα με τον νόμο για τα προσωπικά δεδομένα και τον κανονισμό της ΕΕ.

 

Πηγή:Πολίτης

Σχετικά νέα

X
Translate »