CoronaVirus

Ετοιμάζονται να βάλουν κάτω εισηγήσεις για Πάσχα… ρευστά επιδημιολογικά δεδομένα

Πηγή: Cyprustimes.com

Ξεκινούν τη συζήτηση για το Πάσχα τα μέλη της επιστημονικής ομάδας – Τα επιδημιολογικά δεδομένα τους βάζουν δύσκολα – 446 περιστατικά ήταν ο χαμηλότερος αριθμός που ανακοινώθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε – 622 κρούσματα ο υψηλότερος αριθμός – Τα δεδομένα της εβδομάδας που πέρασε – Απάντηση Υπουργείου Υγείας στους επικριτές

Τρεις εβδομάδες παρά κάτι, πριν από το Πάσχα οι αυξημένοι αριθμοί κρουσμάτων και νοσηλειών, βάζουν «δύσκολα» στους επιδημιολόγους που καλούνται εντός των επόμενων ημερών να οριστικοποιήσουν τις εισηγήσεις που θα καταθέσουν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο τελικός λόγος και πάλι στο Υπουργικό, που λαμβάνει αποφάσεις για το πώς θα περάσουμε τις φετινές γιορτές, για μία ακόμη φορά στη σκιά της πανδημίας.

Την εβδομάδα που πέρασε, τα νέα περιστατικά της νόσου Covid που καταγράφηκαν ήταν αυξημένα, ενώ τις τέσσερις από τις 7 μέρες το ποσοστό θετικότητας ήταν πάνω από το 1%.

Ανησυχία και για τις αυξημένες νοσηλείες.

Δευτέρα             565 κρούσματα (ποσοστό θετικότητας: 1,03%

Τρίτη                   559 κρούσματα (ποσοστό θετικότητας: 1,13%)

Τετάρτη              529 κρούσματα (ποσοστό θετικότητας: 1,12%

Πέμπτη               622 κρούσματα (ποσοστό θετικότητας: 1,31%)

Παρασκευή         601 κρούσματα (ποσοστό θετικότητας: 0,95%

Σάββατο             446 κρούσματα (ποσοστό θετικότητας: 0,90%)

Κυριακή              470 κρούσματα (ποσοστό θετικότητας: 0,85%

Αύριο, αναμένεται ότι θα επαναξιολογήσουν την επιδημιολογική εικόνα τα μέλη της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής του Υπουργείο Υγείας. Κατά την καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη των ειδικών θα γίνει και μια πρώτη συζήτηση για τις χαλαρώσεις του Πάσχα. Τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 24 Απριλίου.

Απάντηση Υπουργείου στις «φωνές»

Στο μεταξύ, στο επίκεντρο βρίσκεται και πάλι το τελευταίο διάστημα ο χειρισμός της πανδημίας, με τις επικριτικές φωνές κατά του Υπουργείο Υγείας να δυναμώνουν. Με στοιχεία απάντησε την Κυριακή το αρμόδιο Υπουργείο.

«Επιχειρείται άδικα και ατεκμηρίωτα ο εκμηδενισμός της μεγάλης προσπάθειας που ολόκληρη η κοινωνία έχει καταβάλει με θυσίες τους τελευταίους 13 μήνες» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε με παράθεση στοιχείων.

  • Η Κύπρος εξακολουθεί να βρίσκεται στην 1η θέση στην ΕΕ ως προς τη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων για τον εντοπισμό θετικών περιστατικών COVID-19 και την συνεχή επιτήρηση της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα. Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει το ECDC (εβδομάδα 13), η Κύπρος παραμένει πρώτη ανάμεσα στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τη διενέργεια τεστ, με 40,958 τεστ ανά 100,000 πληθυσμού. Παράλληλα, η χώρα μας έχει το 2ο χαμηλότερο ποσοστό θετικότητας (0,8%) στην ΕΕ, ποσοστό που αποδεικνύει τη σημασία διενέργειας πολλών τεστ στην κοινότητα.
  • Από τον Φεβρουάριο, όταν η χώρα επιχείρησε την επανεκκίνησή της μετά τη σύντομη περίοδο υπό αυστηρά περιοριστικά μέτρα, ο βασικός πυλώνας της προσπάθειας ήταν τα μαζικά και στοχευμένα τεστ στον γενικό πληθυσμό και τους εργαζόμενους, ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλής επαναλειτουργία κλάδων/τομέων της οικονομίας και της κοινωνίας. Ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων που εντοπίζεται καθημερινά είναι σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενος, αφού, αφενός, ο πληθυσμός αλληλεπιδρά περισσότερο και, αφετέρου, ο αριθμός των τεστ που γίνεται στοχεύει ακριβώς στον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων και την άμεση έναρξη της ιχνηλάτησης των επαφών τους.
  • Σημαντικό στοιχείο για τη επιτυχή διαχείριση της πανδημίας αποτελεί το γεγονός ότι η χώρα μας καταγράφει εκ των χαμηλότερων ποσοστών θνητότητας στην ΕΕ (20,3/100,000). Το δεδομένο αυτό αποδεικνύει το τεράστιο έργο που γίνεται από τους επαγγελματίες υγείας στα νοσηλευτήρια και το γεγονός ότι το Σύστημα Υγείας, με τις συνεχείς επενδύσεις και την ενίσχυση, έχει ανταποκριθεί επιτυχώς στον μέγιστο δυνατό βαθμό.
  • Την ίδια ώρα, με εντατικό ρυθμό συνεχίζεται το εμβολιαστικό πρόγραμμα, με στόχο την εμβολιαστική κάλυψη του πέραν του 60% του πληθυσμού εντός του 1ου εξαμήνου του 2021. Ήδη, η Κύπρος έχει πετύχει τον στόχο που έθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση για την εμβολιαστική κάλυψη των ηλικιωμένων, αφού το 82% των ατόμων ηλικίας 80 ετών και άνω έχει λάβει τουλάχιστον την 1η δόση του εμβολίου. Αντίστοιχα, στην ηλικιακή ομάδα 70-79 ετών, έχει χορηγηθεί τουλάχιστον η 1η δόση στο 76%.
  • Βασική στόχευση μέσα από το Εθνικό Πλάνο Εμβολιασμού ήταν εξ αρχής η θωράκιση της υγείας των ατόμων με αυξημένο ρίσκο σοβαρής νόσησης. Για τον λόγο αυτό, πέραν από τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων ατόμων, τέθηκε ως ύψιστη προτεραιότητα ο εμβολιασμός των πολιτών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Ήδη έχουν εμβολιαστεί με την 1η δόση 10,320 άτομα και συνεχίζεται ο προγραμματισμός του εμβολιασμού των ευάλωτων ομάδων.
  • Μέχρι και τις 10 Απριλίου, έγιναν 185,341 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 133,049 αφορούν στη χορήγηση της 1ης δόσης και οι 52,292 αφορούν στη λήψη και των δύο δόσεων.
  • Η Κύπρος συνεχίζει την υλοποίηση του Εμβολιαστικού της Πλάνου με τα διαθέσιμα αδειοδοτημένα εμβόλια της AstraZeneca, της Moderna και της Pfizer, ενώ αναμένεται από την ερχόμενη εβδομάδα να προσθέσει στη φαρέτρα της και το εμβόλιο της Janssen (Jonson&Johnson). Μέσα από τις συμφωνίες που έχει συνάψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή -η Κύπρος συμμετείχε σε όλες τις συμφωνίες τόσο στις αρχικές όσο και στις επιπρόσθετες-, η χώρα μας έχει εξασφαλίσει τις μέγιστες ποσότητες που της αναλογούν, και αναμένεται ότι συνολικά θα παραλάβει αρκετές δόσεις για 2 εκ. άτομα. Παράλληλα και επιπλέον των συμφωνιών που θα εξασφαλίσει μέσω των διαδικασιών της ΕΕ, το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε προχωρημένες διαβουλεύσεις για προμήθεια ποσότητας του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V, όταν αυτό θα αδειοδοτηθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Σχετικά νέα

X
Translate »