Οικονομία

Λάρνακα: Από φτωχός συγγενής σε πόλο έλξης – Ο χάρτης των πολυώροφων κτιρίων στην πόλη μας

Πηγή: stockwatch.com.cy

Απότομο πολεοδομικό ύψος έχει πάρει η Κύπρος τα τελευταία χρόνια ως αποτέλεσμα των χαλαρώσεων και κινήτρων που δόθηκαν στις εταιρείες ανάπτυξης για προσέλκυση επενδύσεων, κυρίως μέσω του προγράμματος πολιτογραφήσεων.

Στοιχεία του τμήματος πολεοδομίας που δόθηκαν στη StockWatch επιτρέπουν την χαρτογράφηση της απότομης πολεοδομικής ανάπτυξης που προμηνύουν οι αιτήσεις για δεκάδες πολυώροφα κτίρια σε όλες τις πόλεις, με σημείο αναφοράς τη Λεμεσό που συγκεντρώνει περίπου τα δύο τρίτα των αιτήσεων.

Από τις 126 αιτήσεις για πολυώροφα κτίρια που κατατέθηκαν ενώπιον της πολεοδομίας οι έντεκα αιτήσεις αφορούν πύργους από 26 έως 45 ορόφους και οι έντεκα από 21 έως 25 ορόφους.

Τη σκυτάλη κατέχει η Λεμεσός ενώ εντυπωσιακή ανάπτυξη παρουσιάζει και η Λάρνακα.

Σημειώνεται ότι τα κτίρια άρχισαν να παίρνουν ύψος στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια όταν η κυβέρνηση εφάρμοσε το σχέδιο των πολιτογραφήσεων με την παραχώρηση κυπριακού διαβατηρίου σε ξένους υπό την προϋπόθεση επένδυσης ύψους €2,5 εκ. και με το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών να επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο σε επενδύσεις σε ακίνητα.

Ειδικότερα από το 2016 έως την 31η Μαρτίου 2020, ο διευθυντής του τμήματος πολεοδομίας του οποίου απαιτείται η σύμφωνος γνώμη, άναψε το πράσινο σε 126 αιτήσεις για ανέγερση πολυώροφων κτιρίων από τις οποίες οι 67 αφορούν κτίρια άνω των 15 ορόφων, σε όλα τα αστικά κέντρα.

 

 

Σημειώνεται ότι για τη Λευκωσία τα στοιχεία αφορούν μόνο περιπτώσεις εκτός της περιοχής του κέντρου της πρωτεύουσας, εφόσον με βάση το Σχέδιο Περιοχής Κέντρου Λευκωσίας 2016, δεν απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του διευθυντή της πολεοδομίας για αιτήσεις που εμπίπτουν στα όρια του εν λόγω σχεδίου.  Στη Λευκωσία βρίσκονται ήδη υπό ανέγερση αρκετά πολυώροφα κτίρια, ενώ έχει ήδη ολοκληρωθεί η ανέγερση του ψηλότερου μέχρι στιγμής κτιρίου 34 ορόφων.

Τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν επίσης την ελεύθερη Αμμόχωστο και τους δύο δίδυμους πύργους 26 ορόφων έκαστος στο project της μαρίνας Αγίας Νάπας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέλυσε η StockWatch, για τη Λεμεσό κατατέθηκαν 84 αιτήσεις για ψηλά κτίρια: 22 αιτήσεις για κτίρια 15 ορόφων, 14 αιτήσεις για κτίρια από 16- 20 ορόφους. Και 5 αιτήσεις για κτίρια από 21- 25 ορόφους και 10 αιτήσεις για πύργους άνω των 26 ορόφων. Επιπλέον εγκρίθηκαν και 33 αιτήσεις για κτίρια μέχρι 10 ορόφους.

Η πόλη του Ζήνωνα που πριν μερικά χρόνια αποτελούσε τον φτωχό συγγενή των άλλων αστικών κέντρων, σήμερα αποτελεί πόλο έλξης για μεγαλοεπενδυτές από Ρωσία, Λίβανο και Ισραήλ, με μια πλειάδα ψηλών κτιρίων να βρίσκεται υπό ανέγερση.

Ο διευθυντής της πολεοδομικής αρχής έδωσε τη σύμφωνο γνώμη του για 18 ψηλά κτίρια στη Λάρνακα ως εξής:

-13 αιτήσεις για κτίρια από 11 – 15 ορόφους. 

– 16 για κτίρια έως 20 ορόφους,

-2 αιτήσεις για κτίρια από 21 έως 25 ορόφους,

-Δόθηκε επίσης και η πρώτη σύμφωνος γνώμη για ένα πύργο 26 ορόφων και άνω.

Στην Πάφο οι αιτήσεις ανήλθαν στις 18 ως εξής: Για μέχρι 10 ορόφους κατατέθηκαν 10 αιτήσεις. Για κτίρια 15 ορόφων κατατέθηκαν 4 αιτήσεις. Για κτίρια από 16 έως 20 ορόφους 3 αιτήσεις και από 21 έως 25 ορόφους 1 αίτηση.

Στη Λευκωσία κατατέθηκαν συνολικά 6 πολεοδομικές αιτήσεις ως εξής: Μέχρι 10 ορόφους 1 αίτηση, από 11-15 ορόφους 2 αιτήσεις, από 16-20 ορόφους 2 αιτήσεις και από 21 ορόφους 1 αίτηση.

Να σημειωθεί ακόμη ότι με βάση τις πρόνοιες των τοπικών σχεδίων, ο διευθυντής του τμήματος πολεοδομίας και οικήσεως, για πολεοδομικές αιτήσεις που αφορούν οικοδομή με αριθμό ορόφων πέραν των 2 από τον επιτρεπόμενο με βάση την πολεοδομική ζώνη, πρέπει να δώσει τη σύμφωνη γνώμη του, πριν η πολεοδομική αρχή (π.χ. δήμαρχος Πάφου, επαρχιακός λειτουργός Λάρνακας, κ.ο.κ.) χορηγήσει την πολεοδομική και οικοδομική άδεια.

Σχετικά νέα

X
Translate »