Εκπαίδευση

Διεξάγεται στη Λάρνακα Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Εκπαιδευτικών Οργανώσεων

Πανευρωπαϊκό συνέδριο Εκπαιδευτικών Οργανώσεων με θέμα «Αποτελεσματική ολοκλήρωση της εκπαίδευσης παιδιών μεταναστών προσφύγων και μεταναστών» που διοργανώνουν η ΟΕΛΜΕΚ και η ETUCE, άρχισε σήμερα σε παραλιακό ξενοδοχείο της Λάρνακας.

Στο Συνέδριο συμμετέχουν εκπαιδευτικοί από την Κύπρο, την Ελλάδα, την Σουηδία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Αλβανία, την Κροατία, το Κόσσοβο, την Πολωνία, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και τη Σλοβενία.

Σε χαιρετισμό της στο Συνέδριο η Δρ Παυλίνα Χατζηθεοδούλου Λοϊζίδου, Προϊσταμένη Τομέα Επιμόρφωσης στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, ανέφερε ότι «η Κύπρος ως πλήρες μέλος  της Ε.Ε. υποστηρίζει όλες τις πρωτοβουλίες και τις συνέργειες που στοχεύουν στην ομαλή ένταξη των παιδιών μεταναστών και προσφύγων στις χώρες υποδοχής, καθώς και όλες τις προσπάθειες και δραστηριότητες χαρτογράφησης των προκλήσεων και των εμποδίων και αξιοποίησης καλών πρακτικών για τη μάθηση  των παιδιών».

Πρόσθεσε ότι «το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου (ΥΠΠ) δίνει μεγάλη έμφαση στη διασφάλιση ίσων ευκαιριών πρόσβασης  στην εκπαίδευση για όλα τα παιδιά που ζουν στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, δικαίωμα που διασφαλίζεται από το  Σύνταγμά μας και προσφέρεται δωρεάν εκπαίδευση σε όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως φύλου, εθνικής ή εθνοτικής ταυτότητας, γλώσσας, θρησκείας ή κοινωνικοοικονομικής κατάστασης».

Η κα. Χατζηθεοδούλου Λοϊζίδου ανέφερε ακόμα ότι «η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ οδήγησε σε αυξημένες ροές οικονομικών μεταναστών μετά το 2004, ενώ η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, τη Συρία και σε ορισμένες αφρικανικές χώρες επέφερε αύξηση των προσφύγων που αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη μακριά από εμπόλεμες ζώνες.  Γι αυτό και το Υπουργείο Παιδείας, προωθεί σειρά μέτρων και δράσεων που  διευκολύνουν την ομαλή και αποτελεσματική κοινωνική και εκπαιδευτική ένταξη των παιδιών με ποικίλες πολιτισμικές και γλωσσικές ταυτότητες».

Στο χαιρετισμό της αναφέρθηκε στη λειτουργία «της Διατμηματικής Επιτροπής του Υπουργείου Παιδείας για την ένταξη των παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία (ΜΜεΒ) στο κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα, στην οποία συμμετέχουν όλες οι διευθύνσεις σχολικής εκπαίδευσης και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Η Επιτροπή ανέλαβε τη διαμόρφωση Κειμένου Πολιτικής που καλύπτει πέντε άξονες προτεραιότητας, την υποδοχή νεοφιχθέντων μαθητών/μαθητριών, τη χαρτογράφηση μαθητικού πληθυσμού με μεταναστευτική βιογραφία, τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας ως δεύτερης, την επιμόρφωση εκπαιδευτικών και στελεχών της εκπαίδευσης και την προώθηση της διαπολιτισμικής διάστασης των Αναλυτικών Προγραμμάτων».

Παράλληλα για την προώθηση των δράσεων αυτών, σημείωσε το Υπουργείο Παιδείας «αξιοποιεί ευκαιρίες ευρωπαϊκής συγχρηματοδότησης μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και του Προγράμματος Erasmus+» ενώ αξιοποιείται και συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης βάση της οποίας προσφέρονται μαθήματα για την ελληνική γλώσσα ως δεύτερη μετά το τέλος των σχολικών μαθημάτων ή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η κα. Χατζηθεοδούλου Λοϊζίδου είπε ακόμα ότι «το Υπουργείο Παιδείας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις, ιδιαίτερα κατά τη φάση υποδοχής παιδιών μεταναστών και προσφύγων», πρόσθεσε ότι αναμένονται τα τελικά συμπεράσματα και προτάσεις του Συνεδρίου ενώ υποσχέθηκε εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας και της Διατμηματικής Επιτροπής για την ένταξη των παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία, την  αξιοποίηση των συμπερασμάτων και τελικών συστάσεών του.

Στο δικό του χαιρετισμό ο Αντιπρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Παντελής Νικολαϊδης ανέφερε ότι «τα τελευταία χρόνια η Κύπρος, όπως και οι άλλες Μεσογειακές χώρες, Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα και Ισπανία δέχονται μεγάλες προσφυγικές ροές κυρίως από Αφρική και Μέση Ανατολή. Ειδικά στην Κύπρο όμως, οι προσφυγικές ροές είναι ιδιαίτερα μεγάλες σε σχέση με το μέγεθος της χώρας και του πληθυσμού μας» είπε και πρόσθεσε πως «η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη αφού πολλοί πρόσφυγες διοχετεύονται μέσω του βόρειου κατεχόμενου από την Τουρκία μέρους της Κύπρου, το οποίο η κυπριακή Κυβέρνηση δεν ελέγχει και κατά συνέπεια δεν ισχύει ο ευρωπαϊκός νόμος, ο οποίος βρίσκεται σε αναστολή».

Ωστόσο συνέχισε, παρ’ όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε μεταξύ άλλων και «σε υποδομές υποδοχής, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες και ανταποκρίνονται, βάσει των αποτελεσμάτων, με επιτυχία στην εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων και μεταναστών που χρειάζονται εκπαίδευση. Σύμφωνα με επίσημες στατιστικές του Υπουργείου αυτή τη στιγμή τρεις στους δέκα μαθητές που φοιτούν στα δημόσια σχολεία του κράτους είναι παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία και έχουν είτε ένα είτε και τους δύο γονείς τους αλλοδαπούς».

Αφού ανέφερε ότι «τα κυπριακά σχολεία υποδέχονται μαθητές από όλες ανεξαιρέτως τις χώρες και η κοινωνία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην επιτυχή ένταξή τους, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να συνεισφέρουν δημιουργικά στο κοινωνικό σύνολο» και σημείωσε πως οι μαθητές με μεταναστευτική βιογραφία που διαμένουν στην Κυπριακή Δημοκρατία έχουν το δικαίωμα εγγραφής και δωρεάν εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα των δημοσίων σχολείων, από την Προδημοτική μέχρι την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Σημείωσε ακόμα ότι «οι εκπαιδευτικές οργανώσεις και κοινωνικοί εταίροι έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα υποδοχής και εκπαίδευσης παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία. Την περασμένη βδομάδα σε συνάντηση που είχαμε με τον Υπουργό Παιδείας, του καταθέσαμε προτάσεις που εκσυγχρονίζουν και βελτιώνουν το όλο πλαίσιο που διέπει την εκπαίδευση των παιδιών αυτών».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού απηύθυνε «θερμότατο χαιρετισμό» εκ μέρους των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων της Κύπρου και του συνόλου του εκπαιδευτικού κόσμου στους συμμετέχοντες και είπε πως «στο νησί μας ένα ποσοστό του μαθητικού πληθυσμού, δηλαδή γύρω στο 13 – 14% είναι παιδιά μεταναστών και έχουμε μεγάλη έγνοια και νοιαζόμαστε πολύ για την ομαλή ένταξη των παιδιών αυτών στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Υπάρχουν ωστόσο πάντοτε περιθώρια βελτίωσης, να κάνουμε και άλλα πράγματα για να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά στην ένταξη τους στο δικό μας σύστημα».

Ο κ Φυλακτού εξέφρασε ικανοποίηση για την παρουσία στο Συνέδριο Τουρκοκυπρίων εκπαιδευτικών. «Οι ε/κ και τ/κ εκπαιδευτικές οργανώσεις ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, έχουμε θεμελιώσει μια πολύ καλή και αγαστή συνεργασία σε μια προσπάθεια να απελευθερώσουμε την πατρίδα μας και να επανενώσουμε το νησί μας γιατί όλοι θα πρέπει να ζήσουμε ενωμένοι σε μια τόσο όμορφη χώρα όπως η Κύπρος, για το καλό των παιδιών μας και των επόμενων γενεών», είπε.

ΚΥΠΕ

Σχετικά νέα

X
Translate »