Γενική Επικαιρότητα

Κλείνουν ραντεβού για να παίξουν ξύλο και να ανεβάσουν βίντεο στα social media

Πηγή: alphanews.live

Νεαροί κλείνουν ραντεβού σε ώρες εκτός σχολείου για να παίξουν ξύλο και το βιντεοσκοπούν για να ανεβάσουν τα βίντεο σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Επιπρόσθετα, ενώ έχει ψηφιστεί νομοθεσία η οποία δημιουργεί προοπτική για αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο για διαχείριση της εφηβικής παραβατικότητας, δεν εφαρμόζεται γιατί δεν έχει ακόμη περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η οποία συζήτησε σήμερα το φαινόμενο επιθετικών, κακοποιητικών και εκφοβιστικών συμπεριφορών με θύτες και θύματα ανηλίκους, καθώς και τρόποι αντιμετώπισής τού, παρόλο που η νομοθεσία προνοεί συνεργασία εμπλεκομένων φορέων, στήριξη οικογενειών, κέντρα ημέρας, καθώς και κέντρα ασφαλούς φύλαξης. Όμως αυτά ακόμη δεν έχουν υλοποιηθεί. Επιπρόσθετα όπως αναφέρθηκε από την εκπρόσωπο της Αστυνομίας, σύμφωνα με τα κ στοιχεία, το 2021 έχουν καταγραφεί σοβαρά εγκλήματα με δράστες 231 μαθητές. Σε αυτό τα εγκλήματα συμπεριλαμβάνονται, σεξουαλικά εγκλήματα, κλοπές, ληστείες, βιασμούς και βανδαλισμούς. Οργανώσεις, έκαναν λόγο για έξαρση περιστατικών βίας και παραβατικότητας εντός σχολικών χώρων ακόμα και για καταγραφή σοβαρότατων περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης που προκαλούν έντονες ανησυχίες.

 

 

Τρομάζουν οι αριθμοί

Σύμφωνα με το υπόμνημα που κατατέθηκε στην Επιτροπή, τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας Κύπρου για την παραβατικότητα ανάμεσα σε ανήλικους από 7 μέχρι 16 ετών, το 2019 βρέθηκαν να είχαν υποπέσει σε παραβάσεις (σοβαρές υποθέσεις και μικροπαραβάσεις) 241 ανήλικοι, το 2020 212 ανήλικοι, και το 2021 194 ανήλικοι. Η πλειοψηφία αυτών των παραβάσεων έγινε από εφήβους ηλικίας 14 μέχρι 16 ετών με την εταιρεία να υποστηρίζει πως κρίνεται αναγκαίο να βρεθούν λύσεις για μείωση του αριθμού των περιστατικών αυτών. Συνολικά, 650 παιδιά και έφηβοι έχουν την τελευταία τριετία προβεί σε συμπεριφορές οι οποίες διαταράσσουν την κοινωνική συνοχή, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των συμπολιτών μας, αλλά και την ασφάλεια και αναπτυξιακή διαδρομή των ιδίων.

 

 

Από το σπίτι το πρόβλημα 

Όπως έχει λεχθεί ενώπιον της Επιτροπής, το πρόβλημα σχεδόν πάντα αρχίζει από το σπίτι με τον εκπρόσωπο της ΟΛΤΕΚ να τονίζει πως από εκεί πρέπει να αρχίσει η όλη διαδικασία. Κατήγγειλε δε πως πολλές φορές οι διευθύνσεις των σχολείων δεν καταγράφουν περιστατικά για να μην χαλάσει το όνομα του σχολείου. Και αυτό την ίδια ώρα που υπάρχουν σαφείς οδηγίες από το Υπουργείο Παιδείας όπως τα σοβαρά περιστατικά να καταγράφονται και να αποστέλλονται στο Υπουργείο.

Επιπρόσθετα, όπως αναφέρθηκε ενώπιον της Επιτροπής, η Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης χρήζει ενίσχυσης γιατί τα περιστατικά πλέον έχουν αυξηθεί τόσο που πλέον δεν προλαβαίνουν να ανταποκριθούν.

Να σημειωθεί πως η εν λόγω ομάδα, καλείται για να στηρίξει τις σχολικές μονάδες, όταν αυτές αντιμετωπίζουν σοβαρά περιστατικά ενδοσχολικής βίας, που εκδηλώνονται από μαθητή/μαθήτρια ή ομάδα μαθητών/τριών στον χώρο του σχολείου, τα οποία κρίνονται ως πολύ σοβαρά (βανδαλισμοί, βιαιοπραγίες, επιθετικότητα, σοβαρή άρνηση συμμόρφωσης προς τους κανονισμούς και στις υποδείξεις του σχολείου, συγκρούσεις, ομαδοποίηση και συμπλοκές με ή χωρίς τη χρήση αιχμηρών αντικειμένων κ.λπ.), αφού προηγηθούν όλες οι ενδεδειγμένες ενέργειες από μέρους της σχολικής μονάδας.

Από την πλευρά των οργανωμένων γονέων αναφέρθηκε πως το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο και ανησυχητικό και αυτό αναπτύχθηκε από την πανδημία και μετά. Όπως υποστήριξε ο εκπρόσωπος, η καλύτερη μέθοδος είναι πρόληψη.

 

Σχετικά νέα

X
Translate »