Κοινωνία

Ευθυνοφοβία αρμοδίων με θύματα 6χρονα παιδιά-Ψάχνουν λύση για τα car seat

Συζήτηση που αναβάλλεται συνεχώς στην Κοινοβουλευτική  Επιτροπή Μεταφορών της Βουλής των Αντιπροσώπων, η νομοθεσία για την υποχρεωτική χρήση παιδικών καθισμάτων σε λεωφορεία και ταξί, για παιδιά κάτω των έξι ετών.

 

 

Μετά την ψήφιση της νομοθεσίας από τη Βουλή, διαφάνηκαν όχι μόνο προβλήματα στην εφαρμογή της, αλλά τόσο οι ανησυχίες που προκλήθηκαν από βουλευτές που συμμετέχουν στη Βουλή, εκπαιδευτικούς αλλά και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, όσο και η αγανάκτηση που εκφράζουν γονείς για την ασφάλεια των παιδιών μέσω μηνυμάτων σε Μέσα Ενημέρωσης, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη επίλυσης του προβλήματος.

Αυτό που ισχύει από τη νομοθεσία είναι όπως η μεταφορά των παιδιών κάτω των έξι ετών με λεωφορεία θα προδιαγράφει μέσο το οποίο θα έχει ζώνες τριών σημείων για την εφαρμογή παιδικού καθίσματος. Ο αριθμός των λεωφορείων, ωστόσο που είναι διαθέσιμα στην Κύπρο, δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τους μαθητές νηπιαγωγείων, με αποτέλεσμα να παραμένουν εγκλωβισμένοι.

Μιλώντας στο SigmaLive, ο πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών και βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, Γεώργιος Προκοπίου ανέφερε πως η νομοθεσία προϋποθέτει συγκεκριμένες προδιαγραφές. «Στην πράξη όμως διαπιστώθηκε ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί, γιατί είναι πολύ μικρός ο αριθμός των λεωφορείων που πληρούν αυτές την προδιαγραφές».

Πρόσθεσε πως, «σε συνεδρία αρμόδιοι και εμπλεκόμενοι κατέληξαν ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί ως έχει η νομοθεσία και ζήτησαν από την Επιτροπή να παραθέσει πρόταση. Τα τρία μεγάλα κόμματα (σ.σ. ΔΗΣΥ,ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ), συμφώνησαν σε νομοθεσία που να εμπεριέχει πιο «χαλαρές» προδιαγραφές, ωστόσο υπήρξαν διαμαρτυρίες από τους βουλευτές των Οικολόγων και την ανεξάρτητη βουλευτή, Άννα Θεολόγου, για την ασφάλεια των παιδιών. Σε επόμενη συνεδρία, καλέστηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι για συζήτηση. Κανείς ωστόσο δεν αναλάμβανε την ευθύνη της ασφάλειας των παιδιών στις εκδρομές των μαθητών. Ούτε το Υπουργείο Μεταφορών, ούτε το Υπουργείο Παιδείας, ούτε οι εκπαιδευτικοί αλλά ούτε οι εταιρείες μεταφορών».

Η Επιτροπή Μεταφορών κατέληξε στο ότι, οι βουλευτές δεν μπορούν να αναλάβουν την τροποποίηση της νομοθεσίας σε ένα τόσο σοβαρό θέμα. «Θα έπρεπε να αναλάβουμε την ψήφιση χαλάρωσης του νόμου διακινδυνεύοντας το γεγονός ότι σε περίπτωση που υπήρξε κάποιο ατύχημα, να έχουμε την ευθύνη».

 

 

Όμηροι της νομοθεσίας τα νηπιαγωγεία

Για ομηρία των μαθητών των δημόσιων νηπιαγωγείων, κάνει λόγο από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕΔ, Χάρης Χαραλάμπους, σχολιάζοντας το «πάγωμα» της συζήτησης για το σχετικό θέμα.

«Τα λεωφορεία με τις προδιαγραφές που ζητά η νομοθεσία, είναι δυσεύρετα στην Κύπρο και δεν υπάρχουν για να μας εξυπηρετήσουν. Αυτό δεν είχαν προβλέψει με αποτέλεσμα, σχολεία να επηρεάζονται και να παραμένουν εγκλωβισμένα, αφού θεωρείται παράνομα να μετακινηθούν και δεν προχώρησαν σε εκδρομές. Πέρασε ήδη το πρώτο τετράμηνο και ακόμα ψάχνουν τρόπους επίλυσης του ζητήματος, αλλά η κατάσταση παραμένει όπως είναι», ανέφερε μιλώντας στο SigmaLive.

 

 

Να δουν τη νομοθεσία τεχνοκράτες

Την άποψη ότι η νομοθεσία που είχε ψηφιστεί είναι μια καλή νομοθεσία, η οποία ωστόσο θα πρέπει να σμιλευτεί με τη βοήθεια τεχνοκρατών εξέφρασε ο πρόεδρος του Μη Κυβερνητικού Οργανισμού, Reaction, Μάριος Σταύρου, ο οποίος συμμετείχε σε συνεδρίες της Επιτροπής Μεταφορών για το ζήτημα.

«Πρόκειται για μια καλή νομοθεσία η οποία ενισχύει την ασφάλεια των παιδιών, ωστόσο ο τρόπος που προσπαθεί το κράτος να την εφαρμόσει βρίσκει διάφορα εμπόδια, από τα λεωφορεία, την προσκόμιση των παιδικών καθισμάτων μέχρι και ποιος θα έχει την ευθύνη για τα καθίσματα. Τα θέματα που προκύπτουν καθιστούν πολύ δύσκολη την εφαρμογή τους», είπε ο κος Σταύρου.

Σημείωσε μάλιστα πως σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε νηπιαγωγεία για την τοποθέτηση παιδικών καθισμάτων σε λεωφορεία, διαφάνηκε πως η νομοθεσία μπορεί να είναι λειτουργική, ωστόσο δεν υπάρχει ο απαιτούμενος αριθμός λεωφορείων.

«Πρόσφατα είχαμε κάνει μια εκδήλωση σε νηπιαγωγείο, το οποίο ζήτησε συγκεκριμένο λεωφορείο, που πληροί τις προδιαγραφές. Έφεραν οι γονείς τα παιδικά καθίσματα και σε συνεργασία με τον οδηγό λεωφορείου και τους δασκάλους, τοποθέτησαν τα καθίσματα στο όχημα και όλα λειτούργησαν ορθά. Διαφάνηκε ότι μπορεί να λειτουργήσει. Το πρόβλημα είναι ότι οι οδηγοί των λεωφορείων θα πρέπει να κάνουν μια αρκετά μεγάλη επένδυση ώστε να ισχύουν όσα αναφέρονται στη νομοθεσία. Αυτό που διαφαίνεται είναι ότι καμία πλευρά δεν κάνει κινήσεις ώστε να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα».

Τέλος παράθεσε την προσωπική του άποψη ότι δηλαδή, «η νομοθεσία θα πρέπει να παραδοθεί σε τεχνοκράτες , να εργαστούν και στη συνέχεια να προχωρήσει σε ψήφιση. Το να μπει σοβαρή μελέτη κάτω χρειάζεται τεχνοκράτες αφού δεν μπορούν να αποφασίσουν για αυτό μόνοι πολιτικοί».

Σημειώνεται πως, πίεση για επίλυση ασκείται και από τον Πρόεδρο της Βουλής, ο ποίος ζήτηση συνεδρία στην παρουσία των αρμόδιων υπουργών, τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Υπουργό Παιδείας και Υπουργό Μεταφορών, η οποία σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Μεταφόρων, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 24 Ιανουαρίου.

 

Σχετικά νέα

X
Translate »