ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Δήμος Λάρνακας: Νέο Σκάνδαλο με φόντο κληροδότημα

Σημεία και τέρατα φαίνεται να φέρνει μέχρι στιγμής η προσπάθεια του Δήμου Λάρνακας σε τρεις χώρες, για να βρει άκρη όσον αφορά τα οικονομικά δεδομένα κληροδοτήματος που μεταβιβάστηκε στο όνομα του, το 1993. Πρόκειται για το γνωστό κληροδότημα του ευεργέτη δημότη Λάρνακας Ζαχαρία Κωνσταντίνου, ο οποίος μεταβίβασε στον Δήμο Λάρνακας 150.000 στερλίνες σε λογαριασμό στην Αγγλία, και τρία διαμερίσματα και ένα πολυτελές ρετιρέ σε προνομιακές περιοχές στον Δήμο Αθήνας.

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com
Όπως είχε αποκαλύψει τον περασμένο Ιανουάριο ο «Φ», για πρώτη φορά στον ετήσιο προϋπολογισμό του Δήμου Λάρνακας για το 2018, περιλαμβάνονταν έσοδα από τα πιο πάνω ακίνητα στην Αθήνα, τα οποία προηγουμένως δεν δηλώνονταν ως έσοδα στους προϋπολογισμούς.
Ωστόσο, τέσσερις μήνες μετά, οι εκτεταμένες έρευνες και προσπάθειες του Δήμου Λάρνακας, σε Ελλάδα, Λονδίνο και Κύπρο, για να βρει άκρη αναφορικά με το τι ακριβώς γινόταν γύρω από το κληροδότημα Ζαχαρία Κωνσταντίνου, έχουν φέρει στο φως συγκλονιστικά στοιχεία. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή που συντονίζει αυτές τις προσπάθειες, από το κληροδότημα των 150.000 στερλινών στη Μεγάλη Βρετανία, που υπήρχαν σε λογαριασμό το 1993, αυτή τη στιγμή εντοπίστηκαν μόνο οι 15.000.
Για τις υπόλοιπες 135.000 στερλίνες που αφαιρέθηκαν από τον λογαριασμό, μέχρι στιγμής και παρά τις πολύμηνες προσπάθειες του Δήμου Λάρνακας, φαίνεται να μην εντοπίζονται επαρκή στοιχεία για το τι απέγιναν ή που κατέληξαν. Και δεν φτάνει αυτό, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες μας, ο Δήμος Λάρνακας φαίνεται να μην έχει πλέον και την ευκολότερη πρόσβαση στις πληροφορίες που αφορούν το παρελθόν του λογαριασμού, για λόγους όμως που επί του παρόντος δεν μπορούν να αποκαλυφθούν για ευνόητους λόγους.
Η προσπάθεια πάντως του Δήμου Λάρνακας να διαλευκάνει όσο περισσότερο μπορεί αυτή την «γκρίζα» υπόθεση δεν έχει λήξει και στο μεσοπρόθεσμο μέλλον ίσως υπάρξουν περαιτέρω εξελίξεις και αποκαλύψεις.
Νεφελώδης και πολύπλοκη είναι όμως και η κατάσταση όσον αφορά τα τρία διαμερίσματα σε σημαντικές περιοχές της Αθήνας και το πολυτελές ρετιρέ στην προνομιακή περιοχή Σκουφά, τα οποία κληροδότησε στον Δήμο Λάρνακας, ο Ζαχαρίας Κωνσταντίνου. Όσον αφορά το ρετιρέ, ο δήμος προσπαθεί να το ανακτήσει με κάποιο τρόπο, καθώς το ενοίκιο που εμβάζεται από τον ενοικιαστή, είναι μόλις €250. Σε μια περιοχή που τα μέσα ενοίκια για αντίστοιχου εμβαδού και κατάστασης υποστατικά είναι στο τετραπλάσιο ή και πενταπλάσιο του ύψους του ενοικίου που εισπράττει.
Όσον αφορά τα τρία διαμερίσματα, φαίνεται ότι βρίσκονται σε κακή ως άθλια κατάσταση και η προσπάθεια συντήρησης τους κάποια στιγμή, θα είναι σίγουρα πολυδάπανη. Όμως, το γιατί περιήλθαν σε αυτή την κατάσταση τα τρία διαμερίσματα και για πόσα χρόνια ενοικιάζονταν ή δεν ενοικιάζονταν μετά το 1993 που πέρασαν στον δήμο, παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστο. Όπως επίσης ασφαλώς και το τι απέγιναν τα όποια έσοδα από τα ενοίκια.
Σημειώνεται ότι η πτυχή του κληροδοτήματος Ζαχαρία Κωνσταντίνου και των εσόδων που είχε ο Δήμος Λάρνακας από αυτό, απασχόλησε σε κάποιο βαθμό και κάποια στιγμή και τις αστυνομικές έρευνες που διεξήχθησαν στο πρόσφατο παρελθόν στα γραφεία του Δήμου Λάρνακας, χωρίς ωστόσο να δοθεί τότε συνέχεια.
Τα επόμενα βήματα του δήμου

Καθώς οι έρευνες και προσπάθειες του Δήμου Λάρνακας μέσω δικηγορικών και λογιστικών γραφείων σε Αγγλία, Ελλάδα και Κύπρο συνεχίζονται, κανένας δεν μιλά επί του παρόντος επίσημα στον δήμο για το σοβαρό αυτό θέμα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η περαιτέρω διαχείριση από τον ίδιο τον Δήμο Λάρνακας των τριών διαμερισμάτων και του πολυτελούς ρετιρέ στην περιοχή Σκουφά στην Αθήνα, κρίνεται οικονομικά ασύμφορη ως και υπερβολικά ζημιογόνα. Και αυτό ένεκα κυρίως της άθλιας κατάστασης στην οποία φαίνεται ότι περιήλθαν τα τρία διαμερίσματα και της μεγάλης δαπάνης που θα απαιτηθεί για την ανακαίνισή τους.

Έτσι, ανάλογα και με τις εξελίξεις που θα έχουν οι συνεχιζόμενες έρευνες του, ο Δήμος Λάρνακας αναμένεται κάποια στιγμή να αποταθεί σχετικά προς την κυβέρνηση και το Υπουργικό Συμβούλιο. Και πιο συγκεκριμένα, ζητώντας την άδεια του Υπουργικού Συμβουλίου να προχωρήσει στην πώληση της ακίνητης περιουσίας, κληροδοτήματος Ζ. Κωνσταντίνου, στην Αθήνα και επένδυσης του ποσού που θα προκύψει σε κάποιο άλλο ίσως ακίνητο στην Κύπρο.

 

Σχετικά νέα

X
Translate »