Γενική Επικαιρότητα

Ενώπιον της Βουλής το bullying–Mακρύς και δύσβατος ο δρόμος της ποινικοποίησης

Την ώρα που περιστατικά bullying στους σχολικούς χώρους βλέπουν συχνά το φως της δημοσιότητας με τους γονείς να προβαίνουν σε καταγγελίες, στις αίθουσες της Βουλής θα συζητηθούν και επίσημα αύριο Τετάρτη οι δύο προτάσεις νόμου για ποινικοποίηση του εκφοβισμού.

Η μία πρόταση νόμου κατατέθηκε από τον βουλευτή του ΑΚΕΛ, Ανδρέα Πασιουρτίδη, και σκοπό έχει την ποινικοποίηση του εκφοβισμού όχι μόνο στις σχολικές μονάδες, αλλά και σε όλες τις κοινωνικές δομές, περιλαμβανομένων του στρατού, των αθλητικών σωματείων, της οικογένειας και του χώρου εργασίας. Η δεύτερη πρόταση νόμου κατατέθηκε από την Πρόεδρο της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, και αφορά συγκεκριμένα τον σχολικό εκφοβισμό.

Υπενθυμίζεται πως, η πρόταση της Προέδρου της Βουλής ήρθε μετά την υπόθεση του 16χρονου Παναγιώτη, η οποία ήταν ουσιαστικά η πρώτη υπόθεση bullying που έλαβε τον δρόμο της Δικαιοσύνης.

Η εν λόγω πρόταση αντιμετωπίστηκε με απαισιοδοξία από τον πολιτικό και νομικό τομέα, καθώς σε περίπτωση που ψηφιστεί θα επιφέρει ριζικές αλλαγές στον ποινικό κώδικα. Το μεγαλύτερο ζήτημα που προκύπτει οφείλεται στο γεγονός ότι πρόκειται για άτομα μικρής ηλικίας, κάτι που απαιτεί αλλαγή στο όριο ηλικίας των ανηλίκων που θα έρχονται αντιμέτωποι με ποινικές ευθύνες.

Βουλευτές που μίλησαν στο SigmaLive ανέφεραν πως θα εξετάσουν το συγκεκριμένο ζήτημα με σκεπτικισμό και προσοχή στην Επιτροπή Νομικών, καθώς πρόκειται για δύσκολα και σύνθετα νομοθετήματα που αφορούν ποινικοποίηση παιδιών. Σημειώνεται ότι, παρόμοιες δυσκολίες αντιμετωπίστηκαν στην Βουλή και στην προσπάθεια θέσπισης του αδικήματος της γυναικοκτονίας.

Πολλά είναι τα ερωτήματα τα οποία οι Βουλευτές θα κληθούν να απαντήσουν. Τι σημαίνει ακριβώς ο σχολικός εκφοβισμός και τι θα συμβεί σε περίπτωση που το bullying γίνει εκτός του σχολικού χώρου; Θα ακολουθηθεί η πρακτική σε τιμωρώ για να σε αναμορφώσω; Και από την στιγμή που σε περίπτωση που κάποιος δεν καταγγείλει περιστατικό εκφοβισμού διαπράττει ποινικό αδίκημα, σε περίπτωση που εξεταστεί το περιστατικό και διαψευστεί θα καταγγέλλεται για δημόσια βλάβη; Το μόνο σίγουρο είναι πως πρόκειται για ένα πολύ λεπτό ζήτημα.

Το συμπέρασμα είναι πως όλοι συμφωνούν πως το συγκεκριμένο ζήτημα πρέπει με κάποιο τρόπο να θεσμοθετηθεί και να δώσει ένα τέλος στα περιστατικά εκφοβισμού, αλλά δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής η φόρμουλα που θα δώσει τέλος και απ’ ότι φαίνεται θα είναι μακρύς και δύσβατος ο δρόμος μέχρι την ποινικοποίηση του.

Σχετικά νέα

X
Translate »