Γενικά

Η πλούσια αρχαία ιστορία της Αθηένου φιλοξενείται στο Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο

Η πλούσια αρχαία ιστορία της Αθηένου, φιλοξενείται εδώ και δέκα χρόνια στο Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο, ενώ συνεχώς προστίθενται νέα εκθέματα που φέρνει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη από την περιοχή Μάλλουρα.

 

 

Ο Δήμαρχος Αθηένου Κυριάκος Καρεκλάς ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι «το Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο γεννήθηκε από τη μεγάλη επιθυμία των απανταχού Αθηενιτών να παρουσιάσουν την πλούσια ιστορία, την πολύ μεγάλη αρχαιολογία της περιοχής μας και την εκκλησιαστική παράδοση και την πολιτιστική κληρονομιά της. Το Μουσείο, που κλείνει φέτος δέκα χρόνια λειτουργίας, φιλοξένησε χιλιάδες επισκέπτες, Κύπριους και ξένους, ενώ συνεργάστηκε με επιφανείς επιστήμονες, ακαδημαϊκούς και καλλιτέχνες, Αθηενίτες και μη, για τη διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και άλλων δράσεων”.

Πρόσθεσε ότι “κατά τη διάρκεια των δέκα χρόνων λειτουργίας του το Μουσείο εμπλουτίσθηκε με πολλά εκθέματα, ενώ διαθέτει τρεις συλλογές, αρχαιολογική, εκκλησιαστική και εθνογραφική. Στο Μουσείο παρουσιάζονται εκθέματα από πολλές προσωπικότητες του Δήμου, όπως τον μεγάλο ευεργέτη της Αθηένου, τον μακαριστό διεθνούς φήμης μοναχό Καλλίνικο Σταυροβουνιώτη, που υπηρέτησε άριστα την τέχνη της αγιογραφίας και δώρισε μεγάλη συλλογή των έργων του στο Μουσείο και εκθέματα από τους αδελφούς Γιώργο και Άλκη Κεπόλα οι οποίοι δούλεψαν τη βυζαντινή παράδοση στην αγιογραφία και το ψηφιδωτό».

Εξήγησε ακόμα ότι “μερικά από τα εκθέματα του Καλλινίκειου Δημοτικού Μουσείου περιλαμβάνουν τους κόπους των Αθηενιτών και Αθηενίτισσων που με ιδρώτα καλλιέργησαν τη γη και έκαναν την Αθηένου γνωστή για το ψωμί της, τα τυριά και τα άλλα γαλακτομικά προϊόντα της, τα φημισμένα κεντήματα και τα λοκούμια της. Οι κάτοικοι βοήθησαν επίσης στην ίδρυση το 1926 του Δήμου Αθηένου, ενώ προήγαγαν την εκπαίδευση, τη γενικότερη δημιουργία σε πάρα πολλούς τομείς, την πολιτιστική ζωή και τη συμμετοχή στους εθνικούς αγώνες».

Στις δηλώσεις του ο κ. Καρεκλάς αναφέρθηκε στους «αρχαίους Κύπριους τεχνίτες και σμιλευτές της πέτρας και τους αριστοτέχνες του πηλού, οι οποίοι δημιούργησαν εξαιρετικά έργα που φιλοξενούνται επίσης στο Μουσείο. Ακόμα η σκαπάνη των αρχαιολογικών αποστολών που κάθε χρόνο από το 1990 φέρνει στην Αθηένου, ο επικεφαλής της Αρχαιολογικής Αποστολής του Πανεπιστημίου Davidson της Αμερικής, Δρ. Μιχάλης Τουμάζου και διενεργούν ανασκαφές στην περιοχή Μάλλουρα, φέρνει στο φως διάφορα κομμάτια της αρχαίας ιστορίας της Αθηένου τα οποία φιλοξενούνται επίσης στο Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Δήμαρχος είπε πως «το Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο Αθηένου είναι ένα ζωντανό μουσείο, γιατί έχει ως επίκεντρο τον κάθε επισκέπτη, στον οποίο παρουσιάζει τις συλλογές του με σύγχρονες μεθόδους, εξελίσσεται και ανοίγει τις πόρτες για νέες συνεργασίες. Ο Δήμος Αθηένου είναι ο ιδιοκτήτης, αλλά και ο συνεχής υποστηρικτής του Καλλινίκειου Δημοτικού Μουσείου και το στηρίζει σε όλες του τις δράσεις».

Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στην προσπάθεια που ξεκίνησε ο Δήμος το καλοκαίρι του 2018, «για δημιουργία πιστών αντιγράφων σημαντικών αρχαιοτήτων της Αθηένου, που κοσμούν το Μητροπολιτικό Μουσείο στη Νέα Υόρκη και το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι. Μόλις πρόσφατα καταφέραμε να εξασφαλίσουμε από το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, τρισδιάστατες εικονικές απεικονίσεις (3D scans) δύο αρχαίων αντικειμένων που κλάπηκαν από την περιοχή των Γόλγων».

Εξήγησε ότι «πρόκειται για ένα αέτωμα όπου απεικονίζονται δύο σφίγγες, η μία απέναντι από την άλλη, από το οποίο προήλθε και το λογότυπο του Δήμου Αθηένου. Το δεύτερο αντικείμενο είναι μια παράσταση που απεικονίζει αρχαία θεά και είναι εξίσου σημαντικό για τον Δήμο Αθηένου».

Ερωτηθείς για τους μελλοντικούς στόχους του Δήμου για το Μουσείο, ο κ. Καρεκλάς απάντησε ότι «στοχεύουμε στην αυτονόμηση του Μουσείου, σύμφωνα με τον σχετικό Νόμο ενώ καταβάλλονται προσπάθειες για προώθηση ενσωμάτωσης διαδραστικών μέσων και αναδυόμενων τεχνολογιών στις εγκαταστάσεις του Μουσείου, ώστε να βελτιωθεί η προβολή των συλλογών και να γίνει πιο διαδραστική η εμπειρία των επισκεπτών».

Πρόσθεσε πως παρά το γεγονός ότι η Αθηένου είναι ημικατεχόμενη και βρίσκεται δίπλα από τη γραμμή κατοχής, εντούτοις δεν σταμάτησε να δραστηριοποιείται και να διαφυλάσσει την πολιτιστική της κληρονομιά. Γι’αυτόν ακριβώς το λόγο καταβάλλουμε προσπάθειες ώστε κάθε χρόνο να γίνεται εγγραφή νέων στοιχείων της Αθηένου στον Εθνικό Κατάλογο για τα στοιχεία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Όπως εξήγησε ο κ. Καρεκλάς μέχρι στιγμής στον Κατάλογο έχουν εγγραφεί οι δαντέλες «βενίς» ή «πιττωτές» και η αθηενίτικη ολόπλουμη δαντέλα, η παράδοση της αρτοποιίας στην Αθηένου και το Αθηενίτικο ψωμί, το πανηγύρι του Αγίου Φωκά και οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται την συγκεκριμένη ημέρα και η τελευταία μας εγγραφή που είναι το πολύ γνωστό Αθηενίτικο λοκκούμι του γάμου».

Φέτος, συνέχισε «προεγκρίθηκε η εγγραφή του Αθηενίτικου οφτού της Κύπρου. Ακόμα σε κοινή αίτηση που έκανε το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής με τον Δήμο και άλλους φορείς, προεγκρίθηκε «Ο γαλακτοκομικός πολιτισμός της Κύπρου: παραδοσιακές πρακτικές/τεχνικές παρασκευής και σχετιζόμενη εθιμική ζωή».

Παράλληλα κατέληξε «έχουμε αρχίσει προεργασία για προώθηση εγγραφής του στοιχείου «Δαντέλες «βενίς» ή «πιττωτές» και αθηενίτικη ολόπλουμη δαντέλα» στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO».

ΚΥΠΕ

Σχετικά νέα

X
Translate »