Uncategorized

Κωστρίκης: Λήξη επιδημίας με 85% εμβολιαστική κάλυψη-Υπερβολή PCR για φοιτητές

Η νέα ακαδημαϊκή χρονιά και ο κίνδυνος ενός νέου κύματος το Φθινόπωρο απασχολούν το τελευταίο διάστημα τόσο τους επιδημιολόγους όσο και την Κυβέρνηση οι οποίοι προσπαθούν με τις ανάλογες αποφάσεις να περιορίσουν μια νέα ραγδαία εξάπλωση του ιού στην κοινότητα.

Στο Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκε ο δρ Λεόντιος Κωστρίκης, ο οποίος μίλησε για τις μεταλλάξεις, τα εμβόλια αλλά και τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά.

Αρχικά ανέφερε ότι οι μεταλλάξεις έχουν κυριαρχήσει την Κύπρο με την μετάλλαξη Δέλτα να είναι παρούσα σε όλες τις λοιμώξεις της χώρας μας.

«Όταν αρχίζει και χειμωνιάζει ο κόσμος  τείνει να είναι σε εσωτερικούς χώρους άρα αυξάνεται η μετάδοση του ιού. Πρέπει να προφυλάσσονται περισσότερο όταν θα είναι σε εσωτερικό χώρο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις μεταλλάξεις είπε ότι αυτό που ξέρουμε για την Κύπρο είναι ότι τα τέσσερα κύματα που έχουμε δει στο νησί μας είναι αποτέλεσμα εισδοχής νέου διαφορετικού γονότυπου ιού.

«Τα επιδημιολογικά κύματα (4) είναι λόγω του ότι εισήλθε στο νησί νέος ιος με διαφορετικές μεταλλάξεις.  Για να δούμε νέο κύμα πρέπει να δούμε εισαγωγή νέου ιού» είπε ο δρ Κωστρίκης.

Ερωτηθείς αν μπορούμε να προλάβουμε μια νέα εισδοχή ιού είπε τα εξής: «Αυτό που εισηγήθηκα είναι να ελέγχουμε αριθμών λοιμώξεων για να ξέρουμε τι εισέρχεται στη χώρα μας».

Συμπλήρωσε ότι τα τρία προηγούμενα κύματα ήταν εισαγωγές από το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά για το τέταρτο δεν ξέρουμε ακόμα.

Επιπλέον μιλώντας για τον εμβολιασμό είπε:

«Ο εμβολιασμός είναι το μοναδικό όπλο που έχουμε αυτή τη στιγμή στην κατοχή μας. Η εμβολιαστική κάλυψη που χρειαζόμαστε για τη λήξη της πανδημίας είναι περίπου το 82-85%».

«Πιστεύω ότι είναι θέμα μηνών να γίνει αυτό, είμαστε αρκετά κοντά και νομίζω είναι εφικτό. Αν γίνει αυτό, θα δημιουργηθεί ανοσία της αγέλης που θα σταματήσει την επιδημία».

Κλείνοντας μίλησε για το θέμα που συζητείται έντονα το τελευταίο διάστημα, η επιστροφή των φοιτητών στα πανεπιστήμια.

«Οι φοιτητές πρέπει να καταλάβουν ότι θα έρθουν στις 6 του Σεπτέμβρη με Safe Pass, το Safe Pass προνοεί είτε εξέταση είτε εμβολιασμό».

Ο ίδιος πρότεινε, αν η κατάσταση συνεχίσει να βελτιώνεται,  η εξέταση να γίνεται αρχικά με rapid τεστ, «Να ξεκινήσουμε με rapid τεστ και να γίνει αναθεώρηση σε ένα μήνα. Ίσως το PCR να είναι υπερβολικό αυτή τη στιγμή, ή  μπορεί να γίνει παραδείγματος χάρη σε μεγάλα ακροατήρια, εγώ θα έλεγα από τις τάξεις των 30 ατόμων και πάνω».

«Σε κάποια φάση όλοι θα πρέπει να εμβολιαστούν και θα δώσουμε τον χρόνο στους φοιτητές να ενημερωθούν σωστά. Οι φοιτητές θα δουν τη διαφορά αν μας δώσουν την ευκαιρία να τους εξηγήσουμε ορισμένα πράγματα» είπε χαρακτηριστικά ο δρ Κωστρίκης.

 

Σχετικά νέα

X
Translate »