Γενικά

Μία αλλιώτικη 25η Μαρτίου για τον ελληνισμό. Κύπρος και Ελλάδα γιορτάζουν σε καραντίνα

Η πιο περίεργη εθνική επέτειος της 25η Μαρτίου – Ακυρώθηκαν δοξολογίες και εκδηλώσεις στην Κύπρο λόγω κορωνοϊού – Λιτά και με μαχητικά γιορτάζει η Ελλάδα – Σημαντική εορτή και για τον Χριστιανισμό

 

«Χτυπήθηκαν» και οι εορτασμοί της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου από τον κορωνοϊό αλλά σε καμία περίπτωση δεν επηρεάστηκε το φρόνημα των Ελλήνων.

Κύπρος και Ελλάδα φέτος θα τιμήσουν την επέτειο της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης το 1821 σε καραντίνα και χωρίς παρελάσεις, χωρίς πανηγυρικές δοξολογίες και άλλες εκδηλώσεις λόγω του αόρατου αλλά θανατηφόρου εχθρού που επιτίθεται στο παγκόσμιο.

Λόγω της πανδημίας στην Κύπρο έχουν αναβληθεί όλες οι εκδηλώσεις και δοξολογίες ωστόσο στην Ελλάδα θα γίνει λιτός εορτασμός.

Σημαντική ημέρα και για την Ορθοδοξία. Τιμάται ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου σε ανάμνηση της χαρμόσυνης αναγγελίας από τον αρχάγγελο Γαβριήλ προς την Παρθένο Μαρία ότι πρόκειται να γεννήσει τον Υιό του Θεού.

 

Μαχητικά πάνω απ’ όλη την Ελλάδα

Μήνυμα προς τον ελληνικό λαό με αφορμή την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου αναμένεται να απευθύνει σήμερα το πρωί και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα παρευρεθεί στη λιτή τελετή κατάθεσης στεφάνου προς τιμήν των ηρώων της Επανάστασης του 1821, τιμώντας με την παρουσία του την εθνική επέτειο, στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Η σεμνή τελετή μπροστά στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, η οποία θα λάβει χώρα στις 11 το πρωί σήμερα, θα υποκαταστήσει -λόγω της πανδημίας- την καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση, ενώ ταυτόχρονα με την τελετή πάνω από την πλατεία Συντάγματος θα πραγματοποιηθεί διέλευση 4 μαχητικών αεροσκαφών Mirage 2000/-5 της Πολεμικής Αεροπορίας και 6 ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού.

Το «παρών» στους δωρικούς εορτασμούς λόγω της συνθήκης αναμένεται να δώσει και ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κώστας Τασούλας, ενώ στην ίδια τελετή έχουν προσκληθεί και οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ελιγμοί και στις Καστανιές

Παρά τις αντιξοότητες, οι σεμνοί εορτασμοί δεν φείδονται συμβολισμών, καθώς στην κορυφή τους βρίσκονται οι ακριτικές περιοχές του Έβρου, οι οποίες δοκιμάζονται το τελευταίο διάστημα. Ειδικότερα, στις 11:30, στο Επιτηρητικό Φυλάκιο 1 στις Καστανιές Έβρου, θα πραγματοποιηθεί απόδοση τιμών από τη Φρουρά στη Σημαία, με ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και ταυτόχρονη διέλευση ενός ζεύγους μαχητικών F – 16 της Πολεμικής Αεροπορίας. Το ίδιο ζεύγος μαχητικών F-16 θα κατευθυνθεί στη συνέχεια πάνω από την Αλεξανδρούπολη, την Καβάλα, τη Λήμνο, τη Λέσβο και τη Χίο.

Στο ίδιο διάστημα, θα πραγματοποιηθούν διελεύσεις από ζεύγη μαχητικών F-16, πάνω από:

– τη Θεσσαλονίκη, την Καστοριά, τα Ιωάννινα, την Κέρκυρα, Πρέβεζα, το Άκτιο και το Μεσολόγγι,

– τα Χανιά, την Κω, τη Ρόδο, το Καστελόριζο, την Κάρπαθο, την Κάσο, τον Άγιο Νικόλαο, το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο,

– την Πάτρα, την Τρίπολη, τη Σπάρτη, την Καλαμάτα, το Γύθειο, τον Πύργο και τον Άραξο,- τη Λάρισα, το Βόλο, την Σκύρο, τη Σάμο, τα Ψαρά, την Κάλυμνο και την Πάτμο.

Ο «Ζευς» στις επάλξεις

Ανίκητος, ωστόσο, από τον κορωνοϊό αποδεικνύεται ο πιλότος της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 «Ζευς» της Πολεμικής Αεροπορίας. Ο αγαπημένος σμηναγός όλων των Ελλήνων, ο οποίος με τα μηνύματά του από αέρος σκορπίζει ρίγη εθνικής υπερηφάνειας κάθε χρονιά στην στρατιωτική παρέλαση, θα απευθύνει μήνυμα προς τους πολίτες κατά τη διάρκεια της πτήσης, αψηφώντας την πανδημία.

Η αποτίναξη 400 χρόνων σκλαβιάς

Στις 25 Μαρτίου τιμάται η έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς.

Σε διπλωματικό επίπεδο η επανάσταση είχε ξεκινήσει από τα τέλη Φεβρουαρίου του 1821 από την μακρινή Μολδοβλαχία (σημερινή Ρουμανία) από τον πρίγκιπα Αλέξανδρο Υψηλάντη. Στην Ελλάδα η εξέγερση ξεκίνησε από την Πελοπόννησο και γρήγορα εξαπλώθηκε στη Στερεά Ελλάδα κι από εκεί σε ολόκληρη τη χώρα.

Στην καλλιέργεια της εθνικής ταυτότητας που ήταν απαραίτητη για την εκκίνηση της Επανάστασης καταλυτικό ρόλο έπαιξε ο νεοελληνικός διαφωτισμός. Από τους κυριότερους εκπροσώπους του υπήρξε ο Ρήγας Φεραίος ή Βελεστινλής, ο οποίος είχε γράψει και το περίφημο «καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά 40 χρόνια σκλαβιά και φυλακή», φράση η οποία συνδέθηκε άρρηκτα με τον απελευθερωτικό αγώνα.

Σύμφωνα με τους λαϊκούς θρύλους η Επανάσταση ξεκίνησε από τα Καλάβρυτα και συγκεκριμένα από την Αγία Λαύρα. Εκεί, ο μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε κρυφά τη σημαία της Επανάστασης στις 25 Μαρτίου 1821, δίνοντας το έναυσμα για τον απελευθερωτικό αγώνα.

Το γεγονός αυτό καταγράφηκε ιστορικά και μάλιστα του δόθηκε έμφαση καθώς συσχέτιζε κατά κάποιον τρόπο την Εκκλησία και τη θρησκευτική παράδοση με την Επανάσταση.

Επίσης, σύμφωνα με μια άποψη η ημερομηνία επιλέχθηκε αφενός λόγω της θρησκευτικής σημασίας της και αφετέρου γιατί πίστευαν ότι την ημέρα εκείνη θα μπορούσαν να κρύψουν την Επανάσταση μέσα στους θρησκευτικούς πανηγυρισμούς. Έτσι η επέτειος εορτασμού του ιστορικού αυτού γεγονότος καθορίστηκε να γίνεται κάθε χρόνο στις 25 Μαρτίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Μητροπολιτικός Ναός των Αθηνών θεμελιώθηκε την 25 Δεκ. 1842 και αφιερώθηκε στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου για να τιμηθεί η 25 Μαρτίου 1821.

Cyprus Times

Σχετικά νέα

X
Translate »