Υγεία

ΓεΣΥ: 1,3 εκατ. παραπομπές σε ένα χρόνο

Πηγή: philenews.com

Από την ημέρα έναρξης της εφαρμογής του Γενικού Συστήματος Υγείας, δηλαδή από την 1η Ιουνίου 2019, μέχρι και το πρώτο εικοσαήμερο του Ιουλίου, του 2020, ο αριθμός των παραπεμπτικών προς ειδικούς γιατρούς, που καταχωρήθηκαν στο λογισμικό του Συστήματος, ξεπέρασαν το ένα εκατομμύρια τριακόσιες χιλιάδες. 

Ενδιαφέρον μάλιστα, προκαλεί το γεγονός ότι, ο μεγαλύτερος -και με διαφορά- αριθμός παραπεμπτικών προς τις διάφορες ιατρικές ειδικότητες, καταγράφεται στην ειδικότητα της ψυχιατρικής ενώ την ίδια ώρα διαπιστώνεται, βάσει πάντα των στοιχείων που καταγράφηκαν στο λογισμικό του ΓεΣΥ, ότι σχεδόν 100.000 δικαιούχοι, επέλεξαν να επισκεφθούν ειδικό γιατρό, με «απευθείας πρόσβαση», χωρίς να αποταθούν πρώτα στον προσωπικό τους γιατρό για έκδοση παραπεμπτικού.

Σημαντικό να αναφερθεί και το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι αριθμοί, αφορούν κυρίως την πρωτοβάθμια περίθαλψη, αφού η ανάλυση των στοιχείων περιλαμβάνει μέχρι και την 20η Ιουλίου 2020 και ως εκ τούτου δεν αντικατοπτρίζει την εικόνα, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μετά την ένταξη και της ενδονοσοκομειακής περίθαλψης στο Σύστημα.

Αναλυτικά, από την 1 Ιουνίου 2019 μέχρι τις 20 Ιουλίου 2020, εκδόθηκαν συνολικά 1.314.733, «κανονικά» παραπεμπτικά προς ειδικούς γιατρούς.

Παράλληλα, εκδόθηκαν 64.968 χρόνια παραπεμπτικά εκ των οποίων τα 61.968 αφορούσαν ενήλικες και τα 3.000 παιδιά.

Επιπρόσθετα, στο λογισμικό καταγράφηκαν συνολικά 135.631 επισκέψεις σε ειδικό γιατρό χωρίς παραπεμπτικό και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΥ, οι επισκέψεις αυτές πραγματοποιήθηκαν από 96.633 δικαιούχους του Συστήματος.

Σε ό, τι αφορά τις ιατρικές ειδικότητες τις οποίες αφορούσαν τα χρόνια παραπεμπτικά, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΟΑΥ, 13.605 παραπεμπτικά (13.329 δικαιούχοι) αφορούσαν την ειδικότητα της ψυχιατρικής.

Δεύτερη στην κατάταξη, με μεγάλη βεβαίως διαφορά, η ειδικότητα της καρδιολογίας με 5.554 παραπεμπτικά και ακολουθούν, η νευρολογία με 5.108 και η ορθοπεδική με 5.057 παραπεμπτικά.

Περαιτέρω (αναφέρονται ενδεικτικά):  

–    4.937 παραπεμπτικά για 4.877 δικαιούχους, αφορούσαν τη ρευματολογία

–    4.781 παραπεμπτικά για 4.638 δικαιούχους, αφορούσαν τη νεφρολογία

–    4.531 παραπεμπτικά για 4.486 δικαιούχους, αφορούσαν την πνευμονολογία

–    3.994 παραπεμπτικά για 3.949 δικαιούχους αφορούσαν την ογκολογία (παθολογική)

Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι, παρ’ όλο που η χρονική περίοδος την οποία αφορά η συγκεκριμένη ανάλυση καλύπτει διάστημα μικρότερο του ενάμιση μηνός μετά την ένταξη της ενδονοσοκομειακής περίθαλψης στο ΓεΣΥ, στο λογισμικό του Συστήματος είχαν καταγραφεί:

–    1.740 παραπεμπτικά για 1.649 δικαιούχους αφορούσαν τη γενική χειρουργική

–    682 παραπεμπτικά για 672 δικαιούχους, αφορούσαν τη νευροχειρουργική

–    73 παραπεμπτικά για 70 δικαιούχους αφορούσαν την παιδοχειρουργική

–    507 παραπεμπτικά για 487 δικαιούχους αφορούσαν την πλαστική χειρουργική

–    3.350 παραπεμπτικά για 3.049 δικαιούχους αφορούσαν την ενδονοσοκομειακή νοσηλεία από παθολόγους

Σε ό, τι αφορά τα παιδιά, πέραν των παραπεμπτικών που εκδόθηκαν προς παιδοχειρουργούς, έχουν εκδοθεί, μεταξύ άλλων, 500 παραπεμπτικά προς παιδονευρολόγους, 443 προς παιδοψυχίατρους και 77 παραπεμπτικά προς παιδοκαρδιολόγους.

Ο αριθμός των ασθενών που έχουν εξυπηρετηθεί, μέσω των υπηρεσιών που προσφέρει το ΓεΣΥ, ανέφερε μιλώντας στον «Φ», ο διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, «αποδεικνύει το μέγεθος της προφοράς του ΓεΣΥ, στον Κύπριο πολίτη». Αυτά τα στοιχεία, πρόσθεσε, «αποτελούν για εμάς, ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για βελτιώσεις ενώ αποτυπώνουν και τις τάσεις που υπάρχουν, σε ό, τι αφορά τις ανάγκες των δικαιούχων μας και μας καθοδηγούν για τις περαιτέρω ενέργειες μας».

Επισκέφθηκαν ειδικό γιατρό χωρίς παραπεμπτικό

Ένα σημαντικό στοιχείο, ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου, «είναι ο αριθμός που αφορά τους ασθενείς που επέλεξαν να επισκεφθούν ειδικό γιατρό χωρίς πρώτα να αποταθούν στον προσωπικό τους γιατρό για έκδοση παραπεμπτικού. Ο αριθμός αυτός, πλησιάζει τις 100.000 δικαιούχους και αυτό είναι ένα στοιχείο το οποίο πρέπει να αναλύσουμε ως Οργανισμός και να καταλήξουμε σε κάποια συμπεράσματα».

Πάντως, είπε καταλήγοντας ο κ. Παπακωνσταντίνου, «αν και όλοι μιλάμε για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ και εμείς ως ΟΑΥ έχουμε το θέμα των καταχρήσεων στις προτεραιότητες μας, κάποιοι από τους γιατρούς μας, στις συναντήσεις που έχουμε μαζί τους, μας τονίζουν ότι πλέον ο κόσμος δεν διστάζει να επισκεφθεί γιατρό, αφού δεν σκέφτεται το ποσό που πρέπει να πληρώσει και ως εκ τούτου, πολλές φορές εντοπίζονται προβλήματα υγείας τα οποία υπό άλλες συνθήκες δεν θα εντοπίζονταν και οι ασθενείς, θα ερχόταν η στιγμή που λόγω καθυστέρησης, θα βρίσκονταν σε κίνδυνο». Άρα, «όταν “διαβάζουμε” τους αριθμούς, καλό θα ήταν να προχωράμε πρώτα σε σωστή ανάλυση, πριν καταλήγουμε σε συμπεράσματα και διαπιστώσεις».

Αγώνας δρόμου μέχρι την 1η Δεκεμβρίου

Στο μεταξύ, στον ΟΑΥ επικρατεί -όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο- αναβρασμός, αφού σε περίπου ένα μήνα, την 1η Δεκεμβρίου, θα ενταχθούν στο ΓεΣΥ οι επαγγελματίες υγείας, οδοντίατροι, νοσηλευτές και μαίες, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία για την ένταξη ιδιωτικών Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών στο Σύστημα.

Σε ό,τι αφορά τα ΤΑΕΠ, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι «είμαστε σε επαφή με πέντε ιδιωτικά νοσηλευτήρια, σε όλες τις Επαρχίες, τα οποία διαθέτουν ΤΑΕΠ, έγινε μια πρώτη συζήτηση και τώρα εμείς ως Οργανισμός, επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα και ετοιμάζουμε την πρόταση μας την οποία θα θέσουμε στη συνέχεια ενώπιον τους για να αποφασίσουν».

Για την ένταξη των ΤΑΕΠ, ωστόσο, πρόσθεσε, «δεν ισχύει το χρονοδιάγραμμα της 1ης Δεκεμβρίου και εμάς στόχος μας είναι να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, όσο πιο σύντομα γίνεται διότι θα είναι τεράστιο το όφελος, εάν σε κάθε Επαρχία, έχουμε και ένα ιδιωτικό ΤΑΕΠ να προσφέρει υπηρεσίες, βοηθώντας έτσι και στην αποσυμφόρηση των Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών των δημόσιων νοσοκομείων».

Σε ό, τι αφορά το διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά τους επαγγελματίες υγείας (φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, κλινικούς διαιτολόγους και κλινικούς ψυχολόγους), «η διαδικασία προχωρεί, γίνονται συναντήσεις, δεν έχουμε όμως ακόμα καταλήξει σε κάποια συμφωνία. Αυτή τη στιγμή, επεξεργαζόμαστε τα στοιχεία που έχουμε εξασφαλίσει και αφορούν τον αριθμό των επισκέψεων που καταγράφονταν τα προηγούμενα χρόνια, σε αυτές τις επαγγελματικές ειδικότητες, τις διαγνώσεις -δηλαδή τα προβλήματα υγείας που κυρίως καλούνται να αντιμετωπίσουν αυτοί οι επαγγελματίες- και προχωρούμε το διάλογο».

Επιπρόσθετα, «έχουμε τους οδοντίατρους, τους νοσηλευτές και τις μαίες και προχωράμε με στόχο πάντα να καταφέρουμε να προλάβουμε τις διαδικασίες και να είμαστε έτοιμη την 1η Δεκεμβρίου».

Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί ότι από πλευράς των φορέων που εκπροσωπούν τους επαγγελματίες υγείας, εξακολουθούν να καταγράφονται αντιδράσεις σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται ο διάλογος με τον ΟΑΥ, ενώ αρκετοί έχουν εκφράσει έντονη ανησυχία, για το κατά πόσον η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την 1η Δεκεμβρίου.

Σχετικά νέα

X
Translate »