Κοινωνία

Καμπανάκι για το ταμείο προνοίας 4 χιλ. δημοσίων

Καμπανάκι στην κυβέρνηση κτυπούν ειδήμονες σε θέματα συνταξιοδοτικών σχεδίων και προειδοποιούν ότι θα είναι σφάλμα να αποδεχτεί το υπουργείο οικονομικών την απαίτηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, για κρατική εγγύηση των αποθεμάτων των ταμείων προνοίας και του ποσοστού αναπλήρωσης.

Το υπουργείο οικονομικών, αποφάσισε οριστικά  και υπέβαλε εμπεριστατωμένη πρόταση προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις με στόχο τη σύσταση ταμείου προνοίας ώστε να καλύψει τους 4 χιλ. μόνιμους υπαλλήλους και αορίστου χρόνου, οι οποίοι είχαν προσληφθεί μετά τον Οκτώβριο του 2011 και παραμένουν μέχρι σήμερα χωρίς συμπληρωματικό συνταξιοδοτικό σχέδιο.

Στην πρόταση του υπουργείου οικονομικών, την οποία αποκάλυψε χθες η StockWatch, δεν περιλαμβάνεται πρόνοια με βάση την οποία να υποχρεώνεται η κυβέρνηση να εγγυάται το ταμείο προνοίας.

Ωστόσο, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, για να αποδεχθούν την πρόταση του υπουργείου, θα απαιτήσουν να δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι το κράτος θα εγγυηθεί το εν λόγω συνταξιοδοτικό σχέδιο.

Ο γενικός γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Στράτης Ματθαίου με  χθεσινές του δηλώσεις στη StockWatch, τόνισε ότι η οργάνωση του θα εγείρει το θέμα της κρατικής εγγύησης του επικείμενου ταμείου προνοίας στο πλαίσιο του διαλόγου με το υπουργείο οικονομικών για την τελική σύσταση του σχεδίου.

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα λογιστικής και χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου Ανδρέας Μιλιδώνης και ο Φίλιππος Μαννάρης, partner στην Aon, έχουν εντελώς διαφορετική άποψη επί του θέματος και με δηλώσεις τους στη StockWatch, υποδεικνύουν στο υπουργείο οικονομικών να  μην αναλάβει το βάρος μίας τέτοιας εγγύησης, διότι το κόστος μίας ενδεχόμενης λανθασμένης επενδυτικής πολιτικής, όπως σημειώνουν,  θα τεθεί στο τέλος της ημέρας στους ώμους του φορολογούμενου πολίτη.

Με βάση τις παραδοχές του αναλογιστή του κράτους, το ποσοστό αναπλήρωσης του μισθού των μελών του ταμείου που θα αφυπηρετήσουν στο 65ο έτος της ηλικίας τους, είναι 73%.

Σύμφωνα με τον κ. Μιλιδώνη, αν το κράτος εγγυηθεί το επιδιωκόμενο ποσοστό αναπλήρωσης του τελευταίου μισθού ύψους 73% για τα δικαιούχα μέλη  και δεδομένου ότι τα αποθέματα του ταμείου θα χρησιμοποιηθούν σε επενδύσεις μηδενικού ρίσκου, είναι σχεδόν βέβαιο, όπως είπε, ότι το ποσοστό αναπλήρωσης θα είναι σαφώς μειωμένο και στην περίπτωση αυτή το κράτος θα υποχρεωθεί να καλύψει  την οποιαδήποτε  διαφορά προκύψει  για τον κάθε υπάλληλο που θα αφυπηρετεί.

Σε μια τέτοια εξέλιξη, σύμφωνα με τον κ. Μιλιδώνη, το κόστος που θα είναι μεγάλο, θα κληθεί να το επωμιστεί ο φορολογούμενος πολίτης.

Επεσήμανε ότι «όλοι οι οργανισμοί ξεφορτώνουν από την πλάτη τους το επενδυτικό ρίσκο, διότι προκαλεί τεράστιες υποχρεώσεις στην αφυπηρέτηση των δικαιούχων με αποτέλεσμα το κράτος να υποχρεώνεται να δανειστεί  για να πληρώνει συντάξεις που είναι ότι χειρότερο».

Ο κ. Μιλιδώνης  υποστήριξε ότι  τυχόν αποδοχή του αιτήματος για σύσταση ταμείου προνοίας με κρατική εγγύηση, θα ανατρέψει τον χαρακτήρα του καινούργιου σχεδίου καθώς, θα επανέλθει το συνταξιοδοτικό σχέδιο που ίσχυε, πριν από τον Οκτώβριο του 2011 και το οποίο οι διεθνείς πιστωτές αξίωσαν την κατάργηση του.

«Κανένα ταμείο προνοίας που έχει εφαρμοστεί παγκοσμίως τα τελευταία 10 χρόνια δεν έχει οποιαδήποτε μορφή εγγυήσεων», επισημαίνει από την πλευρά του  ο Φίλιππος Μαννάρης.

«Συνεπώς το γεγονός ότι στην πρόταση του υπουργείου οικονομικών δεν περιλαμβάνεται η υποχρέωση του κράτους να εγγυηθεί το εν λόγω σχέδιο συνταξιοδοτικών παροχών, συνάδει με τις πραγματικότητες της αγοράς», παρατήρησε ο κ. Μαννάρης.

Σημείωσε ότι οι ανησυχίες περί επενδυτικού κινδύνου ή άλλων κινδύνων, τις αντιμετωπίζουν όλοι οι εργαζόμενοι σε όλες τις χώρες.

«Άλλωστε», πρόσθεσε, «υπάρχουν απτά παραδείγματα ικανοποιητικής αντιμετώπισης των κινδύνων μέσα από τις σωστές διαδικασίες των κυβερνήσεων. Δεν είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να τρομάζει τα μέλη των ταμείων προνοίας ή τους επικεφαλής της διαχείρισης του ταμείου», παρατήρησε.

Τόνισε ότι το  6% που θα συνεισφέρει η κυβέρνηση, κυμαίνεται κοντά στο μέσο όρο  που ισχύει σήμερα στην αγορά και κρίνεται ικανοποιητικό και ανταγωνιστικό.

Εξέφρασε την άποψη ότι το ύψος της συνεισφοράς 6% των εργαζομένων που προβλέπει το σχέδιο θα μπορούσε  να επεκταθεί μέχρι και 15%, ώστε να δοθεί, όπως είπε,  η ευχέρεια σε όσους επιθυμούν να αποταμιεύουν περισσότερα.

«Είναι μία πρακτική η οποία  εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες, φτάνει να γίνεται σωστή διαχείριση και να υπάρχει επαρκής εποπτεία», είπε ο κ. Μαννάρης.

Σημειώνεται ότι στην πρόταση του υπουργείου  υπάρχει πρόνοια  όπως τα μέλη του ταμείου προνοίας θα μπορούν να επιλέξουν εθελοντικά αυξημένη συνεισφορά.

Ο κ. Μαννάρης, υπέδειξε, ότι αν η διαχειριστική επιτροπή υιοθετήσει όλα τα συστατικά που διέπουν την ορθή λειτουργία ενός ταμείου προνοίας, «τότε θα μπορούμε να μιλάμε για ένα ταμείο το οποίο θα παρέχει στα μέλη του καλής ποιότητας παροχές και με ασφαλή τρόπο».

Διατύπωσε την άποψη ότι κάποιου τύπου  εγγύηση του κεφαλαίου των μελών θα μπορούσε να δοθεί κάτω από εναλλακτικό σχεδιασμό ταμείου, όπως είναι για παράδειγμα το Cash Balance ή το Notional DC.

Τόνισε ότι το δημόσιο, το οποίο λογιστικοποιεί  τις χρηματοροές, δεν θα χρειαζόταν κάτω από ένα τέτοιο σχεδιασμό να καταβάλλει σε  μηνιαία βάση το 6% στο ταμείο προνοίας.

«Με αυτόν τον τρόπο», είπε, «θα μπορούσε το κράτος να εξοικονομήσει σημαντικούς δημοσιονομικούς πόρους και θα κατέβαλλε τις συνταξιοδοτικές παροχές στο μέλλον όπως αυτές προκύπτουν ως το συσσωρευμένο ποσό εισφορών πλέον κάποιου δείκτη αναπροσαρμογής».

«Αυτό», σημείωσε, «ενέχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα για όλα τα μέρη και απαιτεί μελέτη, αν δεν έχει ήδη γίνει».

Σημειώνεται ότι κατά τον καθηγητή Α. Μιλιδώνη, δεν ξεκαθαρίζεται στην πρόταση της κυβέρνησης,  ποιος ή ποιοι, θα εφαρμόζουν την επενδυτική πολιτική και ποιός θα έχει την ευθύνη για να συμπληρωθεί το ποσοστό  αναπλήρωσης του 73% για εκείνους που θα αφυπηρετούν από την υπηρεσία.

Πάντως στην πρόταση, το υπουργείο περιορίζεται να σημειώσει ότι η διαχειριστική επιτροπή θα προβαίνει στην αγορά υπηρεσιών συμβούλου επενδύσεων και θα διορίζει θεματοφύλακα επενδύσεων.

Ο σύμβουλος επενδύσεων θα έχει την ευθύνη για παροχή υπηρεσιών σε επενδυτικά θέματα γενικής φύσεως, και παρακολούθησης της απόδοσης του χαρτοφυλακίου και των επενδυτικών κινδύνων του ταμείου.

Ο θεματοφύλακας επενδύσεων θα έχει την ευθύνη για την παροχή υπηρεσιών σε επενδυτικά θέματα ειδικής φύσεως που θα περιλαμβάνουν την παροχή επενδυτικών συμβούλων σε χρηματοοικονομικά μέσα και τη διαχείριση των χαρτοφυλακίων.

Σχετικά νέα

X
Translate »