Γενικά

Η τέχνη του γκράφιτι στην Κύπρο – Τι γίνεται με τη νομοθεσία;

Σε ορισμένες περιπτώσεις η τέχνη του γκράφιτι βρίσκεται ακόμα στο στόχαστρο ποινικών διώξεων

Χρώματα, ζωγραφιές, σχήματα, λέξεις και αρκετή φαντασία είναι οι πρώτες ύλες των γκράφιτι που μπήκαν για τα καλά στους τοίχους της αστικής ζωής των πόλεων της Κύπρου. Ζωγράφοι, καλλιτέχνες του δρόμου και απλοί, καθημερινοί ταλαντούχοι άνθρωποι φροντίζουν να αφήνουν το αποτύπωμα τους σε δρόμους και με αυτό τον τρόπο να φέρνουν στη ζωή μας την τέχνη του γκράφιτι και την σπουδαία street art στην Κύπρο.

Χρόνο με το χρόνο η αποδοχή του γκράφιτι μεταξύ των ανθρώπων φαίνεται να αυξάνεται. Ζωγραφιές, γκράφιτι ή ακόμα και στιχάκια κοσμούν τους δρόμους των πόλεων φιγουράρουν σε μύριους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – και κυρίως στο Instagram – προβάλλοντας έτσι τη σπουδαία δουλειά του καλλιτέχνη και δίνοντας φόρο τιμής στο σχετικά νεοεισερχόμενο είδος, το street art.

Η αποδοχή του γκράφιτι μεταξύ των ανθρώπων είχε και έχει μια ανοδική πορεία με αρκετές από τις τεχνικές που χρησιμοποιούν στους δρόμους, αλλά και έργα τους να βρίσκονται πλέον σε γκαλερί, μουσεία αλλα και δημοπρασίεςΠαρόλα αυτά σε ορισμένες περιπτώσεις η τέχνη του γκράφιτι βρίσκεται ακόμα στο στόχαστρο ποινικών διώξεων. Τι γίνεται όμως στην Κύπρο;

 

-Υπάρχει νομοθεσία για τα γκράφιτι στην Κύπρο και τι αναφέρει;

Σε επικοινωνία μας με τις Αρχές του κράτους πληροφορηθήκαμε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη νομοθεσία για γκράφιτι, υπάρχει όμως ο “Περί οδικής ασφάλειας¨ νόμος και το άρθρο 18/Γ κατά το οποίο απαγορεύεται η “αναγραφή, η χάραξη ή ο σχεδιασµός µε χρωστικές ουσίες ή µε οποιοδήποτε άλλο τρόπο λέξεων, γραµµάτων, παραστάσεων, σχηµάτων, αριθµών, εικόνων ή συνθηµάτων πάνω στο οδόστρωµα δηµόσιου δρόµου, πάνω σε γέφυρα, σύραγγα, υπόγεια διάβαση ή σε οποιοδήποτε άλλο µέρος της λωρίδας κατάληψης δηµόσιου δρόµου” .

Όπως ανέφερε στην Offsite αστυνομική πηγή: “Με βάση αυτόν τον νόμο αν δούμε κάποιον να ζωγραφίζει πάνω σε κάποιο τοίχο ή ιδιωτική ή δημόσια περιουσία χωρίς τη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη μπορούμε να τον κατηγορήσουμε. Επίσης αν διαπιστωθεί ότι το γκράφιτι προκαλεί ζημιά σε πινακίδα τροχαίας ή ζημιά του δημοσίου θεωρείται σοβαρό αδίκημα και εφόσον εντοπιστούν οι παραβάτες διώκονται ποινικά, δηλαδή συλλαμβάνονται και κατηγορούνται για το αδίκημα κακόβουλης ζημιάς σε περιουσία” 

Ποιες είναι οι ποινές που προβλέπονται 

Ένα γκράφιτι θεωρείται παράνομο όταν ο δημιουργός του δεν έχει την άδεια του δήμου ή του ιδιοκτήτη της περιουσίας όπου γίνεται. Για να μπορέσει όμως η Αστυνομία να δράσει πρέπει να γίνει κάποια καταγγελία. Παράλληλα, ο Δήμος κάθε πόλης βρίσκεται σε εγρήγορση για τυχόν ζημιές σε δημόσιες περιουσίες και δρουν με καθαρισμό τους.

Σε ερώτηση μας σχετικά με συχνές καταγγελίες για γκράφιτι αστυνομική πηγή μας απάντησε ότι  δεν υπάρχουν συχνά τέτοιου είδους καταγγελίες. “Για παράδειγμα υπάρχουν αρκετά γκράφιτι στην παλιά Λευκωσία, αλλά δεν αναλαμβάνει κάποιος να κάνει καταγγελίες. Συνήθως όταν είναι σε ιδιωτική περιουσία γίνονται καταγγελίες, αλλά τις περισσότερες φορές είναι πάνω σε εγκαταλελειμμένα κτίρια”.

Ποιες είναι όμως οι ποινές που προνοούνται σε περίπτωση καταγγελίας; 

Σύμφωνα με τον νόμο “Περί οδικής ασφάλειας” τα προσωπα που κατηγορούνται για κακόβουλη ζημιά σε δημόσια ή ιδιωτική περιουσία υπόκεινται σε ποινή φυλάκισης μέχρι έξι μήνες, σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις 1 000 λίρες (1 740 Ευρώ) ή και στις δύο ποινές.

“Πρόσωπο το οποίο ενεργεί κατά παράβαση των διατάξεων των άρθρων 18Β ή 18Γ του παρόντος Μέρους ή κατά παράβαση των όρων διατάγµατος που έχει εκδοθεί δυνάµει των διατάξεων του άρθρου 18Η του παρόντος Μέρους είναι ένοχο αδικήµατος και, σε περίπτωση καταδίκης, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης για χρονικό διάστηµα που δεν υπερβαίνει τους έξι µήνες ή σε χρηµατική ποινή που δεν υπερβαίνει το ποσό των χιλίων λιρών ή και στις δύο αυτές ποινές”.

 

Σχετικά νέα

X
Translate »