ΠΡΟΣΩΠΑ

Γνωρίζουμε τη Μαργαρίτα Καϊμακλιώτη – Υποψήφια Βουλεύτρια ΔΗ.ΣΥ στην εκλογική περιφέρεια Αμμοχώστου

Η συμπολίτισσα μας Μαργαρίτα Καϊμακλιώτη αποτελεί μια από τις νεαρές επιλογές που θα έχει ΔΗ.ΣΥ στο ψηφοδέλτιο της επαρχίας Αμμοχώστου.  Νέα, γεμάτη εμπειρίες από το Ευρωκοινοβούλιο εισέρχεται στην πολιτική αρένα της Κύπρου και διεκδικεί την είσοδο της στη Βουλή, θέλοντας να αποδείξει με τη σειρά της ότι η πολιτική μπορεί να αποτελείται από καθαρά άτομα και να λειτουργούν με γνώμονα το συμφέρον του πολίτη και μόνο αυτού.

Δείτε τη συνέντευξη  που παραχώρησε στον Μαρκόπουλο Χ. Θωμά

 

Αρχικά θα μου πεις τα βασικά για σένα αγαπητή Μαργαρίτα: Καταγωγή, ηλικία, επάγγελμα, σπουδές, πολιτική σταδιοδρομία, χόμπι, ασχολίες εκτός εργασίας, οικογένεια, καθημερινότητα κλπ.

Γεννήθηκα την 6η Νοεμβρίου 1989 στη Λάρνακα, όπου και μεγάλωσα και κατάγομαι από την Αμμόχωστο. Η οικογένεια μου ήταν και είναι έντονα πολιτικοποιημένη. Ο πατέρας μου είναι εθνικόφρονας. Υπηρέτησε στις ομάδες ορεινών καταδρομών, ήταν δηλαδή λοκατζής. Μας μεγάλωσε με ιστορίες για τα πράσινα μπερέ και μας εμφύσησε τη λατρεία του για τη μητέρα Ελλαδα, για το έθνος, για τις παραδόσεις. Τιμούσε ευλαβικά τα ελληνικά έθιμα και ύψωνε στο μπαλκόνι μας την ελληνική σημαία πριν την πανηγυρική δοξολογία. Μετά γυρνούσε ολόχαρος στο σπίτι για να μας μιλήσει για το Έπος του ’40 ή την Ελληνική Επανάσταση. Η μαμά μου, φαινόταν να διασκεδάζει με αυτές τις πατριωτικές εξάρσεις. Αγαπά και η ίδια πολύ την Ελλάδα, αγαπά όμως πολύ και τον Άνθρωπο. Επέτρεπε μεν να μας συνεπαίρνουν οι αφηγήσεις του μπαμπά μου, δεν απέφευγε δε να μας θυμίζει τη σημαντικότητα της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της αγάπης προς τον συνάνθρωπο. Μας προέτρεπε να σκεφτόμαστε κριτικά και να αμφισβητούμε τα πάντα εκτός από τη δύναμη της γνώσης και της αγάπης. Έχω τρία υπέροχα αδέλφια με έντονες και διαφορετικές προσωπικότητες, οπότε υπήρχε πάντα πολυφωνία στο σπίτι μας.

Από πολύ μικρή κατάλαβα την αγάπη μου για τη φιλοσοφία και ιδιαίτερα την πολιτική φιλοσοφία. Είχα αποφασίσει πολύ νωρίς πως θέλω να σπουδάσω πολιτικές επιστήμες. Συνέχισα με μεταπτυχιακές σπουδές στο Βέλγιο στην ευρωπαϊκή πολιτική. Εκεί γνώρισα και τον σύζυγο μου, τον Στέργιο, πριν 9 χρόνια. Ο Στέργιος, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω κατάγεται από τα ηρωικά Καλάβρυτα, είναι ο καλύτερος μου φίλος, ο σύμβουλος μου, είναι η ψύχραιμη λογική φωνή στην οποία ανατρέχω όταν τα συναισθήματα δεν με αφήνουν να σκεφτώ καθαρά.

Έχουμε μια κορούλα, 3 ετών, μια υπέροχη μικρή κυρία, η οποία μας θυμίζει κάθε μέρα πώς είναι ο κόσμος μέσα από τα μάτια των παιδιών. Όταν νιώθουμε αποκαρδιωμένοι από τις παγκόσμιες προκλήσεις του 21ου αιώνα, θυμίζουμε στους εαυτούς μας την υποχρέωση που έχουμε απέναντι στα παιδιά μας να τους παραδώσουμε έναν καλύτερο κόσμο.

Εργάζομαι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και διατελώ μέλος της Ομάδας Διεθνών Σχέσεων του Δημοκρατικού Συναγερμού. Με αυτή την ιδιότητα, συμμετέχω ως τακτικό μέλος σε ομάδες εργασίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, καθώς και στην Πολιτική Συνέλευση του. Πιστεύω πολύ στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Παρά τα προβλήματα και τις ατέλειες της, η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει ένα ευγενές πολιτικό δημιούργημα, συνθέτοντας αρμονικά την οικονομία της αγοράς με την κοινωνική πολιτική και την περιβαλλοντική ευθύνη, την περιφρούρηση του κράτους δικαίου με τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, το εθνικό με το κοινό ευρωπαϊκό μας συμφέρον.

 

 

  1. Δημοκρατικός Συναγερμός… Τα βασικά κριτήρια που σε έκαναν να επιλέξεις τον συγκεκριμένο ιδεολογικό και κομματικό χώρο;

Όπως είπα πιο πάνω, είμαι υπέρμαχος του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, πιστεύω πως η Ευρώπη είναι το σπίτι μας. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι το πλέον φιλοευρωπαϊκό κόμμα της Κύπρου. Εκ της ιδρύσεως του, είχε Ευρωπαϊκό προσανατολισμό, ο οποίος εκφράστηκε από το 1976 στην ιδρυτική διακήρυξη ως πίστη ότι «η Κύπρος ιστορικά, γεωγραφικά και πολιτιστικά, ανήκει στη Δύση και ιδιαίτερα στην Ευρώπη». Η μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία πιστώνεται ο ιστορικός μας ηγέτης, Γλαύκος Κληρίδης. Επιπλέον, ιδεολογικά ο ΔΗΣΥ κινείται στo πλαίσιo του κοινωνικού φιλελευθερισμού, ιδιαίτερα σε οικονομικά, κοινωνικά και ηθικά ζητήματα. Πιο συγκεκριμένα, βασισμένος στις αρχές της χριστιανοδημοκρατίας, η ιδεολογική βάση του ΔΗΣΥ απορρέει από τον Ελληνικό πολιτισμό και τις ευρωπαϊκές θεμελιώδεις αρχές και αξίες της δημοκρατίας, της ισότητας, του σεβασμού του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο ΔΗΣΥ είναι η υπεύθυνη δύναμη του τόπου. Η συμπερίληψη μου στο ψηφοδέλτιο αυτής της ιστορική παράταξης, αποτελεί για εμένα ύψιστη τιμή. Ταυτόχρονα, αντιλαμβάνομαι την τεράστια ευθύνη απέναντι στους Αμμοχωστιανούς αλλά και όλους τους Κύπριους πολίτες, που βιώνουν μια πολύ δύσκολη περίοδο.

 

  1. Είναι οι 50-60plus έτοιμοι να μας δεχθούν ως γενιά του αύριο; Επαγγελματικά, Κοινωνικά, Πολιτικά.

Πιστεύω πως ναι. Πρόκειται για τους γονείς μας, τη γενιά που η παιδική-εφηβική της ηλικία σημαδεύτηκε από την Τουρκική εισβολή το 1974, μεγαλώνοντας σ’ ένα περιβάλλον διαρκούς ανασφάλειας και στερήσεων. Το γεγονός αυτό ίσως τους έκανε λίγο παραπάνω επιφυλακτικούς. Νομίζω ότι στην πλειοψηφία είναι διατεθειμένοι να μας δώσουν φωνή και χώρο, είτε στον επαγγελματικό, είτε στον πολιτικό στίβο. Όχι όμως με τη μορφή λευκής επιταγής. Θα πρέπει να τους πείσουμε ότι έχουμε αποκτήσει τα εφόδια και τις προϋποθέσεις για να πετύχουμε. Φυσικά, υπάρχουν και οι λιγοστές εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

  1. Είσαι κοινωνικοποιημένο άτομο σε ότι αφορά κοινωνικά, περιβαλλοντικά ζητήματα, θέματα γύρω από τα ζωάκια, κλπ; 

Δεν σου κρύβω ότι διαβάζω αρκετά για τα θέματα που αναφέρεις. Για παράδειγμα, η καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου που έχει εμπνεύσει στην Ελλάδα ένα κύμα αποκαλύψεων για την κακοποίηση των γυναικών αποδεικνύει μεταξύ άλλων την ανάγκη να συμπεριληφθεί ουσιαστικά η έννοια του αλληλοσεβασμού και της ισότητας στη ζωή μας. Όταν υπάρχει κατάχρηση εξουσίας και άσκηση βίας, η πολιτεία και η δικαιοσύνη οφείλουν να δείχνουν μηδενική ανοχή.

Παράλληλα, νομίζω ότι βιώνουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Αναντίλεκτα, οι καταστροφικές επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη, μεταξύ άλλων οι ακραίες πυρκαγιές και πλημμύρες καθιστούν αναγκαία τη λήψη άμεσων δράσεων. Η συμφωνία του Παρισιού και η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία της Κομισιόν που προκρίνει την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050 θα πρέπει να αποτελούν τον οδικό χάρτη για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με το περιβάλλον. Είναι λοιπόν η στιγμή να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας και να δράσουμε. Νομίζω ότι έχουμε χρέος προς τις γενιές που θα ακολουθήσουν να παραδώσουμε σε αυτές έναν πιο υγιή πλανήτη.

Τέλος, χαιρετίζω και υποστηρίζω πλήρως την τροποποίηση του Νόμου «Περί Προστασίας και Ευημερίας των ζώων» που υπερψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στην Κύπρο, σύμφωνα με την οποία αυξάνονται σημαντικά τα πρόστιμα και οι ποινές σχετικά με την κακοποίηση ζώων. Τέτοιου είδους νοσηρά φαινόμενα, δεν έχουν θέση σε υγιείς κοινωνίες.

 

  1. Ποιο το παράπονο σου από την γενιά μας; Τι σε ενοχλεί;

Δεν έχω κάποιο παράπονο από τη γενιά μας, τουναντίον ανησυχώ ιδιαίτερα γι’ αυτήν. Είμαστε οι μεγάλοι χαμένοι της οικονομικής κρίσης, ενώ καλούμαστε ν’ αντιμετωπίσουμε προβλήματα και παραλείψεις που μας κληροδοτήθηκαν. Γενικά, με δυσαρεστεί η απολιτικότητα ως στάση ζωής είτε αφορά τη γενιά μου είτε προηγούμενες. Θεωρώ ότι μόνο μέσα από τη συμμετοχή στα κοινά και στη δημοκρατία, οι πολίτες μπορούμε να (συν)διαμορφώσουμε την καθημερινή μας ζωή. Να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας.

 

  1. Κοιτάς στα μάτια μια μέση νεολαία Κύπρια, έναν μέσο νεολαίο Κύπριο τι λες σε αυτά τα παιδιά;

Ζώντας στην εποχή της υπερπληροφόρησης, των κοινωνικών δικτύων, και της τεχνολογίας, θα τους συμβούλευα να μην απορροφούν οποιαδήποτε πληροφορία χωρίς να την αμφισβητούν. Σ’ έναν κόσμο που μαστίζεται από ψευδείς ειδήσεις και στρεβλώσεις των γεγονότων θα πρέπει να αναπτύσσουμε διαρκώς την κριτική μας σκέψη και την ιστορική μας γνώση. Η έλλειψη αυτών των μεταβλητών δημιουργεί πρόσφορο έδαφος σ’ επεισόδια αντίστοιχα με όσα συνέβησαν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, απόρροια του λαϊκισμού και της χειραγώγησης.

Θα τους έλεγα επίσης να μη σταματούν να κυνηγούν τα όνειρά τους, παρά τις όποιες δυσκολίες θα συναντήσουν στη ζωή τους.

  1. Πως βίωσες και βιώνεις τον Covid-19 και τα αποτελέσματα του;

Στην αρχή με φόβο και αγωνία. Δεκάδες ερωτήσεις σχετικά με την προστασία μας από τον ιό, τις επιπτώσεις του στην υγεία, τις αντοχές των νοσοκομείων, και τις προμήθειες τροφίμων, μονοπωλούσαν τη σκέψη μου. Ύστερα ήρθε η θλίψη με τον αυξανόμενο αριθμό θανάτων. Πίσω από κάθε αριθμό υπήρχε μια προσωπική ιστορία, υπήρχαν άνθρωποι που θρηνούσαν τους αγαπημένους τους. Επέλεξα όμως να εναποθέσω τις ελπίδες μου στην επιστήμη. Σε εκείνους που έδιναν έναν αγώνα δρόμου για την εξεύρεση του εμβολίου. Επιτέλους, φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ και πιστεύω πως σύντομα αυτός ο εφιάλτης θα τελειώσει.

 

  1. Σου δίνω ένα τζίνι με 3 ευχές… ποιες ευχές κάνεις;

Υγεία, ψυχολογική και σωματική: Αναμφισβήτητα, η πανδημία μας δίδαξε ότι τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Εύχομαι όλος ο κόσμος να είναι καλά. Οι σκέψεις μας είναι σε αυτούς που έφυγαν από τον κορνωνοϊό ή από άλλες ασθένειες και σε αυτούς που άφησαν πίσω τους.

Βιώσιμη λύση του Κυπριακού: Οι γιαγιάδες μας και οι παππούδες μας φεύγουν με τον καημό της προσφυγιάς. Η ιστορία μας έχει διδάξει πως ο χρόνος δεν λειτουργεί υπέρ των θέσεων μας. Γι’ αυτό επείγει να βρεθεί μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος, που θα επιτρέψει στις δύο κοινότητες να συμβιώνουν αρμονικά, ειρηνικά και να ευημερούν.

Ασφάλεια: τόσο εργασιακή όσο και για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

 

  1. Μια θετική – ελπιδοφόρα σκέψη σου για το αύριο; Ποιο είναι το προσωπικό σου μότο; Η φράση που σε παρακινεί, αν θες, που σε εμπνέει. Κάτι φωτεινό για την νέα χρονιά.

«Αν δεν σου αρέσει κάτι, άλλαξέ το. Αν δεν μπορείς να το αλλάξεις, άλλαξε τον τρόπο που το αντιμετωπίζεις. Μην παραπονιέσαι».

 

(Η υποψήφια Βουλεύτρια Αμμοχώστου, κυρία Μαργαρίτα Καϊμακλιώτη, μιλά στο OfftRN)

 

*Η συνέντευξη δόθηκε στον Μαρκόπουλο Χ. Θωμά

Σχετικά νέα

X
Translate »