Γενικά

Κοινωνική εργασία αντί φυλακή – Σε ποιες περιπτώσεις

Μελέτη για την ενίσχυση και διεύρυνση του θεσμού της κοινωνικής εργασίας αντί της φυλάκισης ετοίμασε το υπουργείο Δικαιοσύνης, ώστε να μην καταλήγουν στη φυλακή μικροπαραβάτες.

Η μελέτη ετοιμάστηκε για να λυθεί το πρόβλημα όπου συνάνθρωποί μας καταδικάζονται σε 30 – 40 ημέρες φυλάκιση ή για μερικούς μήνες και στην ουσία στιγματίζονται χωρίς να είναι εγκληματίες, ενώ από την άλλη για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του υπερπληθυσμού στις Κεντρικές Φυλακές. Οι φυλακές μας έχουν χωρητικότητα 560 κρατουμένων και αυτή τη στιγμή φιλοξενούν πέραν των 700, με αποτέλεσμα η διαβίωσή τους να γίνεται με δυσκολίες, ενώ και η Διεύθυνση δεν μπορεί να εφαρμόσει επαρκώς τα προγράμματα εκπαίδευσής τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», γίνονται σκέψεις όπως για ποινές φυλάκισης μέχρι εννιά μήνες και που δεν αφορούν σοβαρά αδικήματα, να μπορεί το δικαστήριο να παραπέμπει τον κατηγορούμενο σε κοινωνική εργασία. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να τροποποιηθεί η νομοθεσία ώστε να καθορίζει τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες ένας κατηγορούμενος θα μπορεί να αιτηθεί εκτέλεση κοινοτικής εργασίας αντί να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης. Θα πρέπει, όπως μας αναφέρθηκε αρμοδίως, να καταρτιστούν προγράμματα ώστε όταν κάποιος παραπεμφθεί σε εκτέλεση κάποιων ωρών κοινωνικής εργασίας, να υπάρχει ανάλογα και με το αδίκημα, αντίστοιχο πρόγραμμα για να παραπεμφθεί.
Χαρακτηριστικά μας αναφέρθηκε η περίπτωση των παραβατών οδηγών που σήμερα στέλλονται στη φυλακή από μερικές ημέρες μέχρι και δύο με τρεις μήνες, επειδή δεν υπάρχει πρόγραμμα επιμόρφωσης για να σταλούν. Όταν λειτουργήσει η Σχολή Επιμόρφωσης Παραβατών τότε θα μπορούν τα δικαστήρια να στέλλουν τους οδηγούς που παρέβησαν τον νόμο, σε κατάλληλα σεμινάρια για συμμόρφωση.
Σήμερα, το 1/3 περίπου των φυλακισμένων είναι ελαφροποινίτες και θα μπορούσε αρκετοί από αυτούς αντί να στέλλονται στη φυλακή και να στιγματίζονται, να παραπέμπονται σε εκτέλεση κάποιων ωρών κοινοτικής εργασίας που θα τους βοηθήσουν και τους ίδιους. Σήμερα, η κοινοτική εργασία ως εναλλακτική ποινή φυλάκισης εφαρμόζεται όχι με επιθυμητούς αριθμούς, επειδή δεν υπάρχουν τόποι για να σταλούν πρόσωπα που βρίσκονται αντιμέτωπα με τον νόμο.
Η σχετική νομοθεσία ψηφίστηκε εδώ και πολλά χρόνια και χρειάστηκε να περάσει μεγάλο διάστημα για να τεθεί σε λειτουργία επειδή δεν υπήρχαν επιτηρητές που θα επέβλεπαν όσους θα παραπέμπονταν. Τελικά, λύθηκε το πρόβλημα αυτό, αλλά τα δικαστήρια δεν έχουν ενθαρρυνθεί να εφαρμόζουν την ποινή αυτή.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης θα έχει επαφές με την Επίτροπο Νομοθεσίας και την Επιτροπή Νομικών της Βουλής για προώθηση της διεύρυνσης του νόμου για εκτέλεση κοινωνικής εργασίας.

Σχετικά νέα

X
Translate »