Breaking News

Δέκα καλλιτέχνες υπό το φως του Καραβάτζο

Σύγχρονοι καλλιτέχνες από Κύπρο, Ελλάδα και Ιταλία συμμετέχουν στην έκθεση «10 καλλιτέχνες υπό το φως του Καραβάτζο», που παρουσιάζεται από τις 15 Ιουνίου μέχρι τις 29 Αυγούστου στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας. 

Την έκθεση διοργανώνουν το BPRarts Cultural Management σε συνεργασία με τoν Δήμο Λάρνακας και με τη στήριξη του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και την επιμελείται ο ιστορικός τέχνης δρ Στρατής Πανταζής.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Κλίτσα Αντωνίου (Κύπρος), Πάολο Ινκαρνάτο (Ιταλία), Ευδοκία Κύρκου (Κύπρος), Μαριάννα Κωνσταντή (Κύπρος), Μαρία Λιανού (Κύπρος), Ελένη Λύρα (Ελλάδα), Φωτεινή Πούλια (Ελλάδα), Αντρέα Ροσέτ (Ιταλία), Ανδρέας Σάββα (Κύπρος), Παντελής Χανδρής (Ελλάδα).

Μαριάννα Κωνσταντή «Everlast».

Οι συμμετέχοντες είναι καλλιτέχνες οι οποίοι είτε συνειδητά, είτε ασυνείδητα, έχουν εμπνευστεί από το έργο του, ή το έργο τους συμμερίζεται την προσέγγιση και τις τεχνικές του Ιταλού καλλιτέχνη. Η έκθεση δεν αποτελεί μια απλή επιστροφή στο έργο του Καραβάτζο, ούτε μια προσήλωση και υποταγή στην ιστορία, αλλά πάνω από όλα αντικατοπτρίζει τη σύγχρονη ματιά του καλλιτέχνη στο σήμερα μέσα από το πρίσμα της παράδοσης και της ιστορίας.

Αντρέα Ροσέτ, «Restrain Valentine».

Αναμφισβήτητα ο Μικελάντζελο Μερίζι ντα Καραβάτζο (1571-1610) ήταν και είναι ένας σημαντικός καλλιτέχνης του Μπαρόκ με έντονη επίδραση σε καλλιτέχνες τόσο της γενιάς του όσο και σε σύγχρονους. Μεταξύ άλλων, η δραματικότητα και η θεατρικότητα, η διαλεκτική του φωτός και της σκιάς, (το γνωστό του κιαροσκούρο), ο έντονος ρεαλισμός του, η επέκταση της δράσης και της κίνησης των εικόνων του στο χώρο του θεατή και η χρήση φακών και καθρέπτη για τη προβολή των μοντέλων του στο καμβά αποτελούν στοιχεία που έχουν αφομοιωθεί από σύχρονους καλλιτέχνες όπως τον Γιόζεφ Μπόις, Γιάννη Κουνέλλη, Αντρές Σεράνο και Φρανκ Στέλα.

Πηγή: philenews

Σχετικά νέα

No Results
X
Translate »