Κοινωνία

Έκλεισαν τις πόρτες, άνοιξαν τα ταμεία

Πηγή: philenews.com

Με εφάπαξ χορηγίες, επιδότηση μισθολογικού κόστους επιχειρήσεων που αναγκαστικά θα πρέπει να παραμείνουν κλειστές και με ειδικό επίδομα σε εργαζομένους που δεν θα μπορούν λόγω των τοπικών lockdowns να μεταβούν στην εργασία τους επιχειρεί η κυβέρνηση να ανακουφίσει την αγορά από τους νέους περιορισμούς που τέθηκαν για αναχαίτιση της επιδημίας.

Τα νέα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και εργαζομένων παρουσιάστηκαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας. Αυτά αφορούν νέα σχέδια αλλά και υφιστάμενα, αφού ως διέξοδο στο αναγκαστικό λουκέτο επιχειρήσεων σε Λεμεσό και Πάφο παρουσιάστηκαν και τα μέτρα που εφαρμόζει ήδη το υπουργείο Εργασίας για κάλυψη μέρους του μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων που θα είναι κλειστές το επόμενο δεκαπενθήμερο. Για τις ίδιες επιχειρήσεις, ο υπουργός Οικονομικών εξήγγειλε και εφάπαξ χορηγία που τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης της ΕΕ και που θα δοθεί μέσω του υπουργείου Εργασίας. Εφάπαξ χορηγία θα δοθεί εξάλλου, εφόσον και πάλι εξασφαλιστεί η έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν, και σε όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές από το πρώτο lockdown. Στην τελευταία κατηγορία περιλαμβάνονται βασικά τα κέντρα διασκέδασης, στα οποία δεν επιτράπηκε η επαναλειτουργία τους και τελούν υπό υποχρεωτική πλήρη αναστολή των εργασιών τους από τον Μάρτιο.

Χορηγίες και επιδοτήσεις

Οι εφάπαξ χορηγίες που ανακοίνωσε χθες ο Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο οποίος διέκοψε την άδεια ασθενείας του για να παρουσιάσει τα νέα μέτρα, καλύπτουν τις επιχειρήσεις που βρίσκονται κλειστές από τον Μάρτιο αλλά και όσες θα κλείσουν σήμερα μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου. Πιο αναλυτικά, για εφάπαξ χορηγία προκειμένου να καλυφθούν λειτουργικά έξοδα και ενοίκια είναι τα εξής:

• Σχέδιο Επιδότησης Επιχειρήσεων που τελούν υπό υποχρεωτική πλήρη αναστολή, σύμφωνα με τα Διατάγματα του Υπουργείου Υγείας και τις σχετικές Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου και συμμετείχαν στα Ειδικά Σχέδια του Υπουργείου Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων από 16/03/2020 – 31/10/2020. Σύμφωνα με τον υπουργό, δικαιούχοι του σχεδίου είναι επιχειρήσεις περιλαμβανομένων και εργοδοτών που τελούν υπό υποχρεωτική πλήρη αναστολή από τις 16/03/2020. Προϋπόθεση αποτελεί οι επιχειρήσεις και εργοδότες να ήταν ενταγμένοι στο Ειδικό Σχέδιο Πλήρους Αναστολής των Εργασιών Επιχείρησης, του Υπουργείου Εργασία. Το ύψος της χορηγίας για επιχειρήσεις περιλαμβανομένων και εργοδοτών που τελούσαν υπό πλήρη αναστολή των εργασιών τους από 16/03/2020 και εργοδοτούν μέχρι 9 άτομα ανέρχεται σε 10 χιλ. ευρώ ενώ για επιχειρήσεις που εργοδοτούν από 10 άτομα και πάνω η εφάπαξ χορηγία αυξάνεται στις 15 χιλ. ευρώ. Όπως αναφέρθηκε, την πιο πάνω χορηγία αναμένεται να λάβουν τα κέντρα διασκέδασης, στα οποία δεν επιτράπηκε να επαναλειτουργήσουν.

•  Σχέδιο Επιδότησης Επιχειρήσεων και Αυτοτελώς Εργαζομένων που τελούν υπό υποχρεωτική πλήρη αναστολή, σύμφωνα με τα Διατάγματα του Υπουργείου Υγείας και τις σχετικές Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου ή έχουν μείωση του κύκλου εργασιών πέραν του 80% και θα συμμετέχουν στα Ειδικά Σχέδια του Υπουργείου Εργασίας. Η πιο πάνω επιδότηση καλύπτει επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζομένους που τελούν υπό υποχρεωτική πλήρη αναστολή ή έχουν  μείωση του κύκλου εργασιών πέραν του 80% και στην ουσία τις επιχειρήσεις που αναγκάζονται με τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ χθες το βράδυ να προχωρήσουν σε αναστολή εργασιών. Για την καταβολή της εφάπαξ χορηγίας, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ενταχθούν και εγκριθούν στα ειδικά σχέδια του Υπουργείου Εργασίας. Το ύψος της χορηγίας εξαρτάται από τον αριθμό των εργαζομένων. Συγκεκριμένα αυτοτελώς εργαζόμενοι ή επιχειρήσεις που εργοδοτούν μέχρι ένα άτομο θα λάβουν εφάπαξ βοήθεια 500 ευρώ, όσοι εργοδοτούν 2 – 5 άτομα θα πάρουν χορηγία 1250 ευρώ, αυτοτελώς εργαζόμενοι και πολύ μικρές επιχειρήσεις που εργοδοτούν 6 – 9 άτομα θα πάρουν 1750 ευρώ, όσοι  εργοδοτούν 10 – 50 άτομα 2500 ευρώ και όσοι  εργοδοτούν από 51 άτομα και πάνω βοήθεια 3000 ευρώ.

Επίδομα για εργαζομένους 

Από πλευράς της, η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στο ειδικό επίδομα που αποφασίστηκε να λάβουν όσοι εργαζόμενοι δεν θα μπορούν να διακινηθούν για την εργασία τους λόγω των τοπικών lockdowns και δεν θα μπορούν και να εργάζονται εξ’ αποστάσεως. Το ειδικό επίδομα όπως είπε η κ. Αιμιλιανίδου θα ισούται με το 60% της αναλογίας των 15 ημερών που με βάση το διάταγμα του υπουργού Υγείας δεν δύνανται να εργαστούν. Εξήγησε πως η «έξοδος» εργαζομένων της Λεμεσού και Πάφου από τις επαρχίες τους δεν θα επιτρέπεται εφόσον εργοδοτούνται στο λιανικό εμπόριο και σε επιχειρήσεις που εξυπηρετούν κοινό.

Αντίθετα,  οι εργαζόμενοι των δύο επαρχιών που μπήκαν σε καραντίνα θα μπορούν να διακινούνται εκτός  των επαρχιών τους για μετακίνηση σε εργοτάξια, σε βιομηχανίες τροφίμων και σε σειρά άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων που θα καθορίζονται και με το σχετικό διάταγμα του υπουργού Υγείας για τα μέτρα που λήφθηκαν (βλέπε σελ. 3).

Η υπουργός εξήγησε ακόμα πως οι εταιρείες που θα επηρεαστούν το επόμενο δεκαπενθήμερο θα μπορέσουν να ενταχθούν στα σχέδια του υπουργείου Εργασίας που εξαγγέλθηκαν την περασμένη εβδομάδα για στήριξη των εργαζομένων τους. Όπως είπε, όσες επιχειρήσεις θα βρίσκονται σε αναστολή μέχρι και το τέλος του μήνα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για συμμετοχή στο ειδικό σχέδιο πλήρους αναστολής επιχειρήσεων ή επιχειρήσεων που λόγω των μέτρων για την πανδημία έχουν μείωση του κύκλου εργασιών πέραν του 80%. Το συγκεκριμένο σχέδιο καλύπτει μέχρι και το 100% των εργαζομένων, εφόσον η επιχείρηση εργοδοτεί μέχρι 9 πρόσωπα και το 97% των εργαζομένων για επιχειρήσεις πέραν των εννέα ατόμων με ποσοστό μισθολογικής επιδότησης στο 60%. Το ποσό που καταβάλλεται μέσω του σχεδίου ως ειδικό ανεργιακό επίδομα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 1214 ευρώ ή να είναι μικρότερο από 360 ευρώ.

Σχετικά νέα

X
Translate »