Εκπαίδευση

Με μισή ύλη Γενάρη ή με όλη στο τέλος

Σε περίπτωση που η επιδημιολογική εικόνα της χώρας δεν επιτρέψει να διεξαχθούν οι εξετάσεις του πρώτου τετραμήνου, όπως αυτές είναι ορισμένες τον Ιανουάριο (14-27), τότε οι μαθητές της Α’ και Β’ τάξης Λυκείων και Τεχνικών Σχολών θα αναγκαστούν να εξεταστούν στο σύνολο της ύλης στο τέλος της σχολικής χρονιάς.

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Παιδείας σχετικά με το θέμα των εξετάσεων τετραμήνου και τη συζήτηση που γίνεται γύρω από αυτές και τη θέση που εκφράζουν εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς για αναβολή τους. Ο Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι αυτό προνοείται από τους Κανονισμούς, διερωτώμενος όμως κατά πόσο «είναι άραγε υπέρ των παιδιών, σε μια δύσκολη χρονιά να έχουν να εξεταστούν στο τέλος για όλη τη διδασκαλία της χρονιάς». Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι οι Διευθύνσεις στο Υπουργείο, σε συνεργασία με τις επιθεωρήσεις όλων των μαθημάτων και τα σχολεία, λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες φετινές συνθήκες καταγράφοντας τι έχει διδαχθεί παντού, ενώ και στη συνέχεια, στα γραπτά, θα επικρατήσει προσέγγιση μετριασμού των όποιων δυσκολιών στη βάση των δεδομένων όπως διαμορφώθηκαν.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι Α’ και Β’ Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, εκτός απροόπτου (επιδείνωση των υγειονομικών συνθηκών), θα έχουν τη γραπτή εξέταση του πρώτου τετραμήνου, τονίζοντας πως θα ήταν λάθος τη στιγμή που η σχολική χρονιά εξελίσσεται ικανοποιητικά, «να πάρουμε μια απόφαση που να βάζει σκιές». «Διότι κάποιος που ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να γίνει η γραπτή εξέταση, είναι σαν να λέει ότι η σχολική χρονιά δεν εξελίσσεται ικανοποιητικά. Τι θα έπρεπε να γίνει τότε; Να επεκτείνουμε το πρώτο τετράμηνο και ίσως τελικά και ολόκληρη τη χρονιά ή να πούμε ότι δεν ήταν μια έγκυρη σχολική χρονιά; Η διδασκαλία προχωρά υπό τις περιστάσεις πολύ ικανοποιητικά και η αξιολόγηση είναι μέρος του ίδιου και του αυτού προγράμματος διδασκαλίας. Στόχος είναι, εφόσον μπορούμε, να κερδίσουμε τη χρονιά, όχι να της βάλουμε αμφιβολία και σκιά. Δεν ξέρω αν γίνεται αντιληπτό, αλλά μια τέτοια συζήτηση είναι εις βάρος των μαθητών και των μαθητριών», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Προδρόμου.

Αναφορικά με την τηλεκπαίδευση, ο αρμόδιος υπουργός δήλωσε ότι σε περίπου 50 Λύκεια και Τεχνικές Σχολές προχωρούν κανονικά τα μαθήματα, αναφερόμενος όμως και στις περιπτώσεις όπου καταγράφηκαν προβλήματα. «Στις πολύ λίγες εκείνες περιπτώσεις που η ΑΤΗΚ δεν ήταν δυνατό για τεχνικούς λόγους να δώσει την αναβάθμιση του δικτύου στο βαθμό που χρειάζεται αμέσως, μέσα στο προηγούμενο διάστημα, έχουν δοθεί άλλες λύσεις και γίνεται και εκεί κανονικά εξ αποστάσεως διδασκαλία», πρόσθεσε.Εντός του επόμενου μήνα αναμένεται να φτάσουν πέραν των 2.000 ηλεκτρονικές συσκευές που θα διατεθούν σε σχολεία.

Σχετικά νέα

X
Translate »