Γενικά

#FridaysForFuture: Παγκόσμιες μαθητικές κινητοποιήσεις για το κλίμα – Έξω από τη Βουλή οι μαθητές στην Κύπρο (βίντεο)

Μαζική ήταν η παρουσία των νέων της Κύπρου στη διαδήλωση κατά της κλιματικής αλλαγής, που πραγματοποιήθηκε σήμερα έξω από το κτίριο της Βουλής. Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε παράλληλα με άλλες διαδηλώσεις σε 2051 πόλεις σε όλο τον κόσμο.

 

 

Οι Κύπριοι νέοι ένωσαν τις φωνές τους με αυτές εκατομμυρίων νέων στο εξωτερικό με κοινό αίτημα τη λήψη μέτρων για το κλίμα. Η πρωτοφανής αυτή κινητοποίηση, με σύνθημα «Το 2050 εσείς θα έχετε πεθάνει, εμείς όχι» είναι εμπνευσμένη από την έφηβη Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Μέχρι τώρα, η έκκληση για κινητοποιήσεις κάθε εβδομάδα που έχει απευθύνει η μαχητική Σουηδέζα, η οποία από το καλοκαίρι και κάθε Παρασκευή στέκεται μόνη της μπροστά από το κοινοβούλιο στη Στοκχόλμη κρατώντας ένα πλακάτ που γράφει “Απεργία από το σχολείο για το κλίμα”, έχει βρει ανταπόκριση σε μερικές χώρες, κυρίως στο Βέλγιο ή στη Γερμανία, όπου έχουν διαδηλώσει χιλιάδες νέων.

Ομως γι` αυτή την “παγκόσμια απεργία για το μέλλον” της 15ης Μαρτίου, μαθητές και φοιτητές ετοιμάζονται να απόσχουν από τα μαθήματά τους από το Σίδνεϊ μέχρι το Παρίσι, από το Τόκιο μέχρι το Μόντρεαλ, από το Χονγκ Κονγκ μέχρι την Καμπάλα.

“Κάνουμε απεργία για να πούμε στις κυβερνήσεις μας να κάνουν τα μαθήματά τους και να μας δείξουν αποδείξεις!”, αναφέρεται στην έκκληση που έχει δημοσιοποιηθεί στο Facebook. Αποδείξεις πως ο κόσμος παίρνει τα απαραίτητα μέτρα για να περιορίσει την άνοδο της θερμοκρασίας το πολύ στους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, όπως προβλέπεται από τη Συμφωνία του Παρισιού.

 

Προς το παρόν, οι ηγέτες λένε απλώς ότι θέλουν να προσπαθήσουν να κάνουν το καλύτερο που μπορούν, επισήμαινε πρόσφατα η Γκρέτα Τούνμπεργκ. Αυτό δεν είναι αρκετό διότι “το σπίτι μας καίγεται”: “θέλω να αρχίσετε να πανικοβάλλεστε”, έχει τονίσει. Σύμφωνα με το FridaysforFuture, όπως είναι η ονομασία του κινήματος της 16χρονης Τούνμπεργκ, περισσότερες από 1.000 συγκεντρώσεις προβλέπεται να πραγματοποιηθούν την Παρασκευή σε πόλεις μιας εκατοστής χωρών.

Ωστόσο ουδείς γνωρίζει αν οι νέοι θα είναι περισσότεροι από μια φούχτα σε πολλές από τις πόλεις αυτές. “Αυτή η στιγμή είναι πολύ σημαντική, όχι μόνο όσον αφορά τον αριθμό των νέων ανθρώπων που θα απεργήσουν, αλλά και για τις συζητήσεις που η κινητοποίηση αυτή θα προκαλέσει μέσα στις οικογένειες, μεταξύ φίλων και μέσα στα σχολεία”, σχολιάζει η Κάρεν Ο`Μπράιεν, κοινωνιολόγος στο πανεπιστήμιο του Οσλο.

“Το τεστ για το κίνημα δεν θα είναι το μέγεθος του πλήθους αλλά οι πράξεις που θα γίνουν μέσα στην κοινωνία ως απάντηση στην κλιματική κρίση”, προσθέτει.

 

Πηγή :Πολίτης

Σχετικά νέα

X
Translate »