Γενικά

Δεν πέρασε η απειλή της γρίπης Α – Νέα έξαρση αναμένουν οι ειδικοί

H αντιμετώπιση της γρίπης περιλαμβάνει μέτρα προσωπικής υγιεινής που θα πρέπει να εφαρμόζονται από όλο τον πληθυσμό και κυρίως τις ευπαθείς ομάδες

 

Δεν εφησυχάζουν Υπουργείο Υγείας και Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας παρά την ύφεση που παρουσιάζει, τα τελευταία 24ωρα, ο ιός της γρίπης Α. Οι ειδικοί αναμένουν νέα έξαρση του ιού Η1Ν1 το επόμενο διάστημα γι’ αυτό και επιχειρούν να προετοιμάσουν καταλλήλως τα δημόσια νοσηλευτήρια, ώστε να μην επαναληφθεί το χάος που σημειώθηκε τις προηγούμενες μέρες. Το Υπουργείο Υγείας καταγράφει 39 σοβαρά περιστατικά μέχρι στιγμής ενώ πέντε συμπατριώτες μας, ανάμεσά τους και ένα παιδάκι 20 μηνών, έχασαν τη ζωή τους συνέπεια του ιού.

Η δρ Μαρία Κολιού, συντονίστρια της Ομάδας Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων στο Υπουργείο Υγείας, επιβεβαίωσε τους πέντε θανάτους ενώ έκανε λόγο για 39 σοβαρότατα περιστατικά γρίπης Α τα οποία χρειάστηκε να νοσηλευτούν, ή νοσηλεύονται, στα κρατικά και ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Σε ό,τι αφορά τους θανάτους η δρ Κολιού ανέφερε πως οι τέσσερις από τους πέντε αφορούσαν άτομα προχωρημένης ηλικίας, με βεβαρημένη υγεία.

Προχθές, η γρίπη Α απασχόλησε σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων. Κατά τη σύσκεψη αξιολογήθηκε η κατάσταση των προηγούμενων ημερών στα νοσοκομεία ενώ αποφασίστηκε όπως τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών ενισχυθούν κυρίως τα απογεύματα και τα βράδια όπου συνήθως παρατηρείται αυξημένη προσέλευση ασθενών. Σχετικές οδηγίες ετοιμάζονται από τη Μονάδα Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας και θα σταλούν σε κρατικά και ιδιωτικά νοσοκομεία. Η δρ Κολιού σημείωσε επιπρόσθετα πως τα τελευταία 24ωρα ο ιός της γρίπης Α παρουσιάζει ύφεση. Οι ειδικοί ωστόσο δεν αποκλείουν μια νέα έξαρση του ιού το επόμενο διάστημα. Εξακολουθούν να υπάρχουν περιστατικά, είπε η δρ Κολιού, για να προσθέσει ότι κάποια εξ αυτών αναμένεται να επιβεβαιωθούν με εξειδικευμένες αναλύσεις. Είναι, σημείωσε, ήπιας μορφής τα περιστατικά και δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας.

 

Τι να προσέχουμε

H αντιμετώπιση της γρίπης περιλαμβάνει μέτρα προσωπικής υγιεινής που θα πρέπει να εφαρμόζονται από όλο τον πληθυσμό και κυρίως τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (βρέφη, παιδιά, χρόνιοι πάσχοντες, εγκυμονούσες κ.λπ.) και είναι:

  • Να φροντίζουμε για τον καλό αερισμό των χώρων όπου ζούμε.
  • Όταν ένα άτομο βήχει ή φταρνίζεται να χρησιμοποιεί χάρτινο μαντιλάκι το οποίο να βάζει μπροστά στο πρόσωπό του και το οποίο αμέσως μετά να το πετάει στα σκουπίδια και να πλένει τα χέρια του.
  • Να πλένουμε καλά και συχνά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό και να αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπο με ακάθαρτα χέρια.
  • Να αποφεύγουμε τη στενή επαφή (πρόσωπο με πρόσωπο) με άτομο που παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού.
  • Το παιδί ή μέλος του προσωπικού που παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού δεν πρέπει να πάει στο σχολείο μέχρι την υποχώρηση των συμπτωμάτων και να ακολουθεί τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού του.
  • Υγιεινή διατροφή (φρούτα και λαχανικά) και άσκηση.

 

Ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη νόσο, ιδίως για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως αναφέρει το Υπουργείο Υγείας, είναι το εμβόλιο κατά της γρίπης σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού και του Υπουργείου Υγείας.

 

Πηγή:Πολίτης

Σχετικά νέα

X
Translate »